Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Υλοποίηση της απαραίτητης εκπαίδευσης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων απο τον ΕΦΕΤ, αναλαμβάνει ο ΠΑΣΚΕΔΙ σε όλη την Ελλάδα

Διαδικασία υλοποίησης της επίσημης εκπαίδευσης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων
ΑΙΤΗΣΕΙΣ Συμμετοχής για Εργοδότες και Εργαζόμενους


ΣΚΟΠΟΣ
Η εκπαίδευση αυτή έχει σκοπό την κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των παραγομένων προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή. Με την εκπαίδευση υλοποιείται η νομοθετική απαίτηση της ΚΥΑ 487/2000, σύμφωνα με την οποία οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων εξασφαλίζουν την κατάρτιση σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων όλων όσων χειρίζονται τρόφιμα στην επιχείρησή τους.

ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Οι επιχειρήσεις τροφίμων (παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, λιανικού εμπορίου, διάθεσης τροφίμων, μαζικής εστίασης και ζαχαροπλαστικής (εστιατόρια, κέτερινγκ, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κλπ.) και τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, αλλαντοποιίας, παραγωγής γύρου κ.λ.π. έχουν υποχρέωση να εκπαιδεύουν όλο το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων σύμφωνα με την "επίσημη εκπαίδευση του ΕΦΕΤ σε βασικές αρχές ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων" .
Οι επιχειρήσεις παραγωγής ή επεξεργασίας τροφίμων που απαιτούν περισσότερο εξειδικευμένη εκπαίδευση, μπορούν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση αυτή, εφόσον έχουν υλοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, που τεκμηριώνεται στους επιθεωρητές του ΕΦΕΤ ή και από τις συναρμόδιες Αρχές Ελέγχου με την επίδειξη των παρακάτω παραστατικών:
Σε περίπτωση υλοποίησης της εκπαίδευσης από την ίδια την επιχείρηση:

•    Υπεύθυνη Δήλωση η οποία να συνυπογράφεται από τον Υπεύθυνο Διασφάλισης Ποιότητας και Υγιεινής Τροφίμων και τον Διευθυντή της Επιχείρησης (ή τον ασκούντα/ες κατά τεκμήριο τα ανωτέρω καθήκοντα) από την οποία να προκύπτει ο χρόνος, ο τόπος, η διάρκεια, τα στοιχεία των εργαζομένων, η θεματολογία, το εκπαιδευτικό υλικό και τα στοιχεία του εκπαιδευτή/ών. (Ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ. και τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα τυπικά προσόντα)
Σε περίπτωση υλοποίησης της εκπαίδευσης από εκπαιδευτικό φορέα (Φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο που τεκμηριώνει την ικανότητα να διεξάγει την εκπαίδευση και την καταλληλότητα του χώρου ):


•    Βεβαίωση του Εκπαιδευτικού Φορέα από την οποία να προκύπτει ο χρόνος, ο τόπος, η διάρκεια, τα στοιχεία των εργαζομένων, η θεματολογία, το εκπαιδευτικό υλικό και τα στοιχεία του εκπαιδευτή/ών. (Ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ. και τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα τυπικά προσόντα).

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤ
1. ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΑΙΤΗΣΕΙΣ Συμμετοχής για Εργοδότες και Εργαζόμενους


1.1. Εκπαιδευτικός Φορέας: Η εκπαίδευση μπορεί να διεξάγεται από φυσικά πρόσωπα, προσωπικές επιχειρήσεις, από εταιρείες διαφόρων νομικών μορφών ή από άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς (ΚΕΚ, ΙΕΚ, κλπ.) με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούν εκπαιδευτές από το Μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ.
1.2. Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ενημέρωσης και Πληροφορικής του ΕΦΕΤ (Κηφισίας 124 & Ιατρίδου 2, 11526, Αθήνα).
1.3. Αξιολογητής: Εκπαιδευτής προερχόμενος από το Μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ(θεματική Ενότητα "31")ο οποίος καλείται από τον εκπαιδευτικό φορέα να αξιολογήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης της επιχείρησης και να ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
1.4. Έκτακτος Αξιολογητής: Υπάλληλος ορισμένος από τη Διοίκηση του ΕΦΕΤ ο οποίος εκτάκτως και απροειδοποίητα αξιολογεί τον τακτικό αξιολογητή, τους εκπαιδευτές και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
1.5. Υπεύθυνος Ενημέρωσης: Υπάλληλος του ΕΦΕΤ αρμόδιος για την επικοινωνία και ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
1.6. Υπεύθυνος Αρχειοθέτησης: Υπάλληλος του ΕΦΕΤ αρμόδιος με την παραλαβή από το πρωτόκολλο του ΕΦΕΤ και την κατάλληλη αρχειοθέτηση όλων των εγγράφων που σχετίζονται με την εκπαιδευτική διαδικασία.
1.7. Υπεύθυνος Τήρησης Ηλεκτρονικού Αρχείου Δεδομένων: Υπάλληλος του ΕΦΕΤ αρμόδιος με την τήρηση και καταχώρηση σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων όλων των πληροφοριών που σχετίζονται με την εκπαιδευτική διαδικασία.

2. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
2.1. Επιλογή Εκπαιδευτικού Φορέα
Η επιχείρηση η οποία προγραμματίζει να εκπαιδεύσει το προσωπικό της ή ο εργαζόμενος σε επιχείρηση τροφίμων ο οποίος ενδιαφέρεται να αποκτήσει βεβαίωση εκπαίδευσης στην Υγιεινή και Ασφάλεια των Τροφίμων επιλέγει τον Εκπαιδευτικό Φορέα με τον οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί, αφού λάβει διαβεβαίωση από τον Εκπαιδευτικό Φορέα ότι κατά την εκπαίδευση θα χρησιμοποιηθούν Εκπαιδευτές από το Μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ. Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τους κατάλληλους χώρους και εποπτικά μέσα μπορούν να διεξάγουν οι ίδιες την εκπαίδευση, αρκεί να τηρούν όλες τις αναφερόμενες στην παρούσα διαδικασία προδιαγραφές και να χρησιμοποιούν Εκπαιδευτές από το Μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ.
Ο αριθμός των καταρτιζομένων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 άτομα ανά κύκλο εκπαίδευσης.

2.2. Υποχρεώσεις εκπαιδευτικού φορέα
Ο Εκπαιδευτικός Φορέας που αναλαμβάνει τη διεξαγωγή της επίσημης εκπαίδευσης του ΕΦΕΤ έχει την υποχρέωση :

2.2.1. Να χρησιμοποιεί εκπαιδευτές από το Μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ(Θεματική Ενότητα"31") .

2.2.2. Να ενημερώνει τον ΕΦΕΤ για τη διεξαγωγή εκπαίδευσης

Οι Εκπαιδευτικοί Φορείς υποχρεούνται να ενημερώνουν την Δ/νση Εκπαίδευσης , Ενημέρωσης και Πληροφορικής του ΕΦΕΤ (Κηφισίας 124 & Ιατρίδου 2, 115 26, Αθήνα), για τη διεξαγωγή του προγράμματος πριν από την έναρξη του αποστέλλοντας τα στοιχεία που προβλέπονται στα συνημμένα έντυπα "Ενημέρωση Διεξαγωγής Εκπαιδευτικού Προγράμματος, Έντυπο 1" και " Στοιχεία Εκπαιδευομένων, ΄Εντυπο 2".
Η ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά:
•    Με φαξ: 210 6971585, χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα Έντυπα 1 και 2.
•    Και σε ηλεκτρονική μορφή με αποστολή του αρχείου enimerosi.xls κατάλληλα συμπληρωμένου στο e-mail : ekp2@efet.gr με θέμα: "Εκπαίδευση Προσωπικού Επιχειρήσεων Τροφίμων".

Ο Υπεύθυνος Αρχειοθέτησης δημιουργεί αρχείο για την συγκεκριμένη εκπαίδευση με κωδικό / αύξοντα αριθμό, στο οποίο καταχωρεί εφεξής όλα τα έντυπα στοιχεία τα σχετικά με την συγκεκριμένη εκπαίδευση.
Ο Υπεύθυνος Τήρησης Ηλεκτρονικού Αρχείου Δεδομένων ενημερώνει τις αντίστοιχες βάσεις δεδομένων με όλα τα σχετικά στοιχεία βάσει των ηλεκτρονικών αρχείων που του αποστέλλονται.

2.2.3. Να επιλέξει τον Αξιολογητή
Ο Εκπαιδευτικός Φορέας επιλέγει αξιολογητή από το Μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ(Θεματική Ενότητα"31"), αφού εξασφαλίσει την διαθεσιμότητα του κατά τον χρόνο διεξαγωγής της συγκεκριμένης εκπαίδευσης. Ο αξιολογητής ενημερώνεται για τον ορισμό του στο συγκεκριμένο κύκλο εκπαίδευσης με έγγραφο σύμφωνα με το συνημμένο έντυπο: "Γνωστοποίηση Ορισμού Αξιολογητή , Έντυπο 3", το οποίο αποστέλλεται και με φαξ (210 6971585) στον Υπεύθυνο Αρχειοθέτησης της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΦΕΤ για το πρόγραμμα Εκπαίδευσης Προσωπικού Επιχειρήσεων Τροφίμων.
Επισημαίνεται ότι ο αξιολογητής ενός κύκλου εκπαίδευσης δεν μπορεί να ανήκει στο προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων που διεξάγουν την εκπαίδευση (είτε η ίδια η επιχείρηση, είτε άλλος εκπαιδευτικός φορέας).

2.2.4. Να διαθέτει τον κατάλληλο χώρο εκπαίδευσης
Οι Εκπαιδευτικοί Φορείς υποχρεούνται να διεξάγουν την εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων σε χώρους οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις όπως:
Οι εκπαιδευτικές αίθουσες να είναι κατάλληλα διαμορφωμένες, να μην είναι υπόγειες, να διαθέτουν καλό αερισμό, να έχουν επαρκή χώρο διαλείμματος, να διαθέτουν τον απαραίτητο εκπαιδευτικό εξοπλισμό (Η/Υ με δυνατότητα υποδοχής, DVD-R, data projector) και να έχουν επαρκή επιφάνεια ανάλογη με τον αριθμό των καταρτιζομένων.

3. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
3.1. Υποχρεώσεις Εκπαιδευτή
Α) Ο εκπαιδευτής υποχρεούται να τηρεί το αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και να χρησιμοποιεί όλο το εκπαιδευτικό πακέτο και το συνοδευτικό video/DVD - CDR που του έχουν αποσταλεί από τον ΕΦΕΤ μετά την ένταξη του στο Μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ . Ο εκπαιδευτής δύναται να επιμηκύνει (αλλά όχι να μειώσει) τη διάρκεια του προγράμματος εκπαίδευσης αρκεί να τηρεί το κατώτατο όριο των 4 ημερών εκπαίδευσης. Επίσης δύναται να δώσει στους καταρτιζόμενους επιπλέον υλικό εκπαίδευσης, το οποίο όμως θα πρέπει να συμπληρώνει, κατά περίπτωση, το εκπαιδευτικό υλικό του ΕΦΕΤ χωρίς να αλλοιώνει το περιεχόμενό του.
Β) Ο εκπαιδευτής θα πρέπει να τηρεί καθημερινά ονομαστικό παρουσιολόγιο (με ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εκπαιδευομένων) με βάση το συνημμένο έντυπο "Παρουσιολόγιο Εκπαιδευομένων, Έντυπο 4", το οποίο παραδίδει καθημερινά στον εκπαιδευτικό φορέα.

3.2. Υποχρεώσεις Εκπαιδευτικού Φορέα
Α) Ο Εκπαιδευτικός Φορέας έχει την υποχρέωση να παρέχει στους εκπαιδευτές και καταρτιζόμενους κάθε δυνατή διευκόλυνση και το κατάλληλο περιβάλλον για την πραγματοποίηση της εκπαίδευσης.
Β) Ο Εκπαιδευτικός Φορέας έχει την υποχρέωση να αποστέλλει ταχυδρομικά στην Δ/νση Εκαίδευσης , Ενημέρωσης και Πληροφορικής του ΕΦΕΤ ( Υπεύθυνο Αρχειοθέτησης ) εντός ενός μηνός μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος τα κατωτέρω έγγραφα:
•    Τα θέματα των εξετάσεων
•    Το Έντυπο "Αποτελέσματα Εξετάσεων, Έντυπο 5"
•    Το Έντυπο "Συνοπτικά Αποτελέσματα Αξιολόγησης Εκπαίδευσης , Έντυπο 7"
Επίσης στο e-mail: ekp2@efet.gr υποχρεούται στην ίδια προθεσμία να αποστέλλει τα ηλεκτρονικά αρχεία apotelesmata.xls και aksiologisi.xls.
Τα ανωτέρω έντυπα καθώς και τα έντυπα "Παρουσιολόγιο Εκπαιδευομένων, Έντυπο 4", όπως και τα γραπτά των εξεταζομένων θα πρέπει να τηρούνται σε μορφή αρχείου εκπαίδευσης από τον Εκπαιδευτικό Φορέα για τρία έτη και να είναι διαθέσιμα για επιθεώρηση σε κάθε επίσκεψη εκτάκτου αξιολογητή του ΕΦΕΤ.

3.3. Υποχρεώσεις Αξιολογητών
3.3.1 Αξιολογητή

Ο αξιολογητής:
Α) Οφείλει να παρευρεθεί για έλεγχο / παρακολούθηση της υλοποίησης της εκπαίδευσης την τελευταία ημέρα του προγράμματος εκπαίδευσης
Β) Καθορίζει τα θέματα των εξετάσεων των εκπαιδευομένων σύμφωνα με τον "Κατάλογο θεμάτων εξετάσεων εκπαιδευόμενων" του Εγχειριδίου Βασικής Εκπαίδευσης στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των Τροφίμων. (Θα δοθούν 25 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών).
Γ) Μετά την επιλογή των θεμάτων για τις εξετάσεις δημιουργεί τον κατάλληλο αριθμό αντιγράφων και τα οποία παραδίδει στους εκπαιδευόμενους.
Δ) Επιτηρεί τις εξετάσεις και μετά το πέρας της διαδικασίας παραλαμβάνει τις γραπτές απαντήσεις των εκπαιδευομένων για διόρθωση.
Ε) Διορθώνει τα γραπτά των εκπαιδευομένων με βάση το σύνολο των μονάδων που αντιστοιχούν σε κάθε σωστή απάντηση. Κάθε επιτυχής απάντηση θα βαθμολογείται με 4 μονάδες με μέγιστη βαθμολογία το 100 και βάση επιτυχίας το 60.

ΣΤ) Καταγράφει την βαθμολογία των εκπαιδευομένων που προκύπτει από τις εξετάσεις σε ειδικές στήλες βαθμολογίας επιτυχόντων και μη επιτυχόντων, αριθμητικά και ονομαστικά για κάθε εκπαιδευόμενο, όπως καθορίζεται στο συνημμένο έντυπο: "Αποτελέσματα Εξετάσεων, Έντυπο 5". Σημειώνεται ότι στους επιτυχόντες κατατάσσονται μόνο εκπαιδευόμενοι που έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον το 80% των ωρών διδασκαλίας.
Ζ) Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης παραδίδει στους εκπαιδευόμενους το συνημμένο έντυπο "Αξιολόγηση Εκπαίδευσης & Εκπαιδευτή, Έντυπο 6" και παραλαμβάνει από αυτούς τις απαντήσεις τους.
Η) Καταγράφει τις απαντήσεις των εκπαιδευομένων σχετικά με την αξιολόγηση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτή στο έντυπο "Συνοπτικά Αποτελέσματα Αξιολόγησης Εκπαίδευσης , Έντυπο 7" .
Θ) Παραδίδει στον Εκπαιδευτικό Φορέα:
•    τα θέματα των εξετάσεων,
•    τα γραπτά των εξεταζομένων,
•    το έντυπο "Αποτελέσματα Εξετάσεων, Έντυπο 5"
•    τα έντυπα "Αξιολόγησης Εκπαίδευσης & Εκπαιδευτή, Έντυπο 6"
•    το έντυπο"Συνοπτικά Αποτελέσματα Αξιολόγησης Εκπαίδευσης, Έντυπο 7"
3.3.2 Έκτακτου Αξιολογητή
Ο έκτακτος αξιολογητής:
Α) Ορίζεται από το Δ/ντή Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Πληροφορικής του ΕΦΕΤ.
Β) Μεταβαίνει απροειδοποίητα με έξοδα της Υπηρεσίας στο τόπο διεξαγωγής της Εκπαίδευσης όπου αξιολογεί την εφαρμογή της παρούσας εκπαιδευτικής διαδικασίας ελέγχοντας:
•    Την τήρηση του χρονοπρογράμματος (σύμφωνα με το "Πρόγραμμα Εκπαίδευσης").
•    Την τήρηση παρουσιολογίου σύμφωνα με το σχετικό έντυπο "Παρουσιολόγιο Εκπαιδευομένων, Έντυπο 4".
•    Την συμμόρφωση του εκπαιδευτή με το εκπαιδευτικό πακέτο που έχει εκπονηθεί από τον ΕΦΕΤ (σύμφωνα με το "Εκπαιδευτικό Πακέτο")
και συμπληρώνει το έντυπο: "Αξιολόγηση Εφαρμογής Προγράμματος Εκπαίδευσης, Έντυπο 8" καθώς και τo ηλεκτρονικό αρχείο aksiologisiprog.xls. Το ανωτέρω έντυπο και ηλεκτρονικό αρχείο καθώς και γραπτή αναφορά σχετικά με το πρόγραμμα εκπαίδευσης παραδίδονται στην αρμόδια Διεύθυνση του ΕΦΕΤ μόλις επιστρέψει στην Υπηρεσία. (Σημείωση: Ο έκτακτος  αξιολογητής δεν θα ορίζεται για κάθε πρόγραμμα εκπαίδευσης αλλά τυχαία ).

4. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ
Ο ΕΦΕΤ εκδίδει βεβαιώσεις για τη θεματική ενότητα "Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων" στους επιτυχόντες, βάσει των αποτελεσμάτων και υπό την προϋπόθεση ότι έχει αξιολογηθεί θετικά το πρόγραμμα εκπαίδευσης. Οι βεβαιώσεις αποστέλλονται στον εκπαιδευτικό φορέα ο οποίος αναλαμβάνει την υποχρέωση να τις δώσει στους εκπαιδευόμενους. Οι. βεβαιώσεις έχουν διάρκεια ισχύος 3 ετών.
Μετά την παρέλευση τριετίας θα πρέπει το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων να επανεκπαιδευθεί..
5. Λοιπά θέματα
Με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΕΤ καθορίστηκε ανώτατη ενδεικτική τιμή για το πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων τα 200 ΕΥΡΩ ανά εκπαιδευόμενο.

Η αμοιβή του αξιολογητή γίνεται από τον φορέα εκπαίδευσης, μετά από μεταξύ τους συμφωνία.

Το πρόγραμμα επιδοτείται από το ΛΑΕΚ 0,45%
Δηλώστε την συμμετοχή σας στο τηλέφωνο 2310 932420 FAX 2310 932431
ΑΙΤΗΣΕΙΣ Συμμετοχής για Εργοδότες και Εργαζόμενους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger