Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Πρωτοβουλίες για το δάσος της Αλοννήσου


Η εφαρμογή σύγχρονου συστήματος για την διασφάλιση της προστασίας του δασικού πλούτου της Αλοννήσου είναι ένα από τα σημεία στα οποία έχει δοθεί προτεραιότητα. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλοννήσου, έχει κατατεθεί εξάλλου, σχετική πρόταση στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013».
Μεταξύ των επιλέξιμων δράσεων περιλαμβάνεται και η κατασκευή και βελτίωση μόνιμων συστημάτων επιτήρησης δασικών πυρκαγιών, όπως παρατηρητήρια, καινοτόμα συστήματα ανίχνευσης, εντοπισμού, παρακολούθησης και έγκαιρης ειδοποίησης δασικών πυρκαγιών καθώς και η προμήθεια υλικών επικοινωνίας, όπως ασύρματοι, ραδιοζεύξεις κ.λ.π. Το 80% της Αλοννήσου είναι, άλλωστε, δασική περιοχή και μόνο το 20% αγροτική, γεγονός που συνεπάγεται την αναγκαιότητα περαιτέρω προστασίας του νησιού, το οποίο ανήκει στις περιοχές Νατούρα, που χρίζουν ιδιαίτερης προστασίας.
Η πρόταση για την εφαρμογή καινοτόμου συστήματος ανίχνευσης, παρακολούθησης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών στον Δήμο Αλοννήσου, περιλαμβάνει την συνδυασμένη χρήση μιας σειράς προηγμένων τεχνολογιών στις δασικές εκτάσεις του Δήμου Αλοννήσου, προκειμένου να προστατευθεί η περιοχή από φυσικές καταστροφές και ειδικά πυρκαγιές. Παράλληλος στόχος είναι η προστασία της περιοχής μέσω της εφαρμογής πιο αποτελεσματικών μέτρων για την πρόληψη, την παρακολούθηση των φυσικών καταστροφών και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων.
Στο πλαίσιο του παραπάνω έργου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η προμήθεια και εγκατάσταση ενός τηλεματικού συστήματος ασύρματης επόπτευσης πυρκαγιών, το οποίο μέσω της χρήσης ασύρματων εικονοληπτών θα ανιχνεύεται το πρόβλημα, το οποίο θα γνωστοποιείται με ασύρματη εικόνα και συναγερμό στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Δήμου. Παράλληλα προβλέπεται ο σχεδιασμός του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών, με σκοπό την ενσωμάτωση των λογισμικών και των δομικών στοιχείων και εξοπλισμών του συστήματος, με στόχο την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος. Το ζητούμενο είναι, στο σημείο αυτό, η δημιουργία χαρτών επικινδυνότητας, η ανάπτυξη μοντέλων διάδοσης και επέκτασης πυρκαγιάς και η αποτύπωση βέλτιστων σεναρίων επέμβασης και αποκατάστασης.
Όπως είναι προφανές, η εφαρμογή της πρότασης που έχει κατατεθεί προς χρηματοδότηση από τον Δήμο Αλοννήσου, περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, που έχουν ως στόχο την μέριμνα και έγκαιρη πρόληψη για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος. Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση το κέντρο επιχειρήσεων του απαραίτητου εξοπλισμού, λογισμικού και περιφερειακών μονάδων για την λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος, πιλοτική λειτουργία του συστήματος επί δίμηνο και εκπαίδευση του προσωπικού, για ευνόητους λόγους.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger