Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ιδού η κυβέρνηση της «Αριστεράς»

Η συγκρότηση νέας αντιλαϊκής κυβέρνησης με τη συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν αποκαλύπτει μόνο το χαρακτήρα του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς και τον πραγματικό της ρόλο. Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε μια κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με τις «δυνάμεις του μνημονίου», όπως τις χαρακτήριζε, είναι εξίσου αποκαλυπτικό γεγονός και για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Και ειδικά για την κεντρική πολιτική του πρόταση για συγκρότηση «Κυβέρνησης της Αριστεράς». Τρεις μόλις μέρες μετά τις εκλογές φαίνεται τι είδους κυβέρνηση και με ποιους προπαγάνδιζε και ζητούσε τη στήριξη του λαού ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενας από τους πυλώνες αυτής της κυβέρνησης, όπως την προδιέγραφε ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Κουβέλη, «την έκανε» με ελαφρά πηδηματάκια για το στρατόπεδο των «μνημονιακών».
***
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ γκρινιάζει και εμφανίζεται απογοητευμένος που «ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ χέρι χέρι σε κυβέρνηση Σαμαρά» (όπως και ο προχτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αυγής»). Αλλά γιατί εκπλήσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Η ΔΗΜΑΡ πήρε μια από τις πιθανές φυσιολογικές της θέσεις. Συμμετέχει σε μια κυβέρνηση των «μνημονιακών δυνάμεων», όπως θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση των «αντιμνημονιακών δυνάμεων», επιβεβαιώνοντας έτσι την εκτίμηση του ΚΚΕ για το πόσο ρηχός και ψεύτικος ήταν ο διαχωρισμός σε «μνημονιακές και αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις», με τον οποίο τόσο έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως, δηλαδή, συνέβη και στην περίπτωση της ΝΔ, αλλά και στην περίπτωση του ΛΑ.Ο.Σ., που από τις αντιμνημονιακές επάλξεις μετακόμισαν με την κυβέρνηση Παπαδήμου στο στρατόπεδο των μνημονιακών.
***
Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει τη χρεοκοπία της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για «Κυβέρνηση της Αριστεράς» ή ακόμα και ευρύτερης συνεργασίας στη βάση «μνημονιακοί» και «αντιμνημονιακοί». Το πόσο επικίνδυνη για το λαό και τα συμφέροντά του θα ήταν μια τέτοια κυβέρνηση και ταυτόχρονα τον καιροσκοπισμό μιας τέτοιας πρότασης αφού μοναδικό στόχο είχε να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες και να ψαρέψει ψήφους στα θολά «αντιμνημονιακά» νερά. Ομως, ο καιροσκοπισμός καθώς και το ψέμα έχουν κοντά ποδάρια. Γιατί στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας: «Πες μου ποιος είναι ο φίλος σου...», στην προκειμένη περίπτωση ο σύμμαχός σου σε μια κυβέρνηση, «...για να σου πω ποιος είσαι». Και είναι και αυτό ένας πρόσθετος λόγος, οι αριστεροί και ριζοσπάστες που ψήφισαν στις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ να σκεφθούν για τον πραγματικό χαρακτήρα αυτής της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ περί κυβέρνησης της Αριστεράς και πού μπορεί να οδηγήσει.

Γ. Ζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger