Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ Προετοιμάζει το έδαφος για νέα καθολική επίθεση

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο κεφάλαιο και αόριστες υποσχέσεις στο λαό για να τον ξεγελάσει και να αποσπάσει την ανοχή του
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της νέας συγκυβέρνησης και να της δώσουν τον ελάχιστο χρόνο ανοχής και αναμονής
Το έδαφος για την επιτάχυνση των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων και των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, που συμπιέζουν δραστικά την τιμή της εργατικής δύναμης, ταυτόχρονα με τις άγριες περικοπές των κοινωνικών δαπανών, προετοιμάζει το επιτελείο της νέας συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, παίρνοντας για τα καλά τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη συγκυβέρνηση Παπαδήμου.
Προσπαθεί ταυτόχρονα με δημαγωγία να καλλιεργήσει αυταπάτες και να κερδίσει την ανοχή του λαού, διακηρύσσοντας ότι ακόμα και τα ψίχουλα που έχει συμπεριλάβει στη λεγόμενη «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου, θα δίνονται «βήμα βήμα» και σε «βάθος τετραετίας»!
Προτεραιότητα της νέας συγκυβέρνησης, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τις πρώτες συσκέψεις και τις δηλώσεις των στελεχών της, είναι να ανεβάσει τους ρυθμούς της υλοποίησης των «μεταρρυθμίσεων» που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στόχος είναι να δείξει στην πλουτοκρατία και στους ξένους εταίρους την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει με πυγμή και χωρίς καθυστέρηση τα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ προκαλεί το λαό όταν ισχυρίζεται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή τη σπουδή για να ενισχύσει τάχα τη θέση της στην «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου.
Σ' αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι βασική προτεραιότητα, πέρα από την παράταση της εφαρμογής του νέου πακέτου των αντιλαϊκών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ κατά δύο χρόνια, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η απεμπλοκή κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Στον αντίποδα, τα ελάχιστα μέτρα για όσους έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει στη φτώχεια (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, φτωχοί κτηνοτρόφοι, άνεργοι, κ.ά.), παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον και με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα. Δηλαδή, «ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι»...
Με τη σέσουλα τα μέτρα
Αποκαλυπτικά για τον κυβερνητικό σχεδιασμό ήταν τα όσα είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος διευκρίνισε όχι μόνο τους στόχους της «επαναδιαπραγμάτευσης», αλλά και τα ζητήματα που σχεδιάζει να θέσει άμεσα η κυβέρνηση, στα οποία, όπως είναι αυτονόητο, δεν περιλαμβάνεται ούτε το ελάχιστο μέτρο υπέρ των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αναφέρεται σε ορίζοντα τετραετίας και διευκρίνισε ότι τα ζητήματα δε θα τεθούν όλα μαζί, αλλά σε συνάρτηση με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.
«Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή, είναι ώριμο να συζητήσουμε την επαναδιαπραγμάτευση της επιμήκυνσης του χρέους, γιατί είναι κάτι που και οι εταίροι μας έχουν αρχίσει να το συζητάνε. Μπορούμε να θέσουμε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, γιατί έχουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ οδήγησε σε μείωση των εσόδων, αύξηση της ανεργίας και πολλαπλασιασμό των λουκέτων στις επιχειρήσεις. Αυτά είναι ζητήματα που θεωρούμε ότι μπορούν να τεθούν και να βρούμε κατανόηση και να καταλήξουμε σε μια άλλη ρύθμιση με τους εταίρους μας», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή στο «Vima fm».
Τόνισε, ακόμη, ότι θα τεθεί σύντομα και το θέμα της φορολόγησης των επενδύσεων, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα υλοποιηθεί η προγραμματική θέση της ΝΔ για σταθερή και εγγυημένη φοροασυλία των επιχειρηματικών ομίλων. «Οταν όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις, δεν μπορεί να της επιβάλουν να έχει πολλαπλάσιο συντελεστή από ό,τι έχει η γειτονική Βουλγαρία», συμπλήρωσε με νόημα.
Οσον αφορά στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, ο Σ. Κεδίκογλου είπε ότι «στην εξέλιξη και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας μας, η οποία πιστεύουμε ότι μέσα σε ένα χρόνο θα δείχνει σαφώς διαφορετικά στοιχεία, πολύ πιο ελπιδοφόρα, θα επιτραπεί να θέσουμε σιγά σιγά και άλλα ζητήματα, όπως η μετενέργεια», «καθαρίζοντας» το πεδίο από κάθε συζήτηση για τα εργασιακά. Ο ίδιος, σε άλλη συνέντευξή του, ομολόγησε ότι το θέμα των εργασιακών σχέσεων δεν απασχολεί τις κυβερνητικές συσκέψεις προετοιμασίας που γίνονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.
«Ανάσα» για το κεφάλαιο
Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν ο υποψήφιος πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης. Οπως δήλωσε (στο «Real fm»), από το προγραμματικό πλαίσιο των τριών κομμάτων «θα αξιολογήσουμε ένα - δύο ζητήματα τα οποία μπορούμε άμεσα να διεκδικήσουμε, όπως είναι η απεμπλοκή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ή επίσης αν μπορέσουμε τη μείωση του ΦΠΑ εστίασης επειδή έρχεται το καλοκαίρι».
Στόχος, όπως είπε, είναι «να πάρουμε μια πρώτη ανάσα, να μπορέσουμε να έχουμε ρευστότητα στην αγορά, να καλλιεργήσουμε μια αισιοδοξία, να κινηθεί κάπως η αγορά, για να μπορέσουμε μετά με τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε, τις συγχωνεύσεις οργανισμών, τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, να επαναδιαπραγματευτούμε το σύνολο των σημείων που έχουμε θέσει, όπως σας είπα σταδιακά και βήμα βήμα».
Δικαιολόγησε, μάλιστα, την πλήρη παραγραφή ακόμα και των δημαγωγικών προεκλογικών υποσχέσεων με το επιχείρημα ότι «όταν οι Βρυξέλλες δουν το προγραμματικό πλαίσιο και τις διεκδικήσεις και θεωρήσουν ότι πάμε να τις διεκδικήσουμε όλες μαζί, είμαι σίγουρος δεν θα μας δουν με την πρέπουσα σοβαρότητα και με καλό μάτι». Ζήτησε, τέλος, «να προσαρμοστούμε όλοι στη νέα αυτή κουλτούρα και τη ρητορική», αξιώνοντας μάλιστα «οι μεγάλες εκφράσεις, η συνθηματολογία, "εγώ θα καταργήσω τα προηγούμενα" και αυτά πρέπει από το λεξικό μας σταδιακά να βγούνε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger