Στα χωρικά ύδατα της Αλοννήσου θα ταξιδέψουν σήμερα τα ιστιοπλοϊκά και φουσκωτά σκάφη που συμμετέχουν στην αναβίωση του ταξιδιού του Φιλοκτήτη, του μυθικού βασιλιά της Μελιβοίας κατά τον Τρωικό Πόλεμο, μετά από χιλιάδες χρόνια. Ο Δήμος Αλοννήσου προετοιμάζει λαμπρή υποδοχή στους διοργανωτές αλλά και τους συμμετέχοντες στον περίφημο «Διάπλου του Φιλοκτήτη», οι οποίοι ακολουθούν την ίδια πορεία με αυτή που ακολούθησε ο Φιλοκτήτης κατά την διάρκεια του θαλάσσιου ταξιδιού του, που πραγματοποιήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ταξιδιού, τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα οποία ξεκίνησαν, σε πανηγυρικό κλίμα, από το λιμάνι του Αγιοκάμπου στα παράλια του νομού Λάρισας, με προορισμό τη Λήμνο, θα προσεγγίσουν σήμερα το απόγευμα την Αλόννησο. Τα σκάφη θα παραμείνουν απόψε στην Στενή Βάλλα της Αλοννήσου και στην συνέχεια θα συνεχίσουν τον θαλάσσιο δρόμο που χάραξαν, στον χώρο και τον χρόνο. Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο γεγονός, ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, υπογραμμίζει ότι «είναι πολύ καλή πρωτοβουλία το εγχείρημα αναβίωσης της ιστορικής διαδρομής και αναμφίβολα αποτελεί πολύ θετική πρωτοβουλία για τον τουρισμό. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι Δήμαρχοι Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας και Λήμνου Αντώνης Θ. Χατζηδιαμαντής» προσθέτει ο ίδιος.
Το φιλόδοξο εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ενώ συμμετέχουν πέντε σκάφη και 36 άτομα, αντίστοιχα. Στόχος των εμπνευστών της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι «να μεταφέρουμε ένα μήνυμα ειρήνης και αδελφοποίησης των τριών πόλεων, της Λήμνου, της Τροίας και της Μελιβοίας, ιδιαίτερης πατρίδας του μυθικού ήρωα, επιδιώκοντας η προσπάθεια αυτή να αποτελέσει το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά και να ανοίξει ένα νέο παράθυρο όσον αφορά στην αναγνωρισιμότητα των περιοχών, δίνοντας το στίγμα της θαλάσσιας υποδομής τους, σε συνάρτηση με την απαράμιλλη ορεινή ομορφιά που χαρακτηρίζει την περιοχή του Κίσαβου και την ιδιαιτερότητα της Νήσου Λήμνος» επισημαίνουν οι εμπνευστές.
Ευρύτερος στόχος είναι ο συγκεκριμένος διάπλους να συντελέσει στην ανάπτυξη του κοινωνικού – οικονομικού – πολιτιστικού – εκπαιδευτικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι των περιοχών που θα συμμετάσχουν. Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Αλοννήσου επισημαίνει ότι «η πρωτοβουλία των δύο Δημάρχων είναι ουσιαστικής σημασίας βήμα για την ευρύτερη προβολή της περιοχής μας και το γεγονός ότι εντάσσεται και η Αλόννησος στους ενδιάμεσους σταθμούς του διάπλου, σηματοδοτεί αυτόματα μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία θέτει κάτω από τους προβολείς της δημοσιότητας και το νησί μας».
Ο «διάπλους του Φιλοκτήτη», πέραν της ιστορικής και συναισθηματικής του πλευράς, έχει ως ουσιαστικό στόχο τη δικτύωση όλων των φορέων της περιοχής, την ενδυνάμωση του τουρισμού και των επιχειρηματικών σχέσεων, αλλά και την καθιέρωσή του σε μεγαλύτερο θαλάσσιο εύρος, σε επόμενη φάση. Όπως προαναφέρθηκε, οι φορείς και η τοπική κοινωνία της Αλοννήσου επιφυλάσσουν πανηγυρική υποδοχή στους μετέχοντες στο πρωτοποριακό εγχείρημα, η οποία εντάσσεται στο πνεύμα της τοπικής φιλοξενίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου