Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "ΣΚΟΠΕΛΟΣ Χωρίς νερό λαϊκές οικογένειες και καταστήματα



Κατακαλόκαιρο, με τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα και εν μέσω τουριστικής περιόδου, περιοχές της Γλώσσας κι άλλων περιοχών της Σκοπέλου έχουν μείνει χωρίς νερό! Η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Σκοπέλου, (ΔΕΥΑΣ), προχώρησε, πριν τρεις μέρες, σε διακοπή της υδροδότησης, μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου της την οποία επέβαλε η ΔΕΗ, «τιμωρώντας» την για τη μη καταβολή των χρεών για το ρεύμα που, συνολικά, ξεπερνούν τις 160.000 ευρώ. Κι ενώ οι δύο υπηρεσίες ερίζουν μεταξύ τους, επιχειρώντας να φορτώσουν τις ευθύνες η μία στην άλλη - η ΔΕΗ επικαλείται τη μη εξόφληση των χρεών και η ΔΕΥΑΣ υποστηρίζει πως δεν μπορεί να τα ξοφλήσει, επειδή δημότες δεν πληρώνουν, κανονικά, τα τέλη - αυτοί που την πληρώνουν είναι οι κάτοικοι της Σκοπέλου που δεν έχουν νερό να πιούν και για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των σπιτιών, των μαγαζιών και των άλλων μικροεπιχειρήσεων που λειτουργούν στο νησί.
Η έκφραση λύπης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και οι υποσχέσεις της ότι το πρόβλημα θα λυθεί με αποπληρωμή των χρεών προς τη ΔΕΗ μέσω διακανονισμού, αν δεν αποτελούν φτηνή κοροϊδία, είναι προφανές ότι δεν αρκούν για να καθησυχάσουν τους κατοίκους, οι οποίοι αντιδρούν, απαιτώντας λύση «εδώ και τώρα».
Η «μήτρα» του προβλήματος
«Το πρόβλημα με το νερό που αντιμετωπίζει, αυτό το διάστημα, το νησί μας» - σημειώνει, μιλώντας στον «Ρ», ο Μαν. Ραμαντάνης, δημοτικός σύμβουλος Σκοπέλου του ΚΚΕ, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», «δείχνει πού μπορεί να οδηγήσει η πολιτική της εμπορευματοποίησης των φυσικών αγαθών που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις στη χώρα μας και υλοποιείται και στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης. Η ΔΕΗ εμπορεύεται το ρεύμα και η ΔΕΥΑΣ το νερό και προκειμένου από αυτό το εμπόριο να έχουν κέρδη - ή, εν πάση περιπτώσει, να μην έχουν ζημιές - δε διστάζουν να στερήσουν από τους ανθρώπους ζωτικά κοινωνικά αγαθά. Τα ίδια αντιλαϊκά αποτελέσματα έχει η πολιτική της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών και σε άλλους τομείς:
  • Στην Υγεία, που τη μετέτρεψε σε πανάκριβο εμπόρευμα, απλησίαστο για τους φτωχούς ανθρώπους. Στο νησί μας, όπως και στα άλλα νησιά των Βορείων Σποράδων, το Κέντρο Υγείας, λόγω των παραλυτικών ελλείψεων σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τις βασικές ανάγκες.
  • Στην Παιδεία, που έχει παραδοθεί στα νύχια των εμπόρων, με αποτέλεσμα η γνώση και η μόρφωση, από δικαίωμα όλης της νεολαίας και υποχρέωση της Πολιτείας, να γίνεται προνόμιο των λίγων και πεδίο κερδοσκοπίας.
  • Στις Συγκοινωνίες, που τις διαχειρίζονται επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τα ναύλα, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρό πρόβλημα να ταξιδέψουμε μέσα και έξω από το νησί μας κι ανάλογο πρόβλημα να έχουν και όσοι θέλουν να το επισκεφτούν ως τουρίστες.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» έχουμε, πολλές φορές, επισημάνει τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, γενικότερα της Τοπικής Διοίκησης, για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής που στρέφεται ενάντια στο φτωχό λαό και εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των κερδοσκόπων και της πλουτοκρατίας. Εχουμε ζητήσει, και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να καταργηθεί η ΔΕΥΑΣ ως επιχείρηση και να ενταχθεί στο δήμο, ενώ έχουμε αντιδράσει, αποφασιστικά, στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης δημοτικών τομέων, όπως, π.χ., της καθαριότητας, που προωθείται στο διπλανό δήμο της Σκιάθου.
Για το συγκεκριμένο πρόβλημα με το νερό, θεωρούμε ότι είναι αποπροσανατολιστική και παραπλανητική η συζήτηση που γίνεται για το κατά πόσο φταίει η ΔΕΗ, ή η ΔΕΥΑΣ - αυτό δεν ενδιαφέρει τους δημότες και τους τουρίστες που «κορακιάζουν» - καθώς και οι δύο υπηρεσίες έχουν ευθύνες, αφού κινούνται στην κατεύθυνση της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, η οποία και αποτελεί την αιτία, τη «μήτρα» του προβλήματος.
Εμείς, για μια ακόμα φορά, δηλώνουμε πως θα είμαστε μαζί με τους δημότες στον αγώνα για την άμεση επίλυση του προβλήματος με το νερό, αλλά και, γενικότερα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger