Διακήρυξη του ΕΣΥΝ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη
Την επιτακτική ανάγκη για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης και την ανάπτυξή τους, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες όλης της χώρας, αναδεικνύει για άλλη μια φορά το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) μέσα από τη Διακήρυξή του, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, την Τρίτη 26 Ιούνη.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΣΥΝ λειτουργεί από το 1980 (αρχικά ως ΠΑΣΕΝ) και ιδρύθηκε από μια ομάδα γιατρών, φαρμακοποιών, εκπαιδευτικών, νομικών, φοιτητών, εργαζόμενων και πολιτιστικούς συλλόγους ή συλλόγους γονέων. Ολοι όσοι συμμετείχαν διέβλεπαν από τότε τον κίνδυνο και ανησυχούσαν για τις συνέπειες της εξάπλωσης των ναρκωτικών στη νεολαία. Εδώ και τρεις δεκαετίες το ΕΣΥΝ παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση, στην επιστημονική τεκμηρίωση και τη διαμόρφωση αιτημάτων.Η Διακήρυξη έχει ως εξής:
«
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών σημαδεύεται από την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα μας και από τις δραματικές συνέπειές της.
Τα προβλήματα γιγαντώνονται και απειλούν τη ζωή μας. Αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς η ανεργία, οι μισθοί έχουν ισοπεδωθεί, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης τείνουν να γίνουν το κύριο μοντέλο δουλειάς. Διευρύνεται το τμήμα του λαού που βιώνει τη σχετική ή και την απόλυτη φτώχεια, ενώ η ανασφάλεια είναι το συναίσθημα που κυριεύει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας.Στο στόχαστρο έχει μπει ιδιαίτερα η ζωή και το μέλλον της νέας γενιάς που στερείται τα στοιχειώδη δικαιώματα στη μόρφωση, στην εργασία, στην υγεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, κ.α. Με 50% ανεργία, κατώτερο μισθό και ανασφάλιστη εργασία, βλέπει το μέλλον της χωρίς προοπτική, αδυνατώντας να βάλει θεμέλια για μια ζωή με σιγουριά και αξιοπρέπεια.
Τα επίσημα στοιχεία και η καθημερινότητα που βιώνουμε, δείχνουν καθαρά την "θύελλα που έρχεται" και στο ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
Η ετήσια Εκθεση του ΕΚΤΕΠΝ για το 2011 αλλά και η αντίστοιχη του ΟΗΕ, επισημαίνουν ότι στην περίοδο οικονομικής κρίσης που διανύουμε, η χρήση ουσιών και η εξάρτηση από αυτές θα οξυνθεί.Τα πρώτα στοιχεία (ΕΠΙΨΥ, ΕΚΤΕΠΝ, EMCDDA, INCB) έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις.
Χαρακτηριστική είναι η αύξηση του ποσοστού των μαθητών που έχει κάνει χρήση κάποιας εξαρτησιογόνας ουσίας, κυρίως κάνναβης, σε 15,2% από 12% που ήταν το προηγούμενο έτος, με παράλληλη μείωση της ηλικίας έναρξης της χρήσης. Το ποσοστό αυτό έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας και η αύξηση αυτή συμβαδίζει με το αυξητικό ποσοστό των νέων που θεωρούν ακίνδυνη τη χρήση της κάνναβης.
Σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες βρίσκεται η αντιναρκωτική πολιτική που ασκείται διαχρονικά ή σχεδιάζεται:
- Το προηγούμενο έτος έγιναν προγράμματα πρόληψης μόνο στο 1,5% των μαθητών της χώρας μας.
- Τα 72 Κέντρα Πρόληψης υποχρηματοδοτούνται και συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.
- Κατοχυρώθηκε νομικά η λειτουργία ιδιωτικών μονάδων "απεξάρτησης" στη χώρα μας και με δυνατότητα κρατικής επιχορήγησης.
- Τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και των ψυχιατρικών νοσοκομείων υποχρηματοδοτούνται σχεδόν κατά 50%, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία τους και την αδυναμία ανάπτυξης των νέων δομών που έχει ανάγκη η χώρα.
- Η πολιτική κοινωνικής επανένταξης για τους απεξαρτημένους είναι ανύπαρκτη.
- Αναγορεύεται σε βασική μορφή "θεραπείας" η χορήγηση υποκατάστατων ηρωίνης, όταν σήμερα στη χώρα μας πάνω από το 70% των εξαρτημένων κάνει παράλληλη χρήση πάνω από 3 ουσιών.
- Ηδη ξεκινά και στη χώρα μας ο "θεσμός" των "χώρων ελεύθερης χρήσης" έπειτα από εξαγγελίες της προέδρου του ΟΚΑΝΑ κας Μαλλιώρη και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη. Σε δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο κέντρο της Αθήνας (Σταθμός Λαρίσης και Βοτανικός) θα επιτρέπεται νόμιμα η χρήση ουσιών, το κράτος θα προσφέρει τις σύριγγες και η μοναδική υποχρέωση του χρήστη θα είναι να έχει "εξασφαλίσει μόνος του τη δόση του", απλά για να μην είναι οι χρήστες σε κοινή θέα. Πλέον στη χώρα μας εκτός από την "κρατική πρέζα" (προγράμματα υποκατάστασης) θα έχουμε και "κρατικές πιάτσες".
Ως επιστέγασμα όλων αυτών ήρθε και το νομοσχέδιο "Κώδικας Ναρκωτικών". Ενα νομοσχέδιο που με πρόσχημα την ελευθερία της ατομικής επιλογής, νομιμοποιεί τη χρήση - καλλιέργεια - διακίνηση ουσιών, εμπορευματοποιεί την πρόληψη - απεξάρτηση - επανένταξη, ενισχύει τη συντήρηση του φαινομένου μέσα από την προώθηση των υποκατάστατων σε νοσοκομεία, στρατόπεδα και φυλακές.
Αρχικοί εμπνευστές του ήταν αυτοί που αποτέλεσαν την κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι μέχρι σήμερα κάνουν κριτική γιατί δεν ψηφίστηκε. Μάλιστα, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, της ΑΚΟΑ, των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, έσπευσαν να στηρίξουν ως συνδιοργανωτές το 8ο "Αντιαπαγορευτικό Κανναβικό Φεστιβάλ" που διοργανώθηκε στη χώρα μας τον Μάη στο Ελληνικό.Καθοριστικό ρόλο στο πάγωμα του νομοσχεδίου έπαιξε η αντίδραση του οργανωμένου ταξικού κινήματος. Το ΕΣΥΝ συνέβαλε καθοριστικά στην ενημέρωση, στην επιστημονική τεκμηρίωση, στη διαμόρφωση κοινών αιτημάτων και στόχων πάλης, με δεκάδες εκδηλώσεις, στις περισσότερες με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το ΚΕΘΕΑ, όπου βρεθήκαμε με χιλιάδες εργαζόμενους, νέους, μαθητές, επιστήμονες προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματά μας για "μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά".
Ο μόνος δρόμος πραγματικής ελπίδας και διεξόδου είναι ο δρόμος της συλλογικής οργάνωσης και πάλης.
Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών - Είναι αγώνας για τη ζωή.Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, αισιόδοξα - μαχητικά απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα με στόχους:
- Να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που αναγκάζουν το λαό να θυσιάσει τη ζωή και το μέλλον του για να βγει η πλουτοκρατία από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στα υπερκέρδη της.
- Να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας η μοιρολατρική στάση ζωής, η φυγή σε ψεύτικους παραδείσους.
- Οχι σε όλα τα ναρκωτικά. Καμία αποδοχή του διαχωρισμού τους σε "σκληρά" και "μαλακά".
- Οχι στη νομιμοποίηση της χρήσης. Νομοθετικό πλαίσιο που να προβλέπει εξοντωτικές ποινές για τους εμπόρους.
- Κανένας χρήστης στη φυλακή. Να οδηγούνται με κάθε τρόπο σε θεραπεία απεξάρτησης. Ειδικά εκπαιδευμένο σώμα δικαστών για τα ναρκωτικά.
- Να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια διακίνησης "υποκατάστατων" μέσα από το σύστημα υγείας. Τα προγράμματα υποκατάστασης πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών, να απευθύνονται μόνο σε ειδικές ομάδες χρηστών και να οδηγούν στη θεραπεία και όχι απλά στη συντήρηση.
- Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης. Ανάπτυξη δομών που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλης της χώρας, σύμφωνα και με τις διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών.
- Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους παραπάνω τομείς.
- Στήριξη των υπαρχουσών δομών πρόληψης - απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης.
Ιούνης 2012»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου