Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Μια απίστευτη… βιομηχανία έχει στηθεί εδώ και 1,5 χρόνο στο Νοσοκομείο Βόλου!

Αλλοδαπές κάνουν τις αποκλειστικές
Μια απίστευτη… βιομηχανία έχει στηθεί εδώ και 1,5 χρόνο στο Νοσοκομείο Βόλου! Αλλοδαπές γυναίκες παριστάνουν τις αποκλειστικές νοσοκόμες, παίζοντας με τις ζωές των ασθενών καθώς ουδεμία γνώση έχουν από νοσηλευτικές πράξεις, ενώ όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Νοσοκόμων - Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης Ελλάδος Θανάσης Βασιλάκης φέρουν και λοιμώδη νοσήματα. Ο Σύλλογος έχει ενημερώσει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, ωστόσο όπως υποστηρίζουν μέχρι και σήμερα δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς, ενώ αφήνουν αιχμές και για διοχέτευση των περιστατικών στις αλλοδαπές μέσα από το Νοσοκομείο.










ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου







Οι αποκλειστικές νοσοκόμες παρουσία του κ. Βασιλάκη πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλειο χώρο του Νοσοκομείου, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκαν και με τον Διοικητή Αριστείδη Ζαχαρόπουλο.









Η τακτική των αλλοδαπών γυναικών είναι απλή. Ενημερώνονται για τα περιστατικά και με την πρόφαση ότι πληρώνονται λιγότερο από τις νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες «ψωνίζουν» ασθενείς, οι οποίοι μπροστά στον πόνο και στον δελεασμό με τα λιγότερα χρήματα αφήνουν στην άκρη την υγεία τους που βάζουν σε κίνδυνο.













Όπως τονίζει ο κ. Βασιλάκης, «ας τις πούμε εργαζόμενες αλλοδαπές, κυρίως Βουλγάρες και Αλβανίδες, έρχονται στο Νοσοκομείο και με την αιτιολογία ότι είναι αποκλειστικές νοσηλεύτριες παραπλανούν τους ασθενείς λέγοντάς τους ότι συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα και είναι και πιο φτηνές και παίρνουν τη δουλειά από τις νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε φτάσει στο σημείο που οι παράνομοι και ανειδίκευτοι εργαζόμενοι κάνουν νοσηλευτικές πράξεις σε ασθενείς, κάτι το οποίο μας βρίσκει κάθετα αντίθετους».






Όπως είναι φυσικό την ίδια στιγμή οι 50 αποκλειστικές νοσοκόμες που αυτή τη στιγμή είναι στον πίνακα του Νοσοκομείου αυτή την στιγμή δεν έχουν δουλειά, καθώς βρίθει η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία των αλλοδαπών.








Υγειονομική βόμβα


Στο Νοσοκομείο ουσιαστικά εδώ και 1,5 χρόνο μια υγειονομική βόμβα είναι έτοιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή να εκραγεί. Οι εν λόγω αλλοδαπές δεν έχουν κάνει εξετάσεις, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη φέρουν λοιμώδη νοσήματα.









«Μένουν 10 και 20 άτομα μαζί, τρώνε όλοι από το ίδιο πιάτο και τα ίδια μαχαιροπίρουνα και ύστερα έρχονται να προσέξουν και να φροντίσουν ανθρώπους που είναι φρεσκοεγχειρισμένοι, που όπως ξέρετε είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στην πρόσληψη μικροβίων» σημειώνει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Οργάνου.





Πρέπει να αναφερθεί πως οι νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες κάθε χρόνο υποβάλλονται σε εξετάσεις ώστε να είναι υγειονομικά ελεγμένες και κάθε χρόνο ανανεώνεται η κάρτα τους με σφραγίδες από το ΙΚΑ και την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας.








Με δύο μεροκάματα το μήνα



Οι 50 συνολικά νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες του Νοσοκομείου βρίσκονται υπό πλήρη εξαθλίωση. «Μιλάμε για εξαθλίωση, όχι για έλλειψη εργασίας» τονίζει η Σοφία Λαθούρη, Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος και της Πανελλαδικής Ένωσης Αλληλεγγύη.









Πλέον οι γυναίκες δουλεύουν 2 και 3 μεροκάματα το μήνα, ενώ όπως τονίζει η Φωτεινή Καναβού η ίδια τον τελευταίο μήνα δεν έχει δουλέψει ούτε μία μέρα και μέσα στον Μάιο έκανε μόλις δύο ημερομίσθια!











Οι αποκλειστικές αποδίδουν το φαινόμενο – εκτός από τις ευθύνες που καταλογίζουν στην Διοίκηση – στο γεγονός πως οι αλλοδαπές παίρνουν λιγότερα χρήματα από τις νόμιμες. «Φαίνεται ότι παίρνουν λιγότερα χρήματα από εμάς αλλά αυτό δεν ισχύει. Εκείνες παίρνουν 50 ευρώ μαύρα. Εμείς παίρνουμε 78 ευρώ μικτά από τα οποία τα 40 είναι το ημερομίσθιο γιατί τα υπόλοιπα τα αποδίδουμε ως ασφαλιστικές εισφορές», σημειώνει η κ. Λαθούρη και προσθέτει πως το να χρησιμοποιεί ο ασθενής τις νόμιμες αποκλειστικές είναι ανταποδοτικό και σε εκείνον γιατί από το ταμείο του δικαιούται παροχές.








Δέχονται απειλές!


Εν τω μεταξύ στα πηγαδάκια που είχαν στηθεί στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολλές ήταν οι φωνές αποκλειστικών νοσηλευτριών που έκαναν λόγο για απειλές που έχουν δεχθεί.












Μερικές φοβόντουσαν να μιλήσουν ή να αναφερθούν στο πρόβλημα καθώς όπως είπαν δεν αποκλείουν να εμφανιστούν στα σπίτια τους μπράβοι που θα απειλήσουν εκείνες και τις οικογένειες τους ή ακόμα φοβόντουσαν ότι φεύγοντας από το Νοσοκομείο κάποιος θα τους είχε στήσει καρτέρι στην γωνία!





Με την ανοχή της Διοίκησης;


Όπως δήλωσε χθες ο κ. Βασιλάκης το πρόβλημα έχει κοινοποιηθεί στην Διοίκηση από πέρυσι, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό. «Για τον Διοικητή μπορεί είναι όλα να είναι καλά, αλλά για εμάς δεν είναι. Μας είπε ότι θα το κοιτάξει και θα το ερευνήσει και το θέμα αυτό πάει εδώ και 1,5 χρόνο και ακόμα δεν έχει ερευνήσει τίποτα. Συνολικά 50 άτομα έχουν βγει εκτός λίστας εργασίας και έχουν αντικατασταθεί με παράνομα εργαζόμενες και εκείνος δεν κάνει το παραμικρό. Η Διοίκηση λοιπόν επιτρέπει την παρείσφρησή τους και η κατάσταση να έχει βγει εκτός ορίων. Και φαίνεται ότι τον κ. Ζαχαρόπουλο δεν τον ενδιαφέρει, γιατί ενώ στα Νοσοκομεία της Αθήνας έχει δοθεί εντολή να διώκονται και να διώχνονται και το φαινόμενο έχει περιοριστεί αντίθετα εδώ το Νοσοκομείο έχει γεμίζει από παράνομες αποκλειστικές» τόνισε.











Ερωτηθείς αν κάποιος από το Νοσοκομείο προωθεί τα περιστατικά σε αλλοδαπές νοσηλεύτριες τόνισε πως «δεν ξέρουμε ποιος τις προωθεί γιατί αν ξέραμε θα είχε συλληφθεί. Ωστόσο σίγουρα είναι μέσα από το Νοσοκομείο γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά πως οι αλλοδαπές ειδοποιούνται άμεσα όταν προκύπτουν περιστατικά και οι νόμιμες όχι».







Από την πλευρά της η κ. Λαθούρη τονίζει πως θα έπρεπε να γίνεται έλεγχος από την Διοίκηση, ο οποίος και δεν γίνεται. «Υποτίθεται ότι υπάρχει κάποιος συνοδός με κάρτα συνοδού, ονομαστική κάρτα, ωστόσο αυτό δεν εφαρμόζεται εδώ γιατί υπάρχει μεν η κάρτα, η οποία ωστόσο φέρει μόνο το όνομα του ασθενή και μπορώ να την έχω εγώ, εσείς και οποιοσδήποτε».






Πάντως ο κ. Βασιλάκης με τις αποκλειστικές νοσοκόμες συναντήθηκαν με τον Ζαχαρόπουλο ο οποίος και τους ζήτησε έγγραφη καταγγελία ώστε στην συνέχεια «να λογαριαστούμε με όλους αυτούς» όπως τόνισε.






«Δεν μπορεί τόσοι πολλοί να λένε τόσα πολλά ψέματα. Να μας δώσετε τα στοιχεία και θα επιληφθούμε» τόνισε ο Διοικητής, ενώ ρώτησε και με ποιο τρόπο μπορεί να παρέμβει η Διοίκηση με τον κ. Βασιλάκη να του απαντά πως μπορεί να επιληφθεί η ασφάλεια του Νοσοκομείου όπως γίνεται και στον Ευαγγελισμό.















Τέλος ο κ. Ζαχαρόπουλος ζήτησε να του καταθέσουν και ένα memo όπου θα αναφέρονται οι πιθανές δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος, ενώ ερωτηθείσες οι αποκλειστικές για τα χρήματα που παίρνουν και γιατί αυτά δεν έχουν μειωθεί εξήγησαν πως το τιμολόγιο τους καθορίζεται από το Υπουργείο Εργασίας και όχι από τις ίδιες ή τον Σύλλογο.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger