Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

SOS εκπέμπει το ΣΔΟΕ




Την ώρα που το Σώμα Ειδικών Ελέγχων αδυνατεί να εξετάσει τους φακέλους των 500 πρώην υπουργών, βουλευτών και τοπικών αρχόντων, αλλά και εκατοντάδες άλλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, το Υπουργείο Οικονομικών, διά του νέου υπουργού, Γ. Ζανιά, ζητεί εγρήγορση και άμεσα μέτρα, προκειμένου να εισρεύσουν έσοδα στα… άδεια ταμεία.

Το ΣΔΟΕ εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς δεν μπορεί να φέρει εις πέρας το έργο του λόγω των τραγικών ελλείψεων, αφού, την ίδια ώρα που «τρέχει» ένα σαρωτικό πρόγραμμα ελέγχων σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα και ολόκληρους κλάδους της αγοράς, αποχωρεί μαζικά από τις υπηρεσίες του σχεδόν το 50% του έμψυχου δυναμικού του.

Πριν από αρκετές ημέρες δημοσιεύτηκαν στη zougla.gr ενυπόγραφες καταγγελίες-αναφορές που καταδεικνύουν τη σκληρή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που απέχει παρασάγγας από τα «παχιά πολιτικά λόγια» περί προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος, αφού παρουσιάζει τη διάλυση που επιχειρήθηκε στον μοναδικό ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος ασχολείται με τα οικονομικά σκάνδαλα που ζημίωσαν την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου.

Η Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ, μέσα σε έναν χρόνο, αποψιλώθηκε, καθώς επί ημερών των κ.κ. Βενιζέλου και Σαχινίδη απομακρύνθηκε μεγάλο μέρος του προσωπικού.

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης είναι πως τουλάχιστον μία Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ απέστειλε και έγγραφο με το οποίο κοινοποιεί το πρόβλημα σε κάθε υπεύθυνο ή μη, από τον επικεφαλής ειδικό γραμματέα μέχρι τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και στον οικονομικό εισαγγελέα, ξεκαθαρίζοντας πως «ουδεμία ευθύνη φέρουν» απέναντι στον νόμο και στην υπηρεσία οι λιγοστοί πλέον υπάλληλοι της, εάν παραλείψουν κάποια από τα πολλαπλά καθήκοντα που τους έχουν πέσει στους ώμους.

Καθώς μάλιστα οι ίδιοι είναι ανακριτικοί υπάλληλοι που μπαίνουν «στη μύτη» επωνύμων ή και ανθρώπων του υποκόσμου, θέλουν να μπορούν και να προφυλαχθούν από πάσης φύσεως «επιθέσεις» με τις οποίες απειλούνται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Οι υποθέσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες, το ΣΔΟΕ προσπάθησε να προχωρήσει σε έρευνες για πολυτελείς θαλαμηγούς που ανήκουν σε μεγαλοεκδότες και ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες. Λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι έρευνες αυτές αναμένεται να «παγώσουν». Απορίας άξιον είναι επίσης πώς το Σώμα θα καταφέρει να ολοκληρώσει την πολύμηνη έρευνα σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία πρώην υπουργών, βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων και συμβούλων.

Στη λίστα του ΣΔΟΕ βρίσκονται τα ονόματα 500 πρώην στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν ύστερα από συγκεκριμένες καταγγελίες για γρήγορο πλουτισμό ορισμένων προσώπων και σταδιακά εξελίχθηκαν σε γενικευμένη έρευνα από ειδική ομάδα του Σώματος.

Παράλληλα, στην ατζέντα της Διεύθυνσης Ειδικών Ελέγχων έχει προστεθεί το… κυνήγι των αποδείξεων και του ελέγχου των πλαστών τιμολογίων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι εισπράξεις από Φ.Π.Α. μειώνονται μήνα με τον μήνα με ρυθμό πάνω από 10%, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Ζανιάς, καλεί τους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις.

Η σταδιακή «αποψίλωση» της νευραλγικής υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών έχει ως απόρροια να χάνονται ετησίως από τα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους τουλάχιστον 450-500 εκατ. ευρώ! 
ΖΟΥΓΚΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger