Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Χρηματική ενίσχυση σε καλλιεργητές δαμάσκηνου Σκοπέλου

DAMASKHNA SKOPELOYΞεκινά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους με σκοπό τη στήριξη του αγροτικού τομέα. Η δράση υλοποιείται στα πλαίσια του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1405/2006 του Συμβουλίου, της 18ης Σεπτεμβρίου 2006, σχετικά με τον καθορισμό ειδικών μέτρων για τη γεωργία. Τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους επωφελούνται από ειδικό καθεστώς εφοδιασμού με ορισμένα γεωργικά προϊόντα και από μέτρα υποστήριξης προσαρμοσμένα στην τοπική γεωργική παραγωγή. Ειδικότερα επιδοτήσεις προβλέπονται για: αμπελοοινικά, πατάτες, εσπεριδοειδή, διατήρηση παραδοσιακών ελαιώνων, δαμάσκηνα στη Σκόπελο.
Ειδικότερα ενισχύονται γεωργοί που καλλιεργούν την ποικιλία «δαμάσκηνα Σκοπέλου» στη νήσο Σκόπελο. Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης έχουν οι γεωργοί, όπως αυτοί ορίζονται στην περ. α) του άρθρου 2 του Καν. (ΕΚ) 73/2009, οι οποίοι καλλιεργούν την ποικιλία «δαμάσκηνα Σκοπέλου» στη νήσο Σκόπελο. Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης (Υπόδειγμα Ι) για τα δαμάσκηνα Σκοπέλου, πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους, μέχρι 15 Φεβρουαρίου κάθε έτους, στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων, με ευθύνη των ίδιων. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ως άνω αίτηση, υποβάλλονται και στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και λαμβάνονται υπόψη για την πληρωμή των δικαιούχων.
Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 500 ευρώ ανά εκτάριο, το δε συνολικό διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται σε 23.000 ευρώ, με ελάχιστη επιδοτούμενη έκταση ανά δικαιούχο τα 0,1 εκτάρια, με ελάχιστο αριθμό δένδρων ανά εκτάριο τα ογδόντα (80) και ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο τα 0,05 εκτάρια.
Στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβεί το διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης, εφαρμόζεται οριζόντια μείωση του συνολικού ποσού ενίσχυσης ανά αίτηση, ώστε να καλυφθεί ο μέγιστος αριθμός των αιτούντων παραγωγών.
Η καταβολή των ενισχύσεων
Η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων πραγματοποιείται απευθείας στους δικαιούχους, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων, μέχρι τις 30 Ιουνίου του επομένου ημερολογιακού έτους από την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των ενισχύσεων είναι η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger