Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Διορίστηκαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στον νομό

Αναρτήθηκαν χθες το μεσημέρι στην Εισαγγελία Βόλου οι πίνακες του διορισμού των δικαστικών αντιπροσώπων για τα 360 συνολικά εκλογικά τμήματα της Μαγνησίας. Διορίζονται 608 δικηγόροι (με τους αναπληρωτές τους) και 62 δικαστικοί υπάλληλοι και δικαστές. Η παραλαβή των διοριστηρίων τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί ώς σήμερα το μεσημέρι. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα πρέπει να εμφανιστούν στο εκλογικό τμήμα που διορίζονται έως το μεσημέρι – το αργότερο – του ερχόμενου Σαββάτου. Σε περίπτωση κωλύματος εμφάνισής τους θα πρέπει άμεσα να ενημερώσουν τη δικαστική αρχή (εν προκειμένω τον Άρειο Πάγο) για να γίνει νέα κλήρωση αντικατάστασής τους. Σημειώνεται ότι σήμερα Πρωτομαγιά θα λειτουργήσουν υπηρεσίες στο Δικαστικό Μέγαρο για την εξυπηρέτηση της εκλογικής προετοιμασίας.

Από το Πρωτοδικείο Βόλου έχει γίνει η κλήρωση των μελών εφορευτικών επιτροπών για τα 360 εκλογικά τμήματα της Μαγνησίας. Υπενθυμίζεται ότι κληρώθηκαν από οκτώ μέλη (τέσσερα τακτικά και άλλα τέσσερα αναπληρωματικά) για κάθε εκλογικό τμήμα. Από την Αστυνομία έχει γίνει η διανομή των ειδοποιητηρίων στα σπίτια των μελών εφορευτικών επιτροπών. Τυχόν μέλη εφορευτικών επιτροπών που ζητούν εξαίρεση θα πρέπει να το ζητήσουν από το δικαστικό αντιπρόσωπο το πρωί της Κυριακής.

Κάθε συνδυασμός κόμματος, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, ή μεμονωμένος υποψήφιος έχουν το δικαίωμα να διορίσουν από έναν αντιπρόσωπο και έναν αναπληρωτή τους σε κάθε εκλογικό τμήμα. Ο διορισμός του αντιπροσώπου γίνεται με γραπτή δήλωση του αρχηγού του κόμματος ή της διευθύνουσας επιτροπής, είτε απευθείας στον πρόεδρο του οικείου Πρωτοδικείου, είτε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να κοινοποιήσει το διορισμό στους προέδρους των Πρωτοδικείων.

Όσον αφορά στις προθεσμίες χθες 30 Απριλίου έληξε η προθεσμία των πέντε ημερών πριν από την ψηφοφορία για την ειδοποίηση των διορισθέντων μελών των εφορευτικών επιτροπών με φροντίδα του Εισαγγελέα του οικείου Πρωτοδικείου.

Στις 2 Μαΐου λήγει η προθεσμία των τριών ημερών πριν από την ψηφοφορία για τη δημοσίευση του προγράμματος ψηφοφορίας από τις δημοτικές αρχές.

Στις 3 Μαΐου λήγει η προθεσμία των δύο ημερών πριν από την ψηφοφορία για την άφιξη των εφόρων και των τακτικών ή αναπληρωτών αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής στον τόπο διορισμού τους.

Από την Τετάρτη 2 Μαΐου διακόπτονται οι συνεδριάσεις των ποινικών και αστικών δικαστηρίων. Η τακτική λειτουργία των δικαστηρίων θα αρχίσει και πάλι τρεις ημέρες μετά τις εκλογές, στις 10 Μαΐου.

Στην Εισαγγελία και το Πρωτοδικείο Βόλου ορίζονται τα «συνεργεία» δικαστικών υπαλλήλων, που θα διεκπεραιώσουν τη δικαστική διαδικασία. Τυχόν αναπλήρωση μελών εφορευτικών επιτροπών ή δικαστικών αντιπροσώπων, την παραλαβή των σάκων από τα εκλογικά τμήματα και την καταμέτρηση – διασταύρωση των ψηφοδελτίων για την επικύρωση του αποτελέσματος.

Όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία των εκλογών αυξάνονται και τα μέτρα τάξης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας. Το διάστημα αυτό οι βασικές οδηγίες αφορούν στην αύξηση των περιπολιών – νυχτερινές κυρίως ώρες – γύρω από τα εκλογικά κέντρα και γραφεία. Επίσης διευκόλυνση των προεκλογικών συγκεντρώσεων σε δημόσιους χώρους. Στον έλεγχο της Αστυνομίας υπόκειται ακόμη η τήρηση της κοινής ησυχίας από τις τυχόν μεγαφωνικές εγκαταστάσεις. Ανήμερα των εκλογών, βασικός στόχος, είναι η διατήρηση του ήρεμου κλίματος για να ψηφίσουν οι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger