Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Επείγουσα έκκληση: Κοντά στο θάνατο οι απεργοί πείνας Bilal Diab και Thaer Halahleh

Σε σοβαρή κατάσταση οι δύο Παλαιστίνιοι απεργοί πείνας (που την είχαν ξεκινήσει πολύ καιρό νωρίτερα από τη μαζική απεργία πείνας του Απριλίου.)

Επείγουσα έκκληση: Κοντά στο θάνατο οι απεργοί πείνας Bilal Diab και Thaer Halahleh


Thaer Halahleh
Ραμάλα, 1 Μαΐου 2012 – Το Addameer εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία του για τις ζωές των Bilal Diab και Thaer Halahleh, oι οποίοι βρίσκονται στην 63η  ημέρα  απεργίας πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διοικητική κρατησή τους. Μια ανεξάρτητη γιατρός από τους Γιατρούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Ισραήλ (PHR-Ισραήλ) δήλωσε στις 30 Απριλίου, ότι ο  Bilal είναι σε άμεσο κίνδυνο θανάτου και ότι τόσο ο ίδιος όσο και Thaer πρέπει να μεταφερθούν αμέσως σε πολιτικό νοσοκομείο προκειμένου να λάβουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα .
Η χθεσινή επίσκεψη του PHR-Ισραήλ ήταν μόλις η δεύτερη επίσκεψη από έναν ανεξάρτητο γιατρό από την αρχή της απεργίας πείνας τους, και έγινε μόνο  μετά από μια νομική αίτηση  που κατατέθηκε  σε Ισραηλινό Επαρχιακό Δικαστήριο για την Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών (IPS) η οποία ζητούσε να επιτραπεί η πρόσβαση των Bilal και Thaer στο ιατρικό κέντρο της φυλακής Ramleh.  Για κάθε επόμενη επίσκεψη μπορεί να εξακολουθεί να απαιτείται άδεια από το δικαστήριο.
Σύμφωνα με το PHR-Israel, “οι δύο κρατούμενοι πάσχουν από οξεία μυϊκή αδυναμία στα άκρα τους, που τους αποτρέπει από το να στέκονται όρθιοι. Και οι δύο έχουν ανάγκη από πλήρη βοήθεια στις καθημερινές δραστηριότητες όπως το μπάνιο, αν και αυτή η βοήθεια δεν παρέχεται στην κλινική IPS. Και οι δύο πάσχουν από οξεία μείωση του μυϊκού τόνου και είναι κλινήρεις, που θα πει ότι βρίσκονται  υπό διπλή απειλή: Ατροφία των μυών και Θρομβοφιλία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μοιραία θρόμβωση “
Επιπλέον, η γιατρός του PHR-Ισραήλ  σημείωσε ότι η απειλητική για τη ζωή κατάσταση του Μπιλάλ περιλαμβάνει απότομη απώλεια βάρους, πιθανές περιφερειακές νευρικές βλάβες, εξαιρετικά χαμηλό σφυγμό (39 παλμούς ανά λεπτό) και  χαμηλή αρτηριακή πίεση, σοβαρή αφυδάτωση, και πιθανή εσωτερική αιμορραγία. Η γιατρός δήλωσε ότι ο Μπιλάλ θα πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αμέσως και να λάβει πλήρη παρακολούθηση της καρδιάς του. Μετά την επίσκεψη της γιατρού, ο Μπιλάλ μεταφέρθηκε σε πολιτικό νοσοκομείο, μόνο που  μεταφέρθηκε πίσω στη φυλακή Ramleh λίγες ώρες αργότερα. Μετά την κατάρρευση του σήμερα το απόγευμα, μεταφέρθηκε ξανά στο νοσοκομείο Assaf Harofeh  όπου και παραμένει επί του παρόντος. Οι συχνές μεταθέσεις χρησιμεύουν μόνο για να θέσουν σε κίνδυνο την ήδη εύθραυστη κατάστασή του.
Η γιατρός διαπίστωσε ότι o Thaer είναι επίσης σε σοβαρή κατάσταση και υποφέρει από απότομη απώλεια βάρους και πόνο στην αριστερή πλευρά της πλάτης του, η οποία σύμφωνα με την PHR-Ισραήλ, σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα του «μπορεί να υποδεικνύει φλεγμονή του υπεζωκότα [μεμβράνη γύρω από τους πνεύμονες] ή ακόμα και θρόμβωση, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρος χωρίς την κατάλληλη ιατρική φροντίδα».
Ως εκ τούτου, η γιατρός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Thaer πρέπει να μεταφερθεί σε πολιτικό νοσοκομείο, καθώς απαιτείται επειγόντως να γίνει μια αξονική τομογραφία των πνευμόνων του, η οποία δεν παρέχεται από το ιατρικό κέντρο των ισραηλινών φυλακών…
Οι φόβοι του Addameer , ότι η σοβαρή ιατρική κατάσταση των Bilal και Thaer έχει αντιμετωπιστεί με ανεπαρκή και επιβλαβή τρόπο από το ιατρικό κέντρο  της φυλακής Ramleh, επιβεβαιώθηκαν  από την χθεσινή επίσκεψη της γιατρού. Εκτός από τα αλόγιστα πέρα-δώθε του Bilal στο νοσοκομείο, τόσο ο Thaer όσο και ο Bilal ανέφεραν ότι οι φύλακες είχαν εισέλθει πρόσφατα στα κελιά τους διεξάγοντας βίαιες έρευνες. Ο Thaer επίσης ανέφερε ότι κακοποιήθηκε από έναν γιατρό των υπηρεσιών της φυλακής δύο ημέρες πριν.
Επιπλέον, ο δικηγόρος των Bilal και Thaer , κ. Jamil  Al-Khatib προσπάθησε να επισκεφτεί τον Bilal σήμερα το απόγευμα στο νοσοκομείο αλλά οι υπηρεσίες των Ισραηλινών φυλακών του το απαγόρευσαν. Του είπαν ότι πρέπει να υποβάλλει  “ειδική αίτηση” στους νομικούς συμβούλους της φυλακής. Οι αιτήσεις στο Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο των Bilal και. Thaer, κατά της διοικητικής κράτησης,   θα εκδικαστούν στις 3 Μαΐου. Η αίτηση για οικογενειακές επισκέψεις στον Bilal επίσης απορρίφθηκε σήμερα από την υπηρεσία των φυλακών που δήλωσε  ότι σύμφωνα με επίσημη απαγόρευση ο Bilal απαγορεύεται να δεχτεί οικογενειακές επισκέψεις από 9 Φεβρουαρίου – 9 Ιούλιου για “παραβίαση εντολής της φυλακής” με το να είναι σε απεργία πείνας. Οι υπηρεσίες των φυλακών συνεχίζουν να βάζουν κάθε εμπόδιο που έχουν στη διάθεσή της για να εμποδίζουν την πρόσβαση  δικηγόρων και γιατρών  στους κρατούμενους απεργούς πείνας.  Αυτές οι τακτικές έχουν ως στόχο να απομονώσουν τους απεργούς πείνας όσο το δυνατόν περισσότερο από αξιόπιστες πηγές υποστήριξης και ιατρικές πληροφορίες, με πλήρη περιφρόνηση στην εξαιρετικά επείγουσα κατάστασή τους.
Το Addameer καταδικάζει τις ισραηλινές φυλακές για την κατάφωρη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας στη θεραπεία των Bilal, Thaer, και όλων των άλλων απεργών πείνας που απαιτούν ιατρική φροντίδα, και καθιστούν την Κατοχή υπεύθυνη για την τρέχουσα κατάστασή τους. Το Addameer καλεί τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει να εισαχθούν, ο Bilal και ο Thaer, αμέσως σε πολιτικά νοσοκομεία, χωρίς περαιτέρω μεταφορές, και να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε ανεξάρτητους γιατρούς και στους δικηγόρους τους. Το Addameer καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να αναλάβει άμεση δράση και να παρέμβει στο Ισραήλ με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο για να σώσει τις ζωές των Bilal και Thaer,  πριν είναι πολύ αργά.
Πηγή: Addameer

http://intifadagr.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger