Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Η ACTA είναι ακόμη ολοζώντανη.

Η πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις υπερψήφισε ένα ψήφισμα το οποίο αναφέρει ότι «λυπάται (το Ε.Κ.) που η Κίνα δεν έχει λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις για την Εμπορική συμφωνία για την καταπολέμηση της παραποίησης (Anti-Counterfeiting Trade Agreement ACTA)«
 Αν και αυτό δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το να υπερψηφίσουν την ίδια την ACTA, το ότι μπορεί να υπάρχει μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πλειοψηφία που θα πει ναι στη συμφωνία, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα πολύ ανησυχητικό μήνυμα, εν αντιθέσει με τις δηλώσεις που λένε ότι «η ACTA έχει πεθάνει», οι οποίες κυκλοφορούν στον Τύπο και αλλού.
 Η ψηφοφορία περιλαμβανόταν ως επιμέρους ψηφοφορία σε ένα ευρύτερο ψήφισμα με τίτλο «Ε.Ε. και Κίνα: Ανισορροπία στο Εμπόριο/ Εμπορική Ανισορροπία». Η αναφορά στην ACTA είναι στο άρθρο 15 του συγκεκριμένου ψηφίσματος.
 Το ότι το ευρύτερο ψήφισμα υιοθετήθηκε είναι κάτι ξεχωριστό, καθώς περιείχε πολλά άλλα πράγματα, τα οποία μπορεί να ήταν αρκετά αρεστά στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές), ώστε να ψηφίσουν υπέρ του ψηφίσματος.
 Το ανησυχητικό σημείο όμως είναι ότι έγινε χωριστή ψηφοφορία για την ACTA. (Εγώ βέβαια την καταψήφισα.)
 Κρούει ο κώδωνας του κινδύνου για όλους τους ακτιβιστές του διαδικτύου που είχαν την εντύπωση ότι έχουμε κερδίσει ήδη την ACTA. Αυτό είναι τελείως λάθος. Η μάχη συνεχίζεται, και μετά τη σημερινή ψηφοφορία είμαι πολύ προβληματισμένος.
 Την επόμενη εβδομάδα, μια σειρά από επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνεδριάσουν και θα ψηφίσουν για να σχηματίσουν γνώμη για την ACTA. Αυτές οι ψηφοφορίες από μόνες τους δεν σημαίνουν τίποτα, αλλά είναι βήματα προς την τελική αποδοχή ή απόρριψη της εμπορικής αυτής συμφωνίας.
 Επικοινωνήστε άμεσα με τους ευρωβουλευτές σας, και υπενθυμίστε τους λόγους για την απόρριψη της ACTA. Αυτό είναι απολύτως επείγον.
Το τελικό αποτέλεσμα του ζητήματος ACTA είναι πραγματικά αμφίρροπο αυτή τη στιγμή.

Christian Engström, Μέλος του Ευρωκοινοβουλίου για το Κόμμα Πειρατών Σουηδίας,Piratpartiet
Σημείωση από το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας:
Πιθανότατα θα έχουμε Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά της ACTA στις 9/6. Οι Έλληνες Πειρατές θα την οργανώσουμε στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger