Την Τετάρτη 2 Μαΐου, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου Λυκείου Σκιάθου η τρίτη με ελεύθερη είσοδο διάλεξη του Α.Λ.Π. Βορείων Σποράδων και δεύτερη στη Σκιάθο, με θέμα:
«Η ένταξη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες
χθες, σήμερα και τρόποι αντιμετώπισης»
Εισηγήτρια η κα Μαρία Πανταζοπούλου. Μed Ειδικής Αγωγής και Ψυχολογίας, Συμβουλευτικός Παιδαγωγός και Προϊσταμένη ΚΕΔΔΥ Β ΑΘΗΝΑΣ, με συμμετοχή στη στάθμιση των Διαγνωστικών εργαλείων Αναγνωστικής Ικανότητας, του Π.Τ.Δ..Ε. του Παν/μίου Πατρών.
Σκοπός της διάλεξης σύμφωνα με τη κα Πανταζοπούλου είναι «η ενημέρωση για τις ριζοσπαστικές αλλαγές που συντελούνται στη ζωή των Ατόμων με δυσκολία στη μάθηση και στην επικοινωνία, εφόσον υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα, ισοτιμία, συμμετοχή και προσπελασιμότητα σε όλους τους τομείς της ζωής. Αρχές που γίνονται πια αποδεκτές και βρίσκουν εφαρμογή στην κοινωνία και στο σχολείο.
Έτσι η εξάπλωση του κινήματος της ένταξης προϋποθέτει τη δραστική αναμόρφωση όλων των κοινωνικών θεσμών με σκοπό την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ατόμων με Ειδικές Ανάγκες σε όλες τις μορφές της κοινωνικής ζωής.
Η δημιουργία των τμημάτων ένταξης και των προγραμμάτων συνεκπαίδευσης, έως η πολιτική της σχολικής ενσωμάτωσης, ως κατεύθυνση η οποία οδηγεί στην κοινωνική ένταξη, δημιούργησαν την ανάγκη ύπαρξης υποστηρικτικών δομών οι οποίες να έχουν άμεση σχέση με την εκπαίδευση και να αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις ανάγκες του παιδιού και στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος, της οικογένειας και του κοινωνικού συνόλου.
Η οικογένεια με τη δυναμική του συστήματος που της αναγνωρίζεται αποτελεί συνδιαμορφωτή της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά και διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο για τη πορεία του παιδιού με δυσκολίες
Η διεπιστημονική ομάδα των υποστηρικτικών υπηρεσιών λειτουργεί ως δίκτυο μέσα στο περιβάλλον που μεγαλώνει το παιδί.
Κάθε μέλος της οικογένειας είναι από μόνο του ένα στοιχείο που βρίσκεται στη σφαίρα αλληλεπίδρασης ατόμου – κοινωνίας. Η οικογένεια «συνιστά έναν κοινωνικό θεσμό που είναι βιολογικά απαραίτητος και χρησιμεύει ως μεσολαβητής μεταξύ των βιολογικών και πολιτιστικών στοιχείων στη διαμόρφωση της προσωπικότητας.
Το σχολείο του σήμερα, έχει την υποχρέωση να βοηθήσει κάθε μαθητή να βελτιωθεί σύμφωνα με τις ικανότητες και δυνατότητές του. Συνήθως όμως οι μαθητές θα διδαχθούν από ένα εκπ/κό, που θα τους αντιμετωπίσει σαν να είναι όλοι ίδιοι, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τη διαφορετικότητα του καθενός. Οι περισσότεροι εκπ/κοί προγραμματίζουν τη διδασκαλία τους βασιζόμενοι στον μέτριο μαθητή, όπου οι «αδύνατοι» μαθητές συνήθως μένουν μόνοι και εγκαταλείπουν ενώ οι άριστοι μαθητές βαριούνται, επειδή εργάζονται σε θέματα που ήδη κατέχουν.»
Η ομιλία της, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Πολιτών, κος Ευστράτιος Παπάνης, είναι κυρίως «παροχή της Ακαδημίας προς τα μέλη του Συλλόγου Αλκή, για το υπέροχο έργο, που προσφέρουν.»
Για πληροφορίες και εγγραφές σχετικά με το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Β. Σποράδων, σας παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με την κα Δέσποινα Συμιακάκη στη διεύθυνση Αλ. Παπαδιαμάντη 28 (Κατάστημα ΕΛΙΑ) Σκιάθου, τηλέφωνο 6948784000, 24270 29077 ή στο e-mail: akadimiapoliton@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου