Τι θα εισπράξουν οι αγρότες στα νησιά του Αιγαίου.
Καθορίστηκαν τα συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή των Κανονισμών σχετικά με την εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους γνωστοποιώντας στους αγρότες τον καθορισμό των αρμόδιων αρχών, των δικαιούχων ενίσχυσης, το ύψος της ενίσχυσης ανά προϊόν, την διενέργεια ελέγχων, της καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και της επιβολής των κυρώσεων. Διαβάστε τι ισχύει για κάθε προϊόν.Δαμάσκηνα Σκοπέλου
1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης έχουν οι γεωργοί, όπως αυτοί ορίζονται στην περ. α) του άρθρου 2 του Καν. (ΕΚ) 73/2009, οι οποίοι καλλιεργούν την ποικιλία «δαμάσκηνα Σκοπέλου» στη νήσο Σκόπελο.
2. Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης (Υπόδειγμα Ι) για τα δαμάσκηνα Σκοπέλου, πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους, μέχρι 15 Φεβρουαρίου κάθε έτους, στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων, με ευθύνη των ίδιων. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ως άνω αίτηση, υποβάλλονται και στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και λαμβάνονται υπόψη για την πληρωμή των δικαιούχων.
3. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 500 ευρώ ανά εκτάριο, το δε συνολικό διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται σε 23.000 ευρώ, με ελάχιστη επιδοτούμενη έκταση ανά δικαιούχο τα 0,1 εκτάρια, με ελάχιστο αριθμό δένδρων ανά εκτάριο τα ογδόντα (80) και ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο τα 0,05 εκτάρια.
4. Στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβεί το διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης, εφαρμόζεται οριζόντια μείωση του συνολικού ποσού ενίσχυσης ανά αίτηση, ώστε να καλυφθεί ο μέγιστος αριθμός των αιτούντων παραγωγών.
Φασόλια και βρώσιμο λαθούρι (φάβα)
1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης έχουν οι γεωργοί, όπως αυτοί ορίζονται στην περ. α) του άρθρου 2 του Καν. (ΕΚ) 73/2009, οι οποίοι καλλιεργούν φάβα του είδους Lathyrus sp. στα νησιά της Θήρας και της Θηρασίας, αλλά και αυτοί που καλλιεργούν φασόλια και βρώσιμο λαθούρι σε όλα τα μικρά νησιά του Αιγαίου.
2. Η υποβολή των αιτήσεων οικονομικής ενίσχυσης (Υπόδειγμα Ι) για το βρώσιμο λαθούρι και για τα φασόλια, από τους ενδιαφερόμενους, πραγματοποιείται μέχρι 15 Μαρτίου και μέχρι 15 Ιουνίου, αντίστοιχα, του έτους υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, ήτοι του τρέχοντος έτους, στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων, με ευθύνη των ίδιων. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ως άνω αίτηση, υποβάλλονται και στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και λαμβάνονται υπόψη για την πληρωμή των δικαιούχων.
3. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 500 ευρώ ανά εκτάριο. Το συνολικό διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης για το βρώσιμο λαθούρι στα νησιά Θήρας και Θηρασιάς ανέρχεται στα 67.238 ευρώ ενώ για τα φασόλια και το βρώσιμο λαθούρι στα υπόλοιπα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους στα 75.132 ευρώ.
4. Στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβεί το διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης, εφαρμόζεται οριζόντια μείωση του ποσού ενίσχυσης ανά αίτηση, ώστε να καλυφθεί ο μέγιστος αριθμός των αιτούντων παραγωγών.
Αμπελοοινικός τομέας
1.Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι τα μέλη των Οργανώσεων Παραγωγών του Αμπελοοινικού τομέα των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, που εντάσσονται σε προγράμματα ποιοτικής βελτίωσης των παραγόμενων οίνων, για εκείνες τις εκτάσεις αμπελώνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), οι οποίες πληρούν τους ακόλουθους όρους:
α) Βρίσκονται εντός οριοθετημένης αμπελουργικής περιοχής παραγωγής οίνων Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε.
β) Είναι φυτεμένες με τις ποικιλίες αμπέλου που είναι εγκεκριμένες για την παραγωγή καθενός από τους οίνους Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. που παράγονται στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
γ) Εφαρμόζονται σε αυτές οι συνήθεις καλλιεργητικές τεχνικές για την περιοχή και έχει ληφθεί σταφυλική παραγωγή που προορίζεται για την παραγωγή οίνων Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε.
δ) Η στρεμματική απόδοση για κάθε οίνο Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθοριστεί με την απόφαση αναγνώρισής του.
ε) Έχουν υποβληθεί γι' αυτές:
αα)Δήλωση αμπελοκαλλιέργειας στα πλαίσια του Συστήματος Γεωγραφικών πληροφοριών για το Αμπελουργικό Μητρώο.
ββ) Ετήσια δήλωση συγκομιδής.
γγ) Ετήσια δήλωση παραγωγής.
στ) Έχει υποβληθεί Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.
ζ) Έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
2.Οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης της παρ.1, υποβάλουν στην Οργάνωση Παραγωγών στην οποία ανήκουν, την αίτηση χορήγησης ενίσχυσης (Υπόδειγμα ΙIΙ) μέχρι 28 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους.
3. Η Οργάνωση Παραγωγών υποβάλλει στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκονται οι εκτάσεις για τις οποίες αιτείται η ενίσχυση:
α) Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση (Υπόδειγμα ΙΙΙα), από 1 Μαρτίου μέχρι 1 Μαΐου, του έτους υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, για την επόμενη αμπελοοινική περίοδο.
β) Πρόγραμμα ποιοτικής βελτίωσης των παραγόμενων οίνων Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. στο οποίο αναφέρονται οι δράσεις, ιδίως όσον αφορά τα μέσα για την βελτίωση των συνθηκών οινοποίησης, αποθήκευσης και διανομής των παραγόμενων οίνων.
γ) Επικυρωμένο αντίγραφο της αναγνώρισης της Οργάνωσης Παραγωγών με συνημμένη την κατάσταση με τα εξής στοιχεία των μελών της:
αα) ονοματεπώνυμο,
ββ) πατρώνυμο και
γγ) Α.Φ.Μ.
4. Η Οργάνωση Παραγωγών, μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής και την παράδοση των σταφυλιών στα οινοποιεία του συνόλου των μελών της και πριν από την 31η Ιανουαρίου του επομένου έτους της υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, υποβάλλει στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων τα εξής:
α) Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων παραγωγών αμπελοοινικού τομέα.
β) Αντίγραφο ζυγολογίου - τιμολογίου παράδοσης ή πώλησης των σταφυλιών προς οινοποίηση σε οινοποιεία.
γ) Αντίγραφα Δηλώσεων Συγκομιδής και Δηλώσεων Παραγωγής των μελών της, οι οποίες υπεβλήθησαν μέχρι 15 Ιανουαρίου.
5. Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων, αποστέλλουν την κατάσταση με τα στοιχεία των μελών της Οργάνωσης Παραγωγών, της περ. γ της παρ.3, στη Διεύθυνση Διαχείρισης Μητρώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία μετά από διασταυρωτικό έλεγχο των στοιχείων, αποστέλλει στην ως άνω Διεύθυνση της οικείας Περιφερειακής Ενότητας τα στοιχεία των εκτάσεων των αιτούντων μελών της Οργάνωσης
Παραγωγών, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για την πληρωμή των δικαιούχων.
6.Μετά από τη διενέργεια των διοικητικών ελέγχων, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, διαβιβάζουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ:
α) Τα αποτελέσματα των ελέγχων, το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επομένου έτους της δήλωσης της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης,
β) Την αναλυτική κατάσταση δικαιούχων παραγωγών αμπελοοινικού τομέα , και ηλεκτρονικά, σε μορφή excel, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πληρωμή των παραγωγών.
7. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 700 ευρώ ανά εκτάριο αμπελώνων, ενώ το συνολικό διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης των ανωτέρω αμπελώνων ανέρχεται σε 2.500.000 Ευρώ.
8. Στην περίπτωση που η αιτούμενη ενίσχυση για το σύνολο της προς επιδότηση έκτασης υπερβαίνει το διατιθέμενο ποσό ,εφαρμόζεται οριζόντια μείωση της ενίσχυσης, ώστε να καλυφθεί το σύνολο της έκτασης.
Διατήρηση παραδοσιακών ελαιώνων
1.Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι οι ελαιοκαλλιεργητές των μικρών νησιών Αιγαίου Πελάγους, των οποίων τα ελαιοκτήματα πληρούν τους παρακάτω όρους:
α) Είναι εγγεγραμμένα στο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών του Ελαιοκομικού Τομέα (ΣΓΠ-ΕΤ).
β) Έχουν ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης 80 δένδρα ανά εκτάριο.
γ) Διατηρούνται σε καλή καλλιεργητική κατάσταση.
δ) Εφαρμόζονται οι κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης.
2. Η υποβολή των αιτήσεων οικονομικής ενίσχυσης των δικαιούχων πραγματοποιείται μέσω της διαδικασίας υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, ήτοι μέχρι 15 Μαΐου εκάστου έτους.
3. Το ποσό της κατά αποκοπή ενίσχυσης ανά δικαιούχο ελαιοκαλλιεργητή μπορεί να φθάσει μέχρι το ποσό των 145 ευρώ ανά εκτάριο, ενώ το συνολικό ετήσιο ποσό ενίσχυσης για τους ως άνω ελαιοκαλλιεργητές, ανέρχεται σε 10.224.514 €.
4. Στην περίπτωση που το συνολικό ποσό που προκύπτει από τις υποβαλλόμενες αιτήσεις υπερβεί το ανωτέρω διαθέσιμο ποσό ενίσχυσης, εφαρμόζεται οριζόντια μείωση της ενίσχυσης ανά εκτάριο για όλες τις αιτήσεις.
Γεώμηλα
1. Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους, στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων, με ευθύνη των ίδιων, εντός των κατωτέρω προθεσμιών:
α) Μέχρι 10 Μαρτίου τρέχοντος έτους για τις πατάτες, των οποίων η συγκομιδή προβλέπεται να πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο από 1 Απριλίου έως 31 Ιουλίου του ιδίου έτους.
β) Μέχρι 15 Μαΐου τρέχοντος έτους για τις πατάτες, των οποίων η συγκομιδή προβλέπεται να πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο από 1 Αυγούστου έως 31 Οκτωβρίου του ιδίου έτους.
γ) Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους για τις πατάτες, των οποίων η συγκομιδή προβλέπεται να πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου του επόμενου έτους.
2. Με την αίτηση για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, συνυποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο, βεβαίωση του ΚΕΠΠΥΕΛ .
3. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση της παρ.1, υποβάλλονται και στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και λαμβάνονται υπόψη για την πληρωμή των δικαιούχων, η οποία πραγματοποιείται άπαξ και αφορά στο σύνολο της παραγωγής και των τριών περιόδων συγκομιδής.
4. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 600 ευρώ ανά εκτάριο ενώ το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 491.500 ευρώ ετησίως. Η συνολική εν δυνάμει έκταση προς ενίσχυση ανέρχεται σε 1.106,4 εκτάρια, ενώ η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση, ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια.
5. Στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβεί το διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης, εφαρμόζεται οριζόντια μείωση του ποσού ενίσχυσης ανά αίτηση, ώστε να καλυφθεί ο μέγιστος αριθμός των αιτούντων παραγωγών.
Τοματάκι Σαντορίνης
1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης έχουν οι γεωργοί, όπως αυτοί ορίζονται στην περ. α) του άρθρου 2 του Καν. (ΕΚ) 73/2009, οι οποίοι καλλιεργούν τοματάκι στη νήσο Σαντορίνη.
2. Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης (Υπόδειγμα Ι) για το τοματάκι Σαντορίνης, πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους, μέχρι 15 Απριλίου του έτους υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, ήτοι τρέχοντος έτους, στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων, με ευθύνη των ίδιων. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ως άνω αίτηση, υποβάλλονται και στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και λαμβάνονται υπόψη για την πληρωμή των δικαιούχων.
3. Η συνολική εν δυνάμει έκταση προς ενίσχυση ανέρχεται σε 50 εκτάρια. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 700 ευρώ ανά εκτάριο και το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 25.000 ευρώ ετησίως. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάριο.
4. Στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβεί το διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης, εφαρμόζεται οριζόντια μείωση του ποσού ενίσχυσης ανά αίτηση, ώστε να καλυφθεί ο μέγιστος αριθμός των αιτούντων παραγωγών.
Αγκινάρα Τήνου
1.Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης έχουν οι γεωργοί, όπως αυτοί ορίζονται στην περ. α) του άρθρου 2 του Καν. (ΕΚ) 73/2009, οι οποίοι καλλιεργούν αγκινάρα στη νήσο Τήνο.
2. Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης (Υπόδειγμα Ι) για την αγκινάρα Τήνου, πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους, μέχρι 15 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους, στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων, με ευθύνη των ίδιων. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ως άνω αίτηση, υποβάλλονται και στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και λαμβάνονται υπόψη για την πληρωμή των δικαιούχων.
3. Η συνολική εν δυνάμει έκταση προς ενίσχυση ανέρχεται σε 25 εκτάρια. Για την κάλυψη μέρους του κόστους καλλιέργειας, το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 500 ευρώ ανά εκτάριο και το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 5.886 ευρώ ετησίως. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο, πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια.
4. Στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβεί το διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης, εφαρμόζεται οριζόντια μείωση του ποσού ενίσχυσης ανά αίτηση, ώστε να καλυφθεί ο μέγιστος αριθμός των αιτούντων παραγωγών.
Εσπεριδοειδή
1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης έχουν οι παραγωγοί- καλλιεργητές εσπεριδοειδών στα νησιά Χίος (περιοχή Κάμπου και λοιπές περιοχές του νησιού) και Σάμος και στον νομό Δωδεκανήσου, ανεξαρτήτως ιδιότητας και επαγγέλματος, με την προϋπόθεση διατήρησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση με τη χρήση τεχνικών και μεθόδων καλλιέργειας φιλικών προς το περιβάλλον.
2. Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης (Υπόδειγμα Ι) για τα εσπεριδοειδή που καλλιεργούνται στις περιοχές της παρ.1, πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους, μέχρι 15 Σεπτεμβρίου του έτους υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, ήτοι τρέχοντος έτους, στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων, με ευθύνη των ίδιων. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ως άνω αίτηση, υποβάλλονται και στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και λαμβάνονται υπόψη για την πληρωμή των δικαιούχων.
3. Η συνολική εν δυνάμει έκταση εσπεριδοειδών προς ενίσχυση ανέρχεται σε 1.438 εκτάρια, εκ των οποίων 500 εκτάρια αφορούν την καλλιέργεια εσπεριδοειδών στη νήσο Χίο, 120 εκτάρια αφορούν την καλλιέργεια εσπεριδοειδών στη νήσο Σάμο, 818 εκτάρια αφορούν την καλλιέργεια εσπεριδοειδών στο νομό Δωδεκανήσου. Από τα 818 εκτάρια καλλιέργειας εσπεριδοειδών του Νομού Δωδεκανήσου τα 150 εκτάρια αφορούν την καλλιέργεια μανταρινιάς στη νήσο Κάλυμνο. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 500 ευρώ ανά εκτάριο και το συνολικό διατιθέμενο ποσό για την οικονομική ενίσχυση των καλλιεργειών εσπεριδοειδών των ανωτέρω περιοχών ανέρχεται σε 350.550 ευρώ, εκ των οποίων 135.000 ευρώ αφορούν τη νήσο Χίο, 40.000 ευρώ αφορούν τη νήσο Σάμο και 175.550 ευρώ αφορούν το Νομό Δωδεκανήσου. Από το σύνολο των 175.550 ευρώ του νομού Δωδεκανήσου το ποσό των 75.000 ευρώ αφορά τη νήσο Κάλυμνο για την καλλιέργεια μανταρινιάς. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια, με ελάχιστο αριθμό
διακόσια 200) δένδρα ανά εκτάριο και ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο τα 0,05 εκτάρια.
4. Στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβεί το διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης, εφαρμόζεται οριζόντια μείωση του ποσού ενίσχυσης ανά αίτηση, ώστε να καλυφθεί ο μέγιστος αριθμός των αιτούντων παραγωγών.
Διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας της μαστίχας της Χίου
1.Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι οι παραγωγοί- καλλιεργητές μαστιχοδένδρων στο νησί της Χίου, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε έναν εκ των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (Ε.Μ.Χ.), και παραδίδουν κάθε χρόνο «καθαρή μαστίχα» για τα μαστιχόδενδρα, τα οποία πληρούν τους κατωτέρω όρους:
α) Καλλιεργούνται στα Δημοτικά Διαμερίσματα: Αγ.Γεώργιος, Αρμόλια, Βαβύλοι, Βέσσα, Βουνό, Ελάτα, Έξω Διδύμα, Θολοποτάμι, Θυμιανά, Καλαμωτή, Καλλιμασιά, Καταρράκτης, Κοινή, Λιθί, Μέσα Διδύμα, Μεστά, Μυρμήγκι, Νένητα, Νεχώρι, Ολύμποι, Παγίδα, Πατρικά, Πυργί και Φλάτσια, της νήσου Χίου,
β) Βρίσκονται σε παραγωγική κατάσταση,
γ) Έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτά οι συνήθεις καλλιεργητικές φροντίδες και έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή,
δ) Η παραγωγή τους παραδίδεται κάθε χρόνο στην Ε.Μ.Χ.. με τη μορφή «καθαρής μαστίχας»,
ε) Έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ισχύουσες εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.
2. Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης υποβάλλεται από τους ενδιαφερομένους στην Ε.Μ.Χ. (Υπόδειγμα ΙI), μέχρι δεκαπέντε (15) Μαΐου του έτους υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, ήτοι τρέχοντος έτους. Κατόπιν, η Ε.Μ.Χ. υποβάλλει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Αίτηση-Δήλωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης , μέχρι δεκαπέντε (15) Ιουνίου του έτους υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, ήτοι τρέχοντος έτους.
3. Η Ε.Μ.Χ., μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής και το αργότερο μέχρι δεκαπέντε (15) Μαΐου του επομένου έτους της δήλωσης της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, υποβάλλει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου:
α) Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων μαστιχοπαραγωγών , και ηλεκτρονικά, σε μορφή excel,
β) Αντίγραφο ζυγολογίου - τιμολογίου παράδοσης της ''καθαρής μαστίχας'' στην Ε.Μ.Χ. Η
μέγιστη ποσότητα παραγόμενης «καθαρής μαστίχας» ανά μαστιχόδενδρο δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 250 γραμμάρια ανά μαστιχόδενδρο.
4. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, μετά από τη διενέργεια του διοικητικού ελέγχου, αποστέλλει, το αργότερο μέχρι 31 Μαΐου του επομένου έτους της δήλωσης της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα αποτελέσματα των ελέγχων και την αναλυτική κατάσταση δικαιούχων μαστιχοπαραγωγών , και ηλεκτρονικά, σε μορφή excel, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πληρωμή.
5. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση της παρ.2 για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, υποβάλλονται και στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και λαμβάνονται υπόψη για την πληρωμή των δικαιούχων.
6. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 11,5 Ευρώ ανά κιλό «καθαρής μαστίχας» που προέρχεται από δένδρα που βρίσκονται σε παραγωγική κατάσταση, ενώ το συνολικό διατιθέμενο ποσό για την ανωτέρω ενίσχυση ανέρχεται σε 1.150.000 ευρώ.
7. Στην περίπτωση που η αιτούμενη ενίσχυση για το σύνολο της προς επιδότηση παραγωγής «καθαρής μαστίχας» υπερβαίνει το διατιθέμενο ποσό, εφαρμόζεται οριζόντια μείωση της ενίσχυσης, ώστε να καλυφθεί το σύνολο της παραγωγής.
Κριθάρι Λήμνου
1.Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης έχουν οι γεωργοί, όπως αυτοί ορίζονται στην περ. α) του άρθρου 2 του Καν. (ΕΚ) 73/2009, οι οποίοι καλλιεργούν κριθάρι στη νήσο Λήμνο του νομού Λέσβου.
2. Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιείται μέσω της διαδικασίας υποβολής της Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, ήτοι μέχρι 15 Μαΐου τρέχοντος έτους.
3. Το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 50 ευρώ ανά εκτάριο, ενώ το συνολικό διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης για το κριθάρι ανέρχεται στα 500.000 ευρώ.
4. Στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβεί το διατιθέμενο ποσό ενίσχυσης, εφαρμόζεται οριζόντια μείωση του ποσού ενίσχυσης ανά αίτηση, ώστε να καλυφθεί ο μέγιστος αριθμός των αιτούντων παραγωγών.
Διοικητικοί και επιτόπιοι Έλεγχοι
1. Οι διοικητικοί και οι επιτόπιοι έλεγχοι, σκοπό έχουν την επαλήθευση των όρων επιλεξιμότητας καθώς και της τήρησης των όρων της πολλαπλής συμμόρφωσης και διενεργούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 5 έως 85 του Καν. (ΕΚ) 1122/2009.
2. Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων πραγματοποιούν διοικητικό έλεγχο σε ποσοστό 100% των υποβληθεισών αιτήσεων για τα προαναφερόμενα μέτρα εκτός αυτών των παραδοσιακών ελαιώνων και της καλλιέργειας κριθαριού Λήμνου. Μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, αποστέλλουν στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, αναλυτική κατάσταση δικαιούχων παραγωγών και ηλεκτρονικά, σε μορφή excel. Για τα μέτρα της μαστίχας Χίου και του αμπελοοινικού τομέα, οι ως άνω αρμόδιες διευθύνσεις αποστέλλουν στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, αναλυτική κατάσταση δικαιούχων μαστιχοπαραγωγών και αναλυτική κατάσταση δικαιούχων παραγωγών αμπελοοινικού τομέα , αντίστοιχα.
3. Η αποστολή των στοιχείων της παρ.2 στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., πραγματοποιείται το αργότερο εντός τριάντα πέντε (35) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λήξης, ανά προϊόν, της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για ενίσχυση και της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών.
4.O Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε διενεργεί επιτόπιους ελέγχους στα πλαίσια των ελέγχων της ενιαίας αίτησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 30 του Καν. (ΕΚ) 1122/2009.
5.Ο συνολικός αριθμός των επιτόπιων ελέγχων που διεξάγονται ετησίως στα πλαίσια επαλήθευσης των όρων επιλεξιμότητας, καλύπτει τουλάχιστον το 5% του συνόλου των γεωργών που υποβάλλουν αίτηση στο πλαίσιο του κάθε καθεστώτος και το οποίο αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 5% των ποσοτήτων για τις οποίες χορηγείται η ενίσχυση. Μέρος του παραπάνω ποσοστού δύναται να ελεγχθεί μέσω ελέγχων με τηλεπισκόπηση, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των επιτόπιων ελέγχων. Η επιλογή του δείγματος ελέγχου γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 31 του Καν. (Ε.Κ) 1122/2009.
6.Σε περίπτωση που το απαιτούμενο ποσοστό των επιτόπιων ελέγχων που διενεργούνται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε στα πλαίσια της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης δεν καλύπτει το ποσοστό της παρ. 5, τότε ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε προβαίνει σε εξαγωγή συμπληρωματικού δείγματος μέσω ανάλυσης κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της παρ.1 του άρθρου 26 του Καν. (ΕΚ) 1914/2009.
7. Στην περίπτωση, που η διενέργεια των επιτόπιων ελέγχων παρατείνεται και μετά τη συγκομιδή, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ενημερώνει τους παραγωγούς να μην καταστρέφουν τα υπολείμματα των ετήσιων καλλιεργειών και να αφήνουν δείγματα («μάρτυρες») μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων.
Κυρώσεις
1.Εφόσον από τη διενέργεια των διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, διαπιστωθεί ότι ο παραγωγός παρουσίασε ψευδή στοιχεία, αυτός αποκλείεται από το καθεστώς χορήγησης της ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος, με την επιφύλαξη των άρθρων 29 και 31 του Καν. (ΕΚ) 1914/2006.
2.Εφόσον παρατηρηθούν παρατυπίες, οι οποίες οφείλονται στο παραγωγό, και αφορούν τις εκτάσεις οι οποίες δηλώθηκαν για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης της παρούσας καθώς και την τήρηση των όρων πολλαπλής συμμόρφωσης, εφαρμόζονται οι μειώσεις που προβλέπονται στον Καν. (ΕΚ) 1122/2009.
3. Σε περίπτωση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στους δικαιούχους, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρο 80 του Καν. (ΕΚ) 1122/2009, καθώς και οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 2520/1997
«Μέτρα για τους νέους αγρότες, σύσταση Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 173), όπως ισχύει κάθε φορά, για την ανάκτησή τους.
Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης
1. Η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, πραγματοποιείται απευθείας στους δικαιούχους, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων του άρθρου 13, μέχρι τις 30 Ιουνίου του επομένου ημερολογιακού έτους από την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, από την αρμόδια αρχή της παρ. 3 του άρθρου 2.
2. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους της παρούσας είναι η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης.
Ανακοινώσεις
1. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κοινοποιεί, μέχρι 20 Μαρτίου κάθε έτους, τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων ενίσχυσης και τα σχετικά ποσά για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, στις Διευθύνσεις Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου, ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής και ΠΑΠ Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2. Σε εκτέλεση της περ.α) της παρ.2 του άρθρου 32 του Καν. (ΕΚ) 1914/2006, η Διεύθυνση Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου, ανακοινώνει στην Επιτροπή, μέχρι 31 Μαρτίου κάθε έτους, τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων ενίσχυσης καθώς και τα σχετικά ποσά για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.
3. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κοινοποιεί, μέχρι 20 Ιουλίου κάθε έτους, στις Διευθύνσεις Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου, ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής και ΠΑΠ Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα κατωτέρω:
α) τις αιτήσεις ενίσχυσης που είναι οριστικά επιλέξιμες και τα σχετικά ποσά για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος,
β) αναλυτική κατάσταση δικαιούχων παραγωγών και παραγωγών των οποίων οι αιτήσεις απερρίφθησαν , για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.
4. Σε εκτέλεση της περ.β) της παρ. 2 του άρθρου 32 του Καν. (ΕΚ) 1914/2006, η Διεύθυνση Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου ανακοινώνει στην Επιτροπή, μέχρι 31 Ιουλίου κάθε έτους, τις αιτήσεις ενίσχυσης που είναι οριστικά επιλέξιμες και τα σχετικά ποσά για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου