Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

Τόμσεν: «Συρρικνώστε το δημόσιο»


Την αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής εντόπισε ο Π. Τόμσεν, ο οποίος χαρακτήρισε τα προηγούμενα δύο χρόνια ως «τη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Ο κ. Τόμσεν με περίσσεια ειλικρίνεια καταλήγει πως η περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση δε μπορεί να επιτευχθεί με άλλες οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων και νέες αυξήσεις φόρων.

«Έκανα λάθος που δεν άσκησα μεγαλύτερες πιέσεις για δραστικότερες περικοπές δαπανών», τονίζει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας «σκληρό χορό» απολύσεων στο δημόσιο τομέα και κλείσιμο άχρηστων δημοσίων οργανισμών αφού, όπως λέει, «για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να συρρικνωθεί το δημόσιο».

Ο Π. Τόμσεν σε ο, τι αφορά τον δημόσιο τομέα λέει: «Είναι τώρα η ώρα να σπάσουν ταμπού στην Ελλάδα. Αν αποδειχθεί ότι στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα υπάρχει θεμελιώδες έλλειμμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, τότε η χώρα δε θα μπορέσει να ανακτήσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητάς της εντός της ευρωζώνης».

Τέλος, ο Πολ Τόμσεν δηλώνει με νόημα ότι «η ειδική βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα έχει όρια», παίρνοντας εκ μέρους του Ταμείου σαφείς αποστάσεις στην περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί και νέα χρηματοδοτική στήριξη. «Αν συμβεί αυτό, τότε ναι, θα υπάρχει πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου