Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της -μέχρι την επόμενη- παραμένει το «Mamma Mia!», η μεταφορά του πασίγνωστου μιούζικαλ που γυρίστηκε στη Σκόπελο το 2008, με κέρδη 600 εκατομμύρια δολάρια

Μέριλ Στριπ: Υποψήφια για τρίτο όσκαρ : Σε μια ηθοποιό όπως η Μέριλ Στριπ, η οποία έχει πετύχει τόσα στην πλούσια καριέρα της, το να αφιερώσεις μια σελίδα μοιάζει ως ελάχιστος φόρος

Μέριλ Στριπ: Υποψήφια για τρίτο όσκαρ

Σε μια ηθοποιό όπως η Μέριλ Στριπ, η οποία έχει πετύχει τόσα στην πλούσια καριέρα της, το να αφιερώσεις μια σελίδα μοιάζει ως ελάχιστος φόρος τιμής. Στα εξήντα δύο χρόνια της, η Στριπ βρίσκεται στην πιο ώριμη φάση της καριέρας της και φλερτάρει με το τρίτο της βραβείο Οσκαρ για τον ρόλο της ως Μάργκαρετ Θάτσερ στην ταινία «Σιδηρά κυρία»!

Στα τριάντα χρόνια πορείας της στο Χόλιγουντ έχει αποδείξει σε όλους πως είναι ένα πηγαίο ταλέντο, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε δραματικές και κοινωνικές ταινίες έως και σε κομεντί και μιούζικαλ. Το ξεκίνημά της δεν ήταν στρωμένο με ροδοπέταλα, με τη Στριπ να ακούει κακές κριτικές σε οντισιόν και να κερδίζει μόνο τηλεοπτικούς ρόλους. Η μεγάλη ευκαιρία προέκυψε όταν πήρε μέρος το 1978 στον «Ελαφοκυνηγό» στο πλευρό του Ρόμπερτ ΝτεΝίρο.

Το όνομά της έγινε γνωστό στο Χόλιγουντ και ο συγκεκριμένος ρόλος τής χάρισε μια υποψηφιότητα για Οσκαρ και μία Χρυσή Σφαίρα. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’90, η Στριπ συμμετείχε σε πολλές ταινίες, κερδίζοντας δύο βραβεία Οσκαρ. Εφερε εις πέρας δύσκολους και απαιτητικούς ρόλους, όπως αυτοί στο «Κράμερ εναντίον Κράμερ» (Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, 1979), στην «Εκλογή της Σόφι» (Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, 1982) και στο «Πέρα από την Αφρική» το 1985.

Ενδεικτικό της επιτυχίας και του αυθεντικού ταλέντου της είναι πως έχει λάβει συνολικά δεκαεπτά υποψηφιότητες για Οσκαρ, σημειώνοντας ένα μοναδικό ρεκόρ, καθώς καμία άλλη ηθοποιός δεν έχει καταφέρει κάτι ανάλογο. Η ατυχία για την ίδια είναι πως ενώ έχει φτάσει τόσες φορές στην πηγή, ήπιε νερό μόλις τις δύο. Οι ερμηνείες της έχουν κερδίσει τις περισσότερες υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, ενώ έχει λάβει ακόμη δεκάδες διακρίσεις, με σημαντικότερη αυτήν του 2004, όταν βραβεύτηκε με το βραβείο πολυετούς πρροσφοράς από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της -μέχρι την επόμενη- παραμένει το «Mamma Mia!», η μεταφορά του πασίγνωστου μιούζικαλ που γυρίστηκε στη Σκόπελο το 2008, με κέρδη 600 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ

Θεωρείται, και όχι άδικα, από τις πιο σεβαστές προσωπικότητες στον χώρο του κινηματογράφου. Ο Ρόμπερτ ΝτεΝίρο είχε δηλώσει πως είναι η αγαπημένη του ηθοποιός, ενώ όλοι οι σκηνοθέτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί, τη θαυμάζουν για τον επαγγελματισμό της. Μόνος αντίλογος, η Κάθριν Χέπμπορν, η οποία είχε δηλώσει πως θεωρεί τη Στριπ υπερεκτιμημένη. Πριν γίνει διάσημη, δούλευε ως σερβιτόρα σε ξενοδοχείο στο Νιου Τζέρσεϊ, ενώ η υποκριτική προέκυψε στο πανεπιστήμιο του Γέιλ. Είναι παντρεμένη με τον γλύπτη Ντον Γκάμερ από το 1978 και μαζί έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ «ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ»

Η ερμηνεία της ως Μάργκαρετ Θάτσερ κλέβει τις εντυπώσεις, σε σημείο που το βρετανικό κοινό να ταυτιστεί μαζί της. Πριν από περίπου μία δεκαετία, η Μέριλ Στριπ συνάντησε τη Θάτσερ σε μια ομιλία της στο πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου είπε ότι η κυρία Θάτσερ θα δεχόταν ερωτήσεις από το κοινό για μισή ώρα» θυμάται η Στριπ προσθέτοντας: «Εν τέλει, έμεινε ακούραστη μπροστά μας για τον τριπλάσιο χρόνο. Ηταν πάρα πολύ εντυπωσιακή, ακόμη και για όσους δεν συμφωνούσαν με τις πολιτικές θέσεις της, όπως η κόρη μου και εγώ. Οι απαντήσεις της ήταν ευθύβολες, βρίσκοντας πάντα τον στόχο που η ίδια είχε εκ των προτέρων ορίσει».

Αν και δεν είχε την παραμικρή ιδέα πως θα την ερμηνεύσει έπειτα από χρόνια, πήρε μια δόση από τι εστί Θάτσερ και γιατί οι Βρετανοί τής έδωσαν το προσωνύμιο «Σιδηρά κυρία». Η ζωή των δύο γυναικών έχει δύο κοινά στοιχεία: η Θάτσερ έγινε πρωθυπουργός της Αγγλίας το 1979, την ίδια χρονιά που η Στριπ κέρδισε την πρώτη υποψηφιότητά της για Οσκαρ, με τον «Ελαφοκυνηγό».

Η Θάτσερ παρέμεινε στην εξουσία για έντεκα έτη, από το 1979 έως το 1990, διάστημα κατά το οποίο η Μέριλ Στριπ ερμήνευσε τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της. Και απ’ ό,τι φαίνεται, οι δύο κυρίες βοηθούν η μία την άλλη, πάντα με τον τρόπο τους. Η Στριπ έχει σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει το τρίτο της Οσκαρ, ενώ το όνομα της 86χρονης Θάτσερ, λόγω της ταινίας φυσικά, «παίζει» παντού σε όλα τα βρετανικά μίντια.
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger