Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Θανάση Νάκου σχετικά με τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς το Γηροκομείο Βόλου.


Ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, κατέθεσε σήμερα Ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τους Υπουργούς Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, σχετικά με τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς το Γηροκομείο Βόλου.
Σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Νάκου, στις πέντε πτέρυγες, που διαθέτει φιλοξενούνται σε αυτό συνολικά 97 ηλικιωμένοι, εκ των οποίων 21 άνδρες και 76 γυναίκες. Τους ηλικιωμένους εξυπηρετεί προσωπικό από 58 άτομα, που αποτελούνται από νοσηλευτές, ιατρούς, παραϊατρικό προσωπικό και κοινωνική υπηρεσία. Μία, από τις πτέρυγες του ιδρύματος λειτουργεί ως Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.) με κινητικά προβλήματα και έχει υπογράψει σύμβαση με τα ασφαλιστικά ταμεία του ΟΓΑ και του ΙΚΑ. Τα έσοδα του Γηροκομείου προέρχονται από τα ενοίκια, που εισπράττει από ακίνητα ιδιοκτησίας του, από δωρεές φιλάνθρωπων, από τα έσοδα του Φιλανθρωπικού Σωματείου, από εισφορές των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων, από τα νοσήλια που καταβάλλονται στη Μ.Φ.Η. και από την επιχορήγηση της περιφέρειας Θεσσαλίας για τους αποδεδειγμένους άπορους και ανασφάλιστους ποσοστού 3%. Επιπλέον, στα έσοδα του ιδρύματος προστίθενται και τα χρήματα που προκύπτουν από πωλήσεις ακινήτων του, οι οποίες γίνονται μετά από έγκριση της Διεύθυνσης Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό. Λόγω της οικονομικής κρίσεως, τα έσοδα του ιδρύματος έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς πολλά μισθώματα έχουν μειωθεί, αρκετά από αυτά δεν καταβάλλονται με αποτέλεσμα να διεκδικούνται στα δικαστήρια με αβέβαιο αποτέλεσμα, ενώ όπως είναι επόμενο στις σημερινές μέρες και οι πωλήσεις έχουν περιοριστεί.

Επιπλέον, ο βουλευτής επισημαίνει προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ότι την ίδια στιγμή τα έξοδα του ιδρύματος αφορούν τη μισθοδοσία του προσωπικού, τις δαπάνες σίτισης, την αξία των φαρμάκων, τις δαπάνες ειδών καθαριότητας, θερμάνσεως, ηλεκτροφωτισμού και γενικών εξόδων, συνολικού ποσού 1.930.603, 37 ευρώ. Δυστυχώς, τα έσοδα είναι τόσο πολύ λιγότερα από τα αναγκαία έξοδα, ώστε σήμερα να υπάρχει πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας και να οφείλονται μισθοί τεσσάρων μηνών στο προσωπικό του Γηροκομείου. Αυτό οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση καταβολής των νοσηλίων από τον ΟΓΑ ύψους 201.645,59 ευρώ, εκ των οποίων ποσό 88.592,23 ευρώ αφορά παρακρατήσεις εκκαθαρίσεων από τον Νοέμβριο του 2007, ενώ επιπλέον και το ΙΚΑ οφείλει τα νοσήλια των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.
Καταλήγοντας ο κύριος Νάκος ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να ενεργήσουν, ώστε άμεσα να εξοφληθούν τα οφειλόμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία του ΟΓΑ και του ΙΚΑ προς το Γηροκομείο Βόλου και στη συνέχεια το Ίδρυμα να μπορέσει να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα που οφείλει στο προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger