Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΣΚΟΠΕΛΟΣ Πληροφοριες Παραλιες Εστιατορια Συγκοινωνιες Ιστορια Αξιοθέατα Δραστηριοτητες Διασκεδαση Αγορες Δρομολογια

 Η Σκόπελος θεωρείται απο πολλούς επισκέπτες πως είναι το ωραιότερο νησί των Σποράδων, ή ακόμη και της Ελλάδας, με παλιά παραδοσιακά ασπροβαμένα σπίτια, με τεράστιες μπουκαμβίλιες και γλάστρες, γεμάτη από εκκλησίες καλυμμένη με δάση. Το τοπίο είναι δραματικό, με ψηλά βουνά και βαθιές κοιλάδες.


Η πρωτεύουσα της Σκοπέλου ειναι η Χώρα, είναι αρκετά μεγάλη, αλλά πολύ ήσυχη και καθαρή. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι με βότσαλο και είναι μια καλή ιδέα είναι να νοικιάσετε ένα όχημα για να γυρίσετε το νησί.

Η Σκόπελος ειναι χαρακτηρισμένη απο διεθνή ταξιδιωτικά γραφεία ως ένα ήσυχο νησί κατάλληλο για ζευγάρια και οικογένειες. Αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές, αφού υπάρχουν πολλά μπαρ και αρκετά νυχτερινά κέντρα στο νησί. φυσικά δεν ειναι το νησί για πάρτι όλη μέρα και όλη τη νύχτα όπως η Μύκονος και η Νιός, αλλά υπάρχει μία αρκετά καλή νυχτερινή ζωή με ενα πιο σοφιστικέ στυλ.

Οι ντόπιοι ασχολούνται με τη γεωργία και τον τουρισμό, και υπάρχουν επίσης αρκετοί που ασχολούνται με την αλιεία. Επειδή υπάρχει μία μεγάλη έκθεση φωτογραφίας εδώ κάθε καλοκαίρι, το νησί γίνεται πολύ κοσμοπολίτικο, με τους φωτογράφους και τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Σκόπελος σημαίνει "βραχώδης" που είναι μια καλή περιγραφή για αυτό το ορεινό νησί. Το όνομα της έχει αλλάξει μέσα στην ιστορία, για παράδειγμα, ονομάζονταν Πεπάρηθος στην αρχαιότητα.
Ιστορία :Δεν ξέρουμε ποιοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού, αλλά η παράδοση λέει ότι για πρώτη φορά το νησί κατοικήθηκε από τους Κρήτες στην Μινωική εποχή. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο πρίγκιπας Στάφυλος ήταν γιος του Θησέα και της Αριάδνης ή του θεού Διονύσου και υποτίθεται ότι ήρθε και εγκαταστάθηκε στη Σκόπελο με τον λαό του. Το όνομά του σημαίνει "σταφύλι", και το νησί ήταν γνωστό από την αρχαιότητα ως μια μεγάλη παραγωγός κρασιού. Ένας αρχαίος τάφος στην περιοχή Στάφυλου πιστεύεται από πολλούς ότι ανήκε στον βασιλιά. Ακριβώς όπως και τα γειτονικά νησιά, η Σκόπελος πέρασε κάτω απο την εξουσία των Αθηναίων, Σπαρτιατών, των Μακεδόνων, καθώς και των Ρωμαίων.

Όταν οι Ρωμαίοι πλησίαζαν το 2ο αιώνα π.χ., ο βασιλιάς Φίλιππος ΙΙΙ κατέστρεψε μεγάλο μέρος του νησιού, ώστε οι Ρωμαίοι να μην βρουν τίποτα. Ακόμη και έτσι, εισέβαλαν οι Ρωμαίοι, αλλά άφησαν σε μεγάλο βαθμό τη Σκόπελο ανεξάρτητη όσο διάστημα κατέβαλλε τους φόρους.

Κατά τον 13ο αιώνα η τα νησιά των Σποράδων κατακτήθηκαν από τους Ενετούς και τον 16ο αιώνα τα κατέλαβαν οι Τούρκοι. Υπήρξαν επίσης πολλές πειρατικές επιδρομές και οι άνθρωποι προσπάθησαν να αναζητήσουν καταφύγιο σε πολλές εκκλησίες που έχτισαν.
Αξιοθέατα: Στη Χώρα μπορείτε να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο ή να περπατήσετε στην παλιά πόλη. Ξεκινώντας από το αριστερό άκρο του λιμανιού στη θάλασσα, υπάρχουν κάποια σκαλιά που οδηγούν μέχρι το παλιό φρούριο. Η αναρρίχηση είναι όμορφη, με πολλές μικρές εκκλησίες και παλιά σπίτια. Από την άλλη πλευρά του κόλπου είναι ένα γυναικείο μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία, που μπορείτε να επισκεφθείτε.

Το νησί έχει 360 εκκλησίες. Ο λόγος για αυτό είναι ότι σύμφωνα με τοπικό μύθο, όταν έγινε η καταστροφή της Μικράς Ασίας το 1921, ο ελληνικός πληθυσμός της Τουρκίας έριξε τις εικόνες του στη θάλασσα για να τις σώσει από τους καταπιεστές.
Οι εικόνες ταξίδεψαν όλο το Αιγαίο και έφτασαν στη Σκόπελο, και έτσι για κάθε εικόνα που βρέθηκε χτίστηκε και μια εκκλησία. Μια άλλη θεωρία έχει να κάνει με τις πολλές πειρατικές επιδρομές και τις τουρκικές επιθέσεις που υπέστη το νησί. Οι εχθροί ήταν συνήθως Οθωμανοί, αλλά ακόμα κι αν ήταν σκληροί και βάρβαροι, σεβόντουσταν τους ιερούς χώρους των Χριστιανών. Ως εκ τούτου, πολλές εκκλησίες χτίστηκαν έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν κρησφύγετο όταν το νησί δέχονταν επίθεση.
Ο ποιητής Νιρβάνας προέρχεται από αυτό το νησί και το σπίτι του μπορούμε να το δούμε στη Σκόπελο.
Μπορείτε επίσης να μεταβείτε στη Γλώσσα, ένα χωριό που φέρνει στο νου τη Σαντορίνη γιατί είναι χτισμένο πάνω σε απόκρημνο λόφο που αντιμετωπίζει τη θάλασσα. Από εδώ μπορείτε να δείτε τη Σκιάθο.
Δραστηριότητες: Υπάρχουν θαλάσσια σπορ σε κάποιες από τις παραλίες και η ενοικίαση ενός αυτοκινήτου είναι μια καλή ιδέα. Μπορείτε επίσης να κάνετε οργανωμένους περιπάτους στο εσωτερικό του νησιού όπου θα δείτε παλιά αγροτόσπιτα και θα σταματήσετε για λίγο σε εξωκλήσια και πηγάδια. Κάθε καλοκαίρι υπάρχει και μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας που δεν πρέπει να χάσετε.

Υπάρχουν εκδρομές στα γειτονικά νησιά Σκιάθο και την Αλόννησο. Μπορείτε να πάτε ημερήσια κρουαζιέρα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και αν είστε τυχεροί θα δείτε δελφίνια ή φώκιες.
Παραλίες : Όλες οι παραλίες της Σκοπέλου είναι με βότσαλο εκτός απο το Λιμνονάρι. Μπορείτε να πάρετε μια μικρή βάρκα για να την Γλυστερή. Οι γυμνιστές πηγαίνουν στο Βελανιό.
Νυχτερινη ζωή και διασκέδαση: Η νυχτερινή ζωή βρίσκεται στην πόλη της Σκοπέλου. Τα περισσότερα μπαράκια είναι πολύ μικρά και βρίσκονται στο λιμάνι και τους γύρω δρόμους. Το βράδυ η Χώρα ζωντανεύει, με πολλές ταβέρνες και μπαρ. Τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά μέχρι αργά, και η ατμόσφαιρα είναι υπέροχη. Υπάρχει επίσης μια ντίσκο στη Γλώσσα.
Φαγητό και Εστιατόρια :Υπάρχει μια τοπική τυρόπιτα στη Σκόπελο που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε. Είναι αρκετά μεγάλη και πλούσια σε υλικά και απόλυτα φρέσκια. Η τοπική πίτα καρυδιού είναι μια άλλη σπεσιαλιτέ του νησιού και συνήθως σερβίρεται με παγωτό. Στη Σκόπελο θα βρείτε αρκετά εστιατόρια με ελληνική και διεθνή κουζίνα.το καλύτερο βέβαια που σας προτείνουμε είναι η ταβέρνα του Ηλία
Ψώνια και αγορές :Τα περισσότερα καταστήματα της Σκοπέλου είναι στη Χώρα και υπάρχουν πολλές μικρές μπουτίκ με ρούχα, κοσμήματα και κεραμικά.
Συγκοινωνίες:  Η Σκόπελος εχει αρκετά καλές συνδέσεις με το λεωφορείο για τις παραλίες και τη Γλώσσα, αλλά επειδή είναι τόσο απότομο νησί και συχνά χρειάζεται να περπατήσετε το τελευταίο κομμάτι. Υπάρχουν επίσης ταξί και γραφεία για ενοικίαση αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων.
Προσβαση :Δεν υπάρχει αεροδρόμιο στη Σκόπελο. Αλλά μπορείτε να πάτε αεροπορικώς στη Σκιάθο, και από εκεί παίρνετε το ιπτάμενο δελφίνι (περίπου 45 λεπτά για τη Χώρα) ή κανονικό πορθμείο ( 1, 5 ώρες για τη Χώρα). Μπορείτε επίσης να πάτε στη Σκόπελο με πλοίο από το Βόλο και τον Άγιο Κωνσταντίνο.
Πληροφορίες για τη Σκοπελο
Γενικές πληροφορίες Χρήσιμα Τηλέφωνα
Μέγεθος:96τετραγωνικά χιλιόμετρα Διεθνής κωδικός: 0030
Αεροδρόμιο: οχι κωδικός:24240
Τράπεζες ΑΤΜ: ναι Κέντρο Υγείας: 22222
Ιντερνετ καφέ: ναι Αστυνομία: 22235
Ψηλότερο βουνό: ακτοφυλακή: 22180
Πληθυσμός: περίπου 55 00 Ταχυδρομείο: 33555
Ενοικιαζώμενα δωμάτια: Ταξί: 33715

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger