Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΕΡΕΥΝΕΣ!

Και συνεργάτης πρώην υπουργού στο κύκλωμα εφοριακών

Σε πρόσωπο της εμπιστοσύνης πρώην υπουργού εστιάζεται η εισαγγελική έρευνα για το πάρτι εκατομμυρίων που φέρεται ότι είχαν οργανώσει εφοριακοί. Ο ελεγχόμενος εμφανίζεται να είναι διευθύνων σύμβουλος ύποπτης offshore
Θύελλα προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του «Εθνους της Κυριακής» σχετικά με την έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για βίλες, ξενοδοχεία και offshore εταιρείες, που φέρονται να ανήκουν σε ομάδα πρώην και νυν εφοριακών, ενώ σύμφωνα με νεότερα στοιχεία διερευνάται και η εμπλοκή στενού συνεργάτη πρώην υπουργού, το όνομα του οποίου εμφανίζεται μεταξύ των προσώπων που διηύθυναν μία από τις υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας.
Η εταιρεία φέρεται να έχει ως αντικείμενό της τον εξοπλισμό και τη λειτουργία κτιρίων και η έδρα της βρίσκεται στο Μαρούσι, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού, ο οποίος εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος και νομικός εκπρόσωπος της offshore πρώην εφοριακού, είναι ένας εκ των κατηγορουμένων για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος σε άλλη υπόθεση, που διερευνά η Δικαιοσύνη.
Σκοπός της προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργεί ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, είναι να διαπιστωθεί εάν όλος αυτός ο πλούτος, που εμφανίζεται να κατέχουν οι εμπλεκόμενοι στην έρευνα εφοριακοί, αποκτήθηκε νόμιμα ή είναι προϊόν διαφθοράς και χρηματισμού από συγκεκριμένες υποθέσεις, που έλεγξαν τα προηγούμενα χρόνια.
Στα χέρια του κ. Πεπόνη βρίσκονται συγκλονιστικά στοιχεία, όπως φωτογραφίες και συμβόλαια αγοραπωλησίας με αντικείμενο χλιδάτα ακίνητα, αλλά και σωρεία εγγράφων για υπεράκτιες εταιρείες, τις οποίες φέρονται να διοικούν συγγενικά πρόσωπα συνταξιούχου εφοριακού!
Ντοκουμέντα
Παράλληλα, ο κ. Πεπόνης έχει δώσει παραγγελία σε εισαγγελέα Πρωτοδικών να κάνει φύλλο και φτερό όλα τα στοιχεία του «καυτού» φακέλου, καθώς είναι η πρώτη φορά που δικαστική έρευνα για περιουσιακά στοιχεία κρατικών λειτουργών έχει «βαριά» ντοκουμέντα, όπως φωτογραφίες από πολυτελέστατες μονοκατοικίες σε περιοχές των βορείων προαστίων, επταώροφη πολυκατοικία σε άλλη περιοχή της πρωτεύουσας, ξενοδοχείο στη Σκόπελο και offshore εταιρείες στην Κύπρο, στο όνομα συγγενικών προσώπων εμπλεκόμενου στην έρευνα συνταξιούχου εφοριακού.
Ηδη έχουν ζητηθεί και θα ελεγχθούν ένας προς ένας όλοι οι φάκελοι φορολογουμένων -κυρίως εταιρειών- που χειρίστηκε η ομάδα των νυν και πρώην εφοριακών, ενώ θα ακολουθήσει και έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων τους, ακόμη και συγγενικών προσώπων τους, κυρίως εκείνων που εμφανίζονται να κατέχουν περιουσία που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους.
Η δικαστική διερεύνηση θα επεκταθεί με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, καθώς τα στοιχεία που δόθηκαν στον εισαγγελέα παραπέμπουν σε πάρτι εκατομμυρίων...
Στον οικονομικό εισαγγελέα έχει ήδη καταθέσει μία συνταξιούχος εφοριακός, η οποία έχει καταγγείλει ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με την ομάδα των συναδέλφων της, γύρω στα τέλη του 2001, όταν ως ελέγκτρια φορολογικού εισοδήματος ανέλαβε τον έλεγχο μεγάλης εταιρείας.
Σύμφωνα με την καταγγελία της, η πρώην εφοριακός είχε καταλήξει αρχικά σε φόρους, σε βάρος ελεγχόμενης εταιρείας, ύψους περίπου 12,5 δισ. δρχ. (36 εκατ. ευρώ), αλλά έπειτα από πιέσεις ορισμένων εφοριακών -από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση- προχώρησε σε σχεδόν ολικές μειώσεις, τις οποίες όμως απέσυρε στο τέλος και έπραξε το καθήκον της, επιβάλλοντας τους αναλογούντες φόρους.
ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ Γιατί ο Αρειος Πάγος ξανάνοιξε την υπόθεση
Οι επτά εφοριακοί θα ξαναδικαστούν, καθώς το ΣΤ Ποινικό Τμήμα του ΑΠ, με απόφαση του Μαρτίου του 2011, που ζήτησε την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης, έκρινε ότι το προηγούμενο δικαστήριο δεν είχε στην απόφασή του ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
Παράλληλα, σύμφωνα με δήλωση στο «Εθνος» του συνηγόρου της εφοριακού που κατήγγειλε την υπόθεση, Γιάννη Απατσίδη, αναμένεται να κατατεθεί και νέος φάκελος με περισσότερα στοιχεία στον οικονομικό εισαγγελέα:
«Ηδη η εντολέας μου έχει απευθυνθεί εκτός από τις ελληνικές και σε άλλες αρχές εκτός της χώρας μας, διότι είχε απογοητευτεί από τον τρόπο που μεμονωμένοι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί είχαν χειριστεί κάποτε τις καταγγελίες της. Πλέον τα στοιχεία πράγματι είναι συγκλονιστικά, και σύντομα θα καταθέσει και νέο φάκελο στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γρηγόριο Πεπόνη».
Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, η απόφαση του εφετείου «? δεν αιτιολογείται με σαφήνεια και χωρίς λογικά κενά και αντιφάσεις, γιατί δεν πείσθηκε από τα αποδεικτικά μέσα, που αναφέρονται στα πρακτικά, για την ενοχή των κατηγορουμένων για την αποδιδόμενη σε αυτούς πράξη της απιστίας στην υπηρεσία?».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εφοριακοί «ελάττωσαν εν γνώσει τους κατά τον προσδιορισμό των φόρων την περιουσία του Δημοσίου και για ωφέλεια της εταιρείας και κατ΄επέκταση των μετόχων αυτής», περίπου κατά το ποσόν των 27.879.000 ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες, ενώ υποστήριξαν ότι: «Οσα αναφέρονται είναι αναληθή. Κάναμε καλά τη δουλειά μας και ποιοτικά και ποσοτικά. Για τον χρόνο του ελέγχου, έπρεπε να πάρουμε μπράβο? Ωφελήσαμε το κράτος».
Την Παρασκευή η δίκη Κάθονται στο εδώλιο για τρίτη φορά
Καταπέλτης ήταν η κατάθεση που είχε δώσει η συνταξιούχος εφοριακός, τον Μάρτιο του 2010, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο είχε απαλλάξει δύο φορές τους επτά συναδέλφους της από την κατηγορία της απιστίας.
Οι κατηγορούμενοι εφοριακοί δικάστηκαν και απαλλάχθηκαν δύο φορές από το Εφετείο Κακουργημάτων, ωστόσο ο Αρειος Πάγος ξανάνοιξε την υπόθεση και έτσι, την ερχόμενη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, θα ξανακαθίσουν στο εδώλιο για τρίτη φορά!
Η μάρτυρας έχει υποστεί σωρεία πειθαρχικών και ποινικών διώξεων από τις οποίες έχει απαλλαγεί, ενώ το 2001 υπέβαλε μήνυση για την παραπάνω υπόθεση.
Αποτέλεσμα της μήνυσής της, που στρεφόταν κατά παντός υπευθύνου, ήταν να βρεθούν κατηγορούμενοι επτά εφοριακοί για την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, καθώς η ζημιά που φέρονται ότι προκάλεσαν στο Δημόσιο άγγιζε τα 28 εκατ. ευρώ.
Η πρώην εφοριακός, η οποία ήταν ελέγκτρια φορολογικού εισοδήματος στο ΕΦΕΚ, είχε καταθέσει ότι πήγε αυθημερόν στην εταιρεία για την οποία της είχε δοθεί εντολή να ελέγξει, αλλά ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών τής είπε? «δεν περιμέναμε εσένα... είχε κανονίσει να πάει άλλος ελεγκτής. Δεν ήθελε να με βάλει μέσα? Είδα μια εχθρική στάση από τον δ/ντη λογιστηρίου. Ηθελαν τον δικό τους ελεγκτή?».
Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι ο φοροτεχνικός της εταιρείας, στην οποία έκανε τον έλεγχο, της είπε ότι ήταν «....εντολή του υπουργού και του προϊσταμένου να κλείσουμε στα 2 δισ.».
Η μάρτυρας είχε καταθέσει ότι της ζητήθηκε να κάνει πρόχειρη έκθεση και όταν είδαν ότι ο φόρος που προέκυπτε ήταν 16 δισ. δραχμές «...άσ την να σιτέψει...» της έλεγαν, προκειμένου «να παραλάβει το ΕΦΕΚ ο... (ένας εκ των κατηγορουμένων)».
Είχε πει επίσης στην κατάθεσή της:
«Στο γραφείο του... πήγα γιατί ήταν προϊστάμενός μου και μπήκε και ο επιθεωρητής... και μου είπε θα γράψεις μία έκθεση για 4,5 δισ. φόρους κι εγώ θα κλείσω στα 2,8 δισ.... Στις 17 Μαΐου κατέθεσα την έκθεση με 4,5 δισ. και βλέπω τον... να την υπογράφει χωρίς να τη διαβάζει. Πήρα τηλέφωνο τον... (σ.σ.: προϊστάμενός της) να μην υπογράψει την έκθεση, γιατί δεν θα πάω για κανέναν φυλακή. Τους είπα ότι θα πάω στον Παπαγγελόπουλο (σ.σ.: τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών)...».
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι επίορκοι εφοριακοί με τις βίλες και... τα γερμανικά υποβρύχια

 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Σάλος ξέσπασε στο διαδίκτυο το περασμένο 48ωρο, με αφορμή το δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» για τους επίορκους εφοριακούς με τις βίλες και τα ξενοδοχεία.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι το directNEWS.gr είχε ασχοληθεί με το θέμα αυτό από τις 20 Ιανουαρίου 2011. (Διαβάστε εδώ)

Ακόμη, στις 3 Ιανουαρίου 2012, φέραμε στο φως της δημοσιότητας, την κατάθεση που είχε δώσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, υπέρ των κατηγορουμένων συναδέλφων του (Απρίλιος 2010), ο μέχρι πρότινος Γ. Γ. του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννης Καπελέρης, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να προχωρήσει στην αθώωσή τους. (Διαβάστε εδώ)

Σήμερα,  αποκαλύπτουμε, ότι στο σκάνδαλο με τους επίορκους εφοριακούς φέρεται να εμπλέκεται και μία εταιρεία με... μεγάλη προϊστορία.

Πρόκειται για την εμπορική εισαγωγική – εξαγωγική εταιρεία εξοπλισμού και λειτουργίας κτηρίων και πόλεων με τον διακριτικό τίτλο «URBANICA Α.Ε.».

Ειδικότερα, πρόεδρος της εν λόγω εταιρείας είναι ο - άλλοτε στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου - πολιτικός μηχανικός Γιάννης Μπέλτσιος, που τώρα κατηγορείται για τις περίφημες μίζες της Ferrostaal με τα γερμανικά υποβρύχια.

Αντιπρόεδρος της ίδιας εταιρείας, από τις 7 Μαϊου 1998, σύμφωνα με το υπ' αριθ. 2291 ΦΕΚ, είναι η Ελισάβετ συζ. Σταύρου Παπαδαυίδ.

Ποιος, όμως, είναι ο Σταύρος Παπαδαυίδ; Ένας από τους εφοριακούς που είχε καταγγελθεί, ότι μαζί με συναδέλφους του, «χάρισαν» την περίοδο 1998 – 1999, περίπου 28 εκ. ευρώ από φόρους στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «STET ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕΒΕ» (σημερινή WIND)!

Δύο φορές ο Παπαδαυίδ και οι συγκατηγορούμενοί του εφοριακοί αθωώθηκαν από τα δικαστήρια, με αποφάσεις που «γέρνουν».

Ευτυχώς που ο Άρειος Πάγος άσκησε αναίρεση, ζητώντας να επαναληφθεί η δίκη.

(Η υπόθεση ακόμα εκκρεμεί να εκδικαστεί για τρίτη φορά. Ωστόσο, τούτη τη φορά οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Ο εισαγγελέας Εφετών, Γρηγόρης Πεπόνης, έχει στα χέρια του συγκλονιστικές καταγγελίες για τη δράση των επίορκων εφοριακών, με στοιχεία και ονόματα που εμπλέκουν ακόμα και λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Οι καταγγελίες αυτές ήταν ένας από τους λόγους που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επιχείρησε να αφαιρέσει με νομοθετική ρύθμιση την έρευνα από τους αρμόδιους οικονομικούς εισαγγελείς Γ. Πεπόνη και Σ. Μουζακίτη και να την αναθέσει σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να την «φάει  το μαύρο σκοτάδι», κατά το κοινώς λεγόμενο.



 

Powered By Blogger