Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ψηφοφορία θρίλερ για το πολυνομοσχέδιο


Κόντρα στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Διαβάστε ποια άρθρα καταψηφίστηκαν

Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία επί των 11 επίμαχων άρθρων τα οποία δημιούργησαν ποικίλες αντιδράσεις στους βουλευτές, τα κόμματα των οποίων συμμετέχουν στην συγκυβέρνηση.
Το άρθρο 29 του υπουργείου Υγείας που προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων δίχασε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Τελικά η διάταξη Λοβέρδου δεν πέρασε.
Πολλές διαφωνίες εκφράστηκαν και για τις δύο διατάξεις που προβλέπουν περικοπές των δώρων και των επιδομάτων συνταξιούχων κάτω των 60 ετών και κατάργηση όλων των θυγατρικών εταιριών του ΕΟΜΜΕΧ.
Η ΝΔ υπερψήφισε όλα τα άρθρα πλην του άρθρου 29 για το οποίο οι βουλευτές της δήλωσαν "παρών" ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν 26 βουλευτές της.
Ο ΛΑΟΣ, καταψήφισε μόνο το άρθρο 29 ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισαν και τα 11 άρθρα.
Όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσαν παρών στα άρθρα 17, 19 ,24 και 29 εκτός από τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη που καταψήφισε το άρθρο 6 για τους δικηγόρους.
Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα στη σύσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Αργύρης Λαφαζάνης ενώ ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος που διαφοροποιήθηκαν από την κυβερνητική γραμμή είναι η Λούκα Κατσέλη, η Βάσω Παπανδρέου, ο Πάνος Μπεγλίτης, ο Χρήστος Κατσούρας και ο Δημήτρης Βαρβαρίγος που καταψήφισε όλα τα άρθρα.
Το επίμαχο άρθρο καταψήφισαν, μεταξύ άλλων οι βουλευτές Τσώνης Νίκος, Τόνια Αντωνίου, Ευτύχης Δαμιανάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Πάνος Μπεγλίτης, Δημήτρης Παπουτσής και Κώστας Στασινός.
"Πόλεμος" για το ωράριο των φαρμακείων
Ένταση δημιουργήθηκε, πριν την ονομαστική ψηφοφορία, με αφορμή το άρθρο 29, που αφορά την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.
Παρά την βελτιωτική αλλαγή την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος προκειμένου, όπως υποστήριξε, να αντιμετωπιστούν τα έντονα προβλήματα που εμφανίστηκαν από "πρακτικές δύστροπες ορισμένων φαρμακευτικών συλλόγων", τα κόμματα της αριστεράς ζήτησαν την πλήρη απόσυρση της διάταξης αναφέροντας ότι ανοίγει ο δρόμος για να μπουν στην λιανική πώληση του φαρμάκου οι πολυεθνικές εταιρίες.
Αντίθετα, ΝΔ και ΛΑΟΣ πρότειναν να αποσυρθεί η βελτιωτική διατύπωση και να επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να δοθεί χρόνος για καλύτερη επεξεργασία της.
Ο κ. Λοβέρδος δεν δέχτηκε να αποσύρει το άρθρο το οποίο τελικά μπήκε και αυτό σε ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα του ΚΚΕ.
Πάντως, τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ο εισηγητής του κόμματος Νάσος Αλευράς αλλά και οι βουλευτές του κόμματος Απόστολος Κακλαμάνης και Χάρης Καστανίδης κάλεσαν τον κ. Λοβέρδο να λάβει υπόψη του τις αντιδράσεις των βουλευτών και των κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger