Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Το ΔΝΤ παραδέχεται πως είναι πίσω από την εμπλοκή - Εκβιάζεται η Ελλάδα με χρεοκοπία και κυρίως οι κερδοσκόποι με απώλεια των χρημάτων τους

- Πιέζει για χαμηλότερα επιτόκια το ΔΝΤ εξωθώντας στα άκρα τις διαπραγματεύσεις
- IIF:''Ελπίζουμε πως η Ελλάδα θα είναι σε θέσει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για το PSI σε κάποια φάση"
- ''Διακοπή στις συνομιλίες ώστε να επανεξεταστεί η εθελοντική φύση του προγράμματος" ανακοινώνουν οι εκπρόσωποι των τραπεζών που συνειρμικά παραπέμπουν σε ελληνική χρεοκοπία
- Επιβεβαιώνει την εμπλοκή το υπουργείο Οικονομικών και μιλάει για καλό κλίμα και ραντεβού την Τετάρτη
- Πρόκειται για ύστατη πίεση ώστε να αυξηθούν τα ελληνικά ανταλλάγματα και για να υποχωρήσουν οι απαιτήσεις των κερδοσκόπων
- Reuters: ''Μια αποτυχία θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη"
Ώρα 20.20 και το ΔΝΤ βγάζει ανακοίνωση που εκθέτει κανονικά την αιτία της εμπλοκής.

Το ΔΝΤ λέει ''Προσβλέπουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Είναι σημαντικό αυτές να οδηγήσουν σε μια συμφωνία για το PSI (συμμετοχή των ιδιωτών) η οποία, από κοινού με τις προσπάθειες του επισήμου (σ.σ. κρατικού) τομέα, θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέους''.




Οι τελευταίες λέξεις είναι που κρύβουν όλο το μυστικό γιατί κατά το ΔΝΤ, για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα πρέπει τα επιτόκια στα νέα ομόλογα να μην ξεπερνούν το 4%, ένα ποσοστό που στο ΔΝΤ ξέρουν πως δεν δέχονται με τίποτα τράπεζες και κερδοσκόποι.

Συνεπως σε πλήρη γνώση του ΔΝΤ είναι πως ωθεί στα άκρα τις διαπραγματεύσεις ρισκάροντας μία ελληνική χρεοκοπία.

Την ίδια ώρα με δημοσίευμα του το Dow Jones Newswires αναφέρει ότι η Γερμανία με παρέμβαση της στις διαπραγματεύσεις απαίτησε τα νέα κουπόνια που θα ανταλλαχθούν να είναι κάτω από το 4% σημειώνοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος της διακοπής των συνομιλιών, επικαλούμενο ανώνυμη πυγή.

Η βόμβα του Νταλάρα

Νωρίτερα το απόγευμα έσκασε η ανακοίνωση-βόμβα από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο που αλλάζει τα πάντα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους.



Τα ''σύννεφα'' έξω από το Μαξίμου την ώρα της αποχώρησης του Τ.Νταλάρα γίνονται καταιγίδα με μια πιο προσεκτική ανάγνωση της ανακοίνωσης του IIF που τονίζει :
''Οι συνομιλίες δεν έχουν καταλήξει σε μία εποικοδομητική απάντηση από πλευράς όλων των εμπλεκομένων και οι διαπραγματεύσεις αναστέλλονται προκειμένου να επιτρέψουν να στοχασθούμε για τα οφέλη μίας εθελούσιας προσέγγισης.Ευελπιστούμε πως η Ελλάδα, με την υποστήριξη της ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναπροσεγγίσει εποικοδομητικά τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να ολοκληρωθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή του χρέους που θα συνάδει με την συμφωνία της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, προς το καλύτερο συμφέρον της Ελλάδος και της ευρωζώνης''.

Από την ανακοίνωση προκύπτουν :

- Πρώτον δεν έχουν ανανεώσει για την Τετάρτη, όπως διαρρεόταν και άρα το κούρεμα είναι στον αέρα
- Δεύτερον ακροβατούμε πάνω στη λεπτή γραμμή μιάς επικείμενης χρεοκοπίας
- Τρίτον και πλέον σίγουρο πως το πιστόλι σημαδεύει εκβιαστικά και την Ελλάδα για να δώσει περισσότερα ανταλλάγματα στις διαπραγματεύσεις αλλά και τους εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων για να μπουν στο κούρεμα

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών



Στις 18.30 ήλθε ανεπίσημα η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών

''Συνεχίστηκαν σήμερα στην Αθήνα οι συνομιλίες μεταξύ αφενός μεν του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και αφετέρου των κ.κ. Charles Dallara και Jean Lemierre συμπροέδρων της επιτροπής των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα. Aποφασίστηκε οι επαφές να επαναληφθούν σε λίγες μέρες –κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη. Το μεταξύ χρονικό διάστημα θα αξιοποιηθεί για επαφές, καθώς και για την ανάλυση επιμέρους παραμέτρων του χρηματοοικονομικού σχήματος.

Η Ελλάδα και το IIF συνομιλούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης.

Η Ελλάδα ενεργεί βεβαίως στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς της εταίρους''.

Μέχρι να ολοκληρωθούν το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) και η ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας με την τρόικα, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με οξείς οικονομικούς κινδύνους, δήλωσε το βράδυ από το βήμα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.



Ακραία ένταση....



Οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους διέρχονται μία κατάσταση ''ακραίας'' έντασης, τονίζει από την πλευρά της πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, κατά την οποία οι εμπλεκόμενες πλευρές ''οφείλουν να αντιληφθούν την πολύ σοβαρή κατάσταση προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα''.

''Η ένταση είναι ακραία, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά και για όλη τη ζώνη του ευρώ και τους Ευρωπαίους, οφείλουν να αντιληφθούν την πολύ σοβαρή κατάσταση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα'', τονίζει η ίδια πηγή

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση από το πρακτορείο Reuters με το που έκανε το γύρο του κόσμου η είδηση αυτή :'' Στο IIF είναι πλέον λιγότερο αισιόδοξοι για μια συμφωνία.Είναι κρίσιμο να επιτευχθεί συμφωνία στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας.Μια αποτυχία θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger