Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί πολυνομοσχεδίου

Ονομαστική ψηφοφορία για δέκα άρθρα την προσεχή Τρίτη. Νέο ωράριο για φαρμακεία.
Με την υπερψήφιση 23 άρθρων και τριών τροπολογιών, αναβολή ψήφισης 11 άρθρων την ερχόμενη Τρίτη. εκ των οποίων τα 10, προκειμένου να εκτεθούν ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ, και την υιοθέτηση τριών τροπολογιών, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με διαδικασία επείγοντος νομοθετήματος, η κυβέρνηση τροποποίησε επανειλημμένα το σώμα του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ρυθμίσεις ακόμη και σήμερα, προκαλώντας γενικότερη δυσφορία.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πραγματοποίησε έκκληση στον πατριωτισμό των βουλευτών, ζητώντας τουλάχιστον από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να υπερψηφίσουν τα άρθρα, σε μια προσπάθεια προβολής εικόνας εθνικής συνεννόησης και αποφασιστικότητας να απαλειφθούν νομοθετικά υπολείμματα, που δίνουν στους δανειστές της χώρας την αίσθηση στασιμότητας και αβουλίας.
Ως τέτοια νοούνταν τα εμπόδια στην άμεση πρόσβαση στην αγορά οδικών μεταφορών και στην συγκρότηση παραρτημάτων δικηγορικών εταιρειών ανά την Ελλάδα χωρίς περιορισμούς -με προχθεσινή ωστόσο ρύθμιση ήρθησαν και οι «στενώς ερμηνευτέες» διατάξεις του ν. 3919/2011, που αναγνώριζαν την δυνατότητα θέσπισης κωλυμάτων στην απρόσκοπτη πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων.
Σήμερα, με προσθήκη στο άρθρο 30 του νομοσχεδίου, θεσπίστηκε με μορφή νομοτεχνικής προσθήκης, η απελευθέρωση του ωραρίου στα φαρμακεία, χωρίς άλλη υποχρέωση εκ μέρους των ενδιαφερομένων, πλην της ενημέρωσης των οικείων φαρμακευτικών συλλόγων του αρμοδίου περιφερειάρχη.
Με την ίδια προσθήκη δίνεται η δυνατότητα στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να αφαιρεί το βιβλιάριο συνταγογράφησης και από γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον προβαίνουν σε υπερσυνταγογραφήσεις ή τεχνητή ζήτηση φαρμάκων.
Η εισαγωγή της απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων, προκάλεσε τις εντονότατες διαμαρτυρίες των κομμάτων της Αριστεράς, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η υπερψήφιση του εδαφίου την Τρίτη.
Έκκληση Βενιζέλου για υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομκών, Ευ. Βενιζέλος απηύθυνε έκκληση για υπερψήφιση όλων των άρθρων του πολυνομοσχεδίου.
Χθες, τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου υπερψήφισαν επί της αρχής -με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑΟΣ, ωστόσο, να ασκούν έντονη κριτική σε επιμέρους ρυθμίσεις, για την οποία επιτιμήθηκαν από τον κ. Βενιζέλο, τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Νάσο Αλευρά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Χρήστο Πρωτόπαπα.
Υπερασπιζόμενος την ανάγκη υπερψήφισης του νομοσχεδίου και επί των άρθρων, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως το πολυνομοσχέδιο υιοθετήθηκε από το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανόμενων και των υπουργών που προτάθηκαν εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας- και υπογράμμισε ιδιαίτερα τη συμβολική σημασία των διατάξεων για το άνοιγμα των επαγγελμάτων των δικηγόρων και των μεταφορέων (τα οποία δέχθηκαν και βολές από αρκετούς βουλευτές) και του άρθρου 7 για την εμπλοκή χρηματιστηριακών εταιρειών στις αποκρατικοποιήσεις -διάταξη που η Νέα Δημοκρατία είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει.
«Αν δεν εμπεδωθεί το αίσθημα της συνευθύνης, αν η αντίληψη είναι ότι οι διατάξεις εισάγονται από υπουργούς που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και όλα αυτά καταλήγουν τελικά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που προέρχεται απ' το ΠΑΣΟΚ, ο τόπος είναι ακυβέρνητος», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.
«Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή της τελικής μάχης για το PSI, το νέο πρόγραμμα, που θα συνιστά και το πρόγραμμα διακυβέρνησης του τόπου τουλάχιστον μέχρι το 2015. Μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι, θα πρέπει να έχουν επισημοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα- και την άλλη Δευτέρα να έχουμε οριστικά σχήματα και για το νέο πρόγραμμα και όχι το PSI. Δεν υπάρχει περιθώριο, ιδέες για θέματα που θεωρούνται επείγοντα να τεθούν μετά», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας πως στο εξωτερικό έχει εμπεδωθεί η εντύπωση πως «οι Έλληνες δεν μπορούν και δεν θέλουν».
«Ειλικρινά σας παρακαλώ κύριοι βουλευτές, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.
Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, υπογράμμισε πως «πάνω απ' τη Βουλή δεν είναι κανείς», επαναβεβαίωσε πως το κόμμα του στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου και διαβεβαίωσε πως «η ΝΔ θα στηρίξει ό,τι καλό για την πατρίδα».
Ωστόσο ο κ. Κεφαλογιάννης, εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του κόμματός του στο ενδεχόμενο να μπουν οι μετοχές του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ως καταπίστευμα των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα την τελευταία διετία. Κάτι τέτοιο, υπογράμμισε, ενδέχεται να οδηγήσει τη διαχείρισή τους σε ξένα funds και σε αφελληνισμό ελληνικής περιουσίας, ή ακόμα και να υπάρξει εκμετάλλευση των επισφαλειών των στεγαστικών δανείων- με κίνδυνο απώλειας και ιδιωτικών περιουσιών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕΔεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου