Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΙΟΒΕ Η πορεία προς την κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε ότι η κρίση θα μπορούσε να ανακοπεί αν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος
«Η πορεία προς την κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη και θα μπορούσε να είχε ανακοπεί, αν τα προβλήματα είχαν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, πριν αφεθούν να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις. Προειδοποιήσεις υπήρξαν και ήταν πολλές και επαναλαμβανόμενες».
Αυτό υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας χθες το απόγευμα σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ κατά την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Τάκη Πολίτη, «Το ΙΟΒΕ και η Ελληνική Οικονομία». Για άλλη μία φορά ο κ. Προβόπουλος επανέλαβε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν όλες εκείνες οι διαρθρωτικές αλλαγές «που συνεπάγεται η μείζων απόφαση της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ» και χρειάζεται μια οικονομική πολιτική η οποία «θα αποβάλει τη μυωπική προσέγγιση που, προσηλωμένη στο σήμερα, παραβλέπει το αύριο και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του τόπου. Θα έχει συνέχεια, στηριζόμενη σε ευρείες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις». Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, η μέχρι σήμερα οικονομική πολιτική διακρίνεται από «ασυνέχειες, καθυστερήσεις και ρήγματα» και επικεντρώνεται στην αποσπασματική θεραπεία συμπτωμάτων, «αδυνατώντας να προετοιμασθεί και να σχεδιάσει τρόπους για να αντιμετωπίσει επερχόμενες αλλαγές».
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ
Ερώτημα προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, ζητώντας του μάλιστα να απαντήσει άμεσα και με σαφήνεια, απηύθυνε χθες το ΠΑΣΟΚ δια του Γραφείου Τύπου. «Με τη σημερινή ομιλία του, πράγματι αποδίδει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και συγκεκριμένα στην πρώτη περίοδο της θητείας της, την ευθύνη για την κρίση, όπως ισχυρίστηκε τηλεοπτικό κανάλι κατά τη διάρκεια σχετικού ρεπορτάζ στο βραδινό δελτίο ειδήσεων;», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, που καταλήγει ως εξής: «Δεδομένου ότι ο κ. Προβόπουλος έχει κατ' επανάληψη αναφερθεί στη συσσώρευση των ελλειμμάτων και του χρέους κατά την περίοδο της κυβέρνησης της ΝΔ καθώς και στο έλλειμμα αξιοπιστίας για τη χώρα ως αποτέλεσμα αυτών, αν πράγματι αποδίδει την ευθύνη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να το πει ευθαρσώς, αν όχι, ας πράξει τα δέοντα». Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδας έλεγαν πάντως αργά χθες το βράδυ ότι ο διοικητής της τράπεζας εννοούσε και αναφερόταν με την ομιλία του στις καθυστερήσεις πολλών δεκαετιών για τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και δεν αναφερόταν ειδικά στη διακυβέρνηση από το 2009.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger