Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Μην πεθάνετε... θα ταλαιπωρηθείτε

Μην πεθάνετε... θα ταλαιπωρηθείτε
Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας θα παραμείνει εκτός λειτουργίας έως τις 7 Ιουλίου ενημέρωνε χθες η γραμματεία της υπηρεσίας, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του «Τ» για το προσωρινό λουκέτο και το κόστος, ψυχικό και οικονομικό, στο οποίο υπόκεινται οικογένειες νεκρών.
Αιτία, όπως διευκρίνιζε, η αναρρωτική άδεια της νεκροτόμου, χωρίς την παρουσία της οποίας δεν μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους οι ιατροδικαστές. Αντικαταστάτης της αδειούχου νεκροτόμου δεν υπάρχει, έλεγε η διοικητική υπάλληλος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας.
Το ίδιο ανέφερε και η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Ρουμπίνη Λεονταρή, η οποία περιέγραψε με μελανά χρώματα τη λειτουργία της υπηρεσίας και δεν δίστασε να δηλώσει την πρόθεσή της να παραιτηθεί μπροστά στη χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με σημαντικές ελλείψεις και κενά που δυσχεραίνουν το έργο της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά και την πλήρη αδιαφορία που επιδεικνύει, όπως είπε, το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Δεν υπάρχει αντικαταστάτρια της νεκροτόμου, ανέφερε η κ. Λεονταρή. Σχετικά με τις πληροφορίες ότι τις ημέρες απουσίας της νεκροτόμου τη θέση κάλυπτε δεύτερη νεκροτόμος, προκειμένου να μη δημιουργούνται καθυστερήσεις στις νεκροψίες-νεκροτομές, αλλά και σε ερώτηση πως τα προηγούμενα χρόνια σε άδειες και ρεπό της μοναδικής νεκροτόμου καλύπτονταν η θέση, απάντησε: «Από την πρώτη στιγμή ίδρυσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας προχώρησα σε κάθε ενέργεια και έκανα τα αδύνατα-δυνατά ακόμη και παρακαλώντας, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης. Άλλωστε ο ρόλος ενός δημοσίου υπαλλήλου είναι η προσφορά του για το κοινωνικό όφελος. Σε αυτές τις περιπτώσεις ερχόταν νεκροτόμος από το Νοσοκομείο Βόλου, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Υγείας και όχι στο υπουργείο Δικαιοσύνης και πλέον δεν θέλει για δικούς της οικογενειακούς λόγους. Δεν μπορώ, όμως, άλλο να παρακαλάω...».
Η λύση που δόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης μέχρι την επιστροφή της νεκροτόμου από την άδεια είναι η μεταφορά των πτωμάτων στη Θεσσαλονίκη ή την Κοζάνη.
Οι επιπτώσεις της προσωρινής παύσης λειτουργίας της Ιατροδικαστικής στη Λάρισα είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Λάρισα εξυπηρετεί «περιστατικά» της -κλειστής επί δέκα μήνες(!)- Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Εφετείου Λαμίας.
«Δεν ενδιαφέρεται κανείς για όσα συμβαίνουν», διαμαρτυρήθηκε η κ. Λεονταρή, η οποία εξήγησε ότι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης δεν έχει απαντήσει σε κανένα από πολλαπλά έγγραφα που έχει αποστείλει, ζητώντας διευκρινίσεις εάν η υπηρεσία της νομιμοποιείται να αναλαμβάνει περιστατικά από την Ιατροδικαστική Λαμίας και να προστρέχει για αυτοψία σε εγκλήματα στη γεωγραφική περιφέρεια που ανήκει στην αρμοδιότητα του Εφετείου Λαμίας.
Η ίδια αναρωτήθηκε για ποιο λόγο όταν η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας δεν λειτουργεί επί δέκα μήνες αλλά οι υπάλληλοι πληρώνονται κανονικά, δεν γίνονται αποσπάσεις στη Λάρισα ώστε να ενισχυθεί η υπηρεσία που έχει αναλάβει πρόσθετο φόρτο εργασίας.
«Είναι μεγάλη θλίψη για μένα έπειτα από μια δεκαετία -από όταν ανέλαβα την Ιατροδικαστική Υπηρεσία στη Λάρισα στο ξεκίνημά της- να βλέπω ότι είμαστε στο απόλυτο μηδέν. Να παρακολουθώ όλα τα ζητήματα της υπηρεσίας να παραπέμπονται στις καλένδες και να μη μπορώ να προσφέρω στην κοινωνία μου, με την οποία έχει συνδεθεί το όνομά μου. Να χρειάζεται να παρακαλάω για τα αυτονόητα και να μη γίνεται τίποτε. Από ανικανότητα, δόλο, αδιαφορία; Δεν έχω καταλάβει. Είμαι πολύ δυσαρεστημένη και όλα αυτά μου δημιουργούν έντονα τη διάθεση να παραιτηθώ», δήλωσε στον «Τ» η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας.
Ο «Τ» αναζήτησε τη νεκροτόμο του Νοσοκομείου Βόλου, η οποία κάλυπτε μέχρι πρότινος τις ημέρες απουσίας της νεκροτόμου στη Λάρισα. Σε έντονο ύφος μετέφερε τη δυσφορία της για το πλήθος τηλεφωνημάτων που δέχθηκε μετά το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας -δεν γίνονταν η παραμικρή ονομαστική έστω φωτογραφική αναφορά στο πρόσωπό της για το εάν έχει άδεια.
«Ανήκω σε άλλο Νοσοκομείο. Είναι δικό μου θέμα εάν βοηθούσα και τι θα κάνω. Είμαι εκεί που ανήκω, είμαι στη θέση μου και δεν έχω άδεια. Αν είναι κλειστή η Ιατροδικαστική δεν με αφορά», απάντησε.

Ανακοίνωση ΣωματείουΣτο μεταξύ με αφορμή το δημοσίευμα ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Θεσσαλίας-Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου:
«Με έκπληξη και έντονο προβληματισμό πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου (εφημερίδα Ταχυδρόμος του Βόλου, 1/7/2011), ότι ουσιαστικά η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας έπαψε να λειτουργεί ξαφνικά εξαιτίας ταυτόχρονων αδειών στο σύνολο του προσωπικού.
Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη δημιουργεί σοβαρό εμπόδιο σε όλους τους συναδέλφους του κλάδου και προκαλεί αφάνταστη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία στις οικογένειες των θανόντων, αφού πλέον είμαστε υποχρεωμένοι να ταξιδεύομε στη Θεσσαλονίκη ή την Κοζάνη προκειμένου να διενεργηθούν
οι νεκροψίες – νεκροτομές.
Το γεγονός ότι οι τρεις Ιατροδικαστές και οι δύο νεκροτόμοι της υπηρεσίας έλαβαν ταυτόχρονη άδεια πιστεύουμε ότι με καλύτερο προγραμματισμό και συναίσθηση των κοινωνικών ευθυνών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Παρακαλούμε κάθε αρμόδια υπηρεσία να επιληφθεί του θέματος».
http://www.taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/36718/--.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger