Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ανησυχία για το ρήγμα της Μαυροπηγής


Τα αποτελέσματα της αυτοψίας των πολιτικών μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) περιμένουν εντός των επομένων ημερών οι κάτοικοι του οικισμού Μαυροπηγής στην Πτολεμαΐδα του Νομού Κοζάνης, για να μάθουν αν τα σπίτια τους είναι ασφαλή ή όχι, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στο ρήγμα της περιοχής.

Το ρήγμα που εμφανίστηκε πριν από έναν χρόνο έχει προκαλέσει ήδη ρωγμές σε αρκετά σπίτια του οικισμού.

Σύμφωνα με τον διευθυντή τεχνικής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ, Νίκο Νικολάου, ο οποίος έκανε αυτοψία στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, εμφανίστηκαν νέες ρωγμές στα σπίτια και φαίνεται πως το ρήγμα από τον Απρίλιο και μέχρι σήμερα παρουσιάζει κινητικότητα.

Έναν χρόνο μετά την εμφάνισή του, το ρήγμα της Μαυροπηγής, που συνδέεται με την εξορυκτική δραστηριότητα της Δ.Ε.Η. στην περιοχή, έχει απασχολήσει πολλούς φορείς, επιστημονικούς και μη.

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου και πρόεδρος του συλλόγου «Μαύρη Πηγή», Τάσος Εμμανουήλ, θεωρεί τη μετεγκατάσταση του οικισμού επιτακτική ανάγκη.

Οι επιστήμονες του Α.Π.Θ. αναμένεται να ελέγξουν και να χαρακτηρίσουν κάθε σπίτι «κόκκινο», «κίτρινο» ή «πράσινο» ανάλογα με τη στατικότητά του. Είναι το τελευταίο στάδιο της μελέτης που εκπονούν για λογαριασμό του Δήμου Εορδαίας (την εντολή είχε δώσει η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Πτολεμαΐδας).

Εν τω μεταξύ, έχει αποφασιστεί να οργανωθεί στο προσεχές διάστημα ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων, για να μπορέσουν να βρουν μια κοινή συνισταμένη για την αντιμετώπιση του θέματος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

I'm gone to say to my little brother, that he should
also go to see this webpage on regular basis to obtain updated from most recent
reports.

Feel free to surf to my site - cplex developerworks

Powered By Blogger