Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Το πλαγκτόν απειλεί την αλιεία

Το πλαγκτόν απειλεί την αλιεία
Εδώ και 20 μέρες έχουν ξεχάσει την μορφή και την μυρωδιά των ψαριών… Ρίχνουν τα δίχτυα τους και τα ανεβάζουν πάνω άδεια, κολλημένα και γεμάτα από την τεράστια ποσότητα πλαγκτόν που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη θάλασσα… Οι παράκτιοι αλιείς της Μαγνησίας είναι σε απόγνωση καθώς τόσο καιρό φλερτάρουν με την ανεργία…
 
Κάθονται στα καΐκια τους καθαρίζοντας τα κολλημένα από το πλαγκτόν δίχτυα και ξεμπλέκοντας τα. Εδώ και 20 μέρες οι παράκτιοι αλιείς δεν έχουν δουλειά, δεν μπορούν να ψαρέψουν. Αιτία το πλαγκτόν που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στη θάλασσα και απειλεί τον κλάδο τους!
 
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλη ποσότητα πλαγκτόν και όλα τα σκάφη των παράκτιων αλιέων δεν μπορούν να δουλέψουν. Ρίχνουμε τα δίχτυα στη θάλασσα και αυτά αμέσως λερώνουν από το πλαγκτόν με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δουλέψουμε», αναφέρει ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου Σκοπελίτης Δημήτρης.
 
Το πλαγκτόν σύμφωνα με τους αλιείς όσο πάει και επεκτείνεται με αποτέλεσμα να είναι σε απόγνωση. «Είναι σαν γλίτσα. Ρίχνουμε τα δίχτυα και αυτό αμέσως κολλάει πάνω τους και δεν μπορεί να ψαρέψει έτσι ο αλιέας γιατί κλείνει το μάτι, το άνοιγμα του διχτυού, ενώ και το δίχτυ ουσιαστικά από το βάρος κάθεται κάτω στο βυθό», εξηγεί ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Τριαντάφυλλος Κυριαζής. 
 
Μάλιστα όπως αναφέρει το φαινόμενο δεν παρουσιάζεται μόνο στο Παγασητικό καθώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν συνάδελφοί τους στη Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, στο Στόμιο αλλά και στην Εύβοια.
 
Στην ανεργία 440 παράκτιοι αλιείς!
«Έχουμε τώρα 20 μέρες όλοι οι παράκτιοι που δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε ένα ψάρι και ουσιαστικά είμαστε άνεργοι», λέει ο κ. Σκοπελίτης και προσθέτει πως μόνο οι εγγεγραμμένοι παράκτιοι στο Βόλο αγγίζουν τους 440!
 
Όπως θυμούνται οι αλιείς στο παρελθόν παρόμοια κατάσταση είχε ρίξει στην ανεργία το κλάδο για 2,5 μήνες με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής να έχουν μηδενικό εισόδημα…
 
«Το πρόβλημά μας είναι πάρα πολύ σοβαρό. Δεν υπάρχει άλλο σημείο να πάμε να ψαρέψουμε αλλά ακόμα και το παραγάδι, την πετονιά δηλαδή, για να φανταστείτε τι κατάσταση επικρατεί, τη ρίχνεις στη θάλασσα και σε πέντε λεπτά γίνεται από ένα χιλιοστό σα σκοινί χοντρό. Δεν μπορείς να ψαρέψεις τίποτα», φωνάζουν οι αλιείς.
 
Ο κ. Λευτέρης Πατσάς είναι χρόνια ψαράς και θυμάται ότι κάθε χρόνο είχαν κάποια εποχή πρόβλημα με το πλαγκτόν αλλά όχι σε τέτοιο μέγεθος. «Έχω πάρει 500 ευρώ πετρέλαιο και δεν μπορώ να δουλέψω. Το πρωί δεν έχουμε να πουλήσουμε ψάρια».
 
Την ίδια στιγμή όπως τονίζει ο κ. Κυριαζής οι αλιείς δεν έχουν πάρει την επιστροφή του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο εδώ και δύο μήνες κάτι που θα ήταν μεγάλη ανάσα για αυτούς στην υφιστάμενη κατάσταση. «Οι αγρότες στα πρώτα χιόνια, βροχές και καταιγίδες παίρνουν αποζημιώσεις. Εμείς μια επιστροφή φόρου δικαιούμαστε και ούτε αυτή δεν έχουμε πάρει», προσθέτει ο κ. Πατσάς.
 
Δεν υπάρχουν ψάρια για τα τσιπουράδικα
Εν τω μεταξύ πολύ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ιδιοκτήτες των τσιπουράδικων και των ψαροταβερνών καθώς τα ψάρια που προμηθεύονται είναι κυρίως από τους παράκτιους και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.
 
«Τώρα το καλοκαίρι ειδικά εμείς δουλεύουμε με τα μαγαζιά και μαζί με εμάς έχουν και αυτά πρόβλημα, αφού δεν έχουμε ψάρια να τους δώσουμε», αναφέρει ο κ. Σκοπελίτης και προσθέτει ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και στις Βόρειες Σποράδες μετά από πρόσφατη επικοινωνία που είχε με επαγγελματίες της περιοχής. «Υπάρχουν τα μικρά, γαύρος και σαρδέλα, αυτά που βγάζουν τα γρι-γρι γιατί αυτά μπορούν ακόμα και δουλεύουν».
 
Δείγματα από το Τμήμα Αλιείας
στο Πανεπιστήμιο για έλεγχο
Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας Μανώλη Καλλίνικο τις επόμενες ημέρες θα παρθούν δείγματα από το πλαγκτόν και θα δοθούν στο τμήμα Ιχθυολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για έλεγχο και ανάλυση.
 
«Αυτή τη στιγμή και μέχρι να πάρουμε τα δείγματα και να τα ελέγξουμε δεν μπορούμε να πούμε σε τι σημείο βρίσκεται η κατάσταση» επεσήμανε ο κ. Καλλίνικος, ο οποίος ωστόσο παραδέχτηκε ότι αυτή την στιγμή η αλιεία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα.
 
«Οι αλιείς είναι σε πολύ δυσμενή κατάσταση. Εδώ και 20 μέρες είναι άνεργοι, δεν έχουν αντικείμενο στην δουλειά τους και καταλαβαίνω ότι είναι απελπισμένοι», τονίζει ο κ. Καλλίνικος.
 
Ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες!
Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Γεωπονικής Σχολής και πρόεδρο του Τμήματος Ιχθυολογίας Χρήστο Νεοφύτου η αύξηση που παρουσιάζει φέτος η ποσότητα του πλαγκτόν οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που ευνόησαν την ανάπτυξή του.
 
«Ήταν κάτι αναμενόμενο γιατί οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν πολύ την ανάπτυξή του», επισημαίνει ο Κοσμήτορας και προσθέτει πως το πλαγκτόν είναι κάτι που αυτοκαταστρέφεται, δεν υπάρχει τρόπος να καταστραφεί διαφορετικά, ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ρηχά βάθη, περίπου στα 4-6 μέτρα.
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger