Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΤΕΔΚ: Με προβλήματα οι νέοι ΟΤΑ






Την Δευτέρα 18 Ιουλίου και ώρα 11:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΤΕΔΚ Ν. Μαγνησίας θα συνέλθει σε τακτική συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης « Τα οικονομικά των Δήμων».


Στην συνεδρίαση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού, στους οποίους εστάλη από την ΤΕΔΚ έγγραφο στο οποίο τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι :


1. Οι ΚΑΠ για το 2011 ανέρχονται σε 2,14 δις ευρώ. Το ποσό αυτό δεν επαρκεί για την κάλυψη του ελάχιστου κόστους λειτουργίας των Δήμων, το οποίο υπολογίζεται στα 3,8 δις ευρώ.

2. Οι παρακρατηθέντες, από το κράτος, θεσμοθετημένοι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέρχονται για τη διετία 2010 – 2011 σε 1,4 δις ευρώ.

3. Σε ότι αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ) η καταβολή των δόσεων θα πρέπει να γίνεται εγκαίρως.

4. Το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για να μπορέσουν οι Δήμοι να προγραμματίσουν έγκαιρα τα έργα τους.

5. Η καθυστέρηση της ενεργοποίησης του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ έχει σαν συνέπεια το μπλοκάρισμα των υπολειπόμενων έργων του «ΘΗΣΕΑ», η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να γίνει από το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ.


6. Σε ότι αφορά παλαιές οφειλές των Δήμων για έργα, προμήθειες, υπηρεσίες θα πρέπει να τους δοθεί άμεσα η δυνατότητα χρηματοδότησής τους με μακροχρόνια και χαμηλότοκα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σύμφωνα με το άρθρο 259 του «Καλλικράτη» αναφέρεται ότι σε περίπτωση που δε καλύπτεται το κόστος από μεταφερόμενες αρμοδιότητες στους νέους Δήμους θα πρέπει με Π.Δ. να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση για εξασφάλιση των ανάλογων πόρων. Πότε και πώς θα εφαρμοστεί η παραπάνω πρόβλεψη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger