Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

«Αλωνίζουν» επαγγέλματα, μισθούς και συντάξεις



* Με χαρακτηριστική σπουδή προωθήθηκε ό,τι «κόβει» εισοδήματα, με χαρακτηριστική καθυστέρηση όλα τα υπόλοιπα...
 



 
Αλλαγές, επί τω χείρω, για τους μισθωτούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, «έλεγχο» μέσω των τραπεζών, για τις «μαϊμού» συντάξεις του ΙΚΑ, άνοιγμα «κλειστών» επαγγελμάτων και πολλά άλλα φέρνει ο αλωνάρης Ιούλιος. Βεβαίως, από όλα τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, με χαρακτηριστική σπουδή έχουν προωθηθεί όλα τα μέτρα που «κόβουν» μισθούς και συντάξεις, ενώ για τα υπόλοιπα είναι χαρακτηριστική η καθυστέρηση –καθώς υπάρχει πάντα η καθ’ όλα «σύννομη» διαδικασία της αναδρομικής ισχύος. Έτσι, λοιπόν, το χάραμα της 1ης Ιουλίου, ημέρα Παρασκευή, βρήκε τους συνταξιούχους να έχουν στήσει καρτέρι από τις 6 (ίσως και πιο νωρίς), έξω από τις τράπεζες για να μπορέσουν να αποδείξουν ότι ζουν και δεν παίρνει άλλος τη σύνταξή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ουρές ατελείωτης υπομονής.
Στο τέλος του μήνα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, υποτίθεται ότι θα δουν τις αυξήσεις του 1,6% που προβλέπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το β’ εξάμηνο του 2011. Πριν προλάβουν, όμως, να χαρούν –όσοι έχουν ακόμη μισθούς και τους λαμβάνουν κανονικά- θα διαπιστώσουν ότι η παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών είναι μεγαλύτερη, λόγω των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος.
Το τελευταίο θα το ζήσουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι, επιπλέον χάνουν και τυχόν αυξήσεις από μισθολογική ωρίμανση –και τούτο το μέτρο ισχύει από την πρώτη Ιουλίου.
Για τα «κλειστά» επαγγέλματα, ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα, δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους, ορκωτούς, για τη φορο-κάρτα, για την κάρτα εργασίας και για πολλά άλλα, η κυβέρνηση έχει αρκεστεί σε δηλώσεις, καθώς δεν έχει βγει καμία διευκρινιστική διάταξη ή εγκύκλιος ή ΠΔ από αυτά που απαιτούνται για την επαγγελματική «απελευθέρωση» ή για ο, τιδήποτε άλλο. Μόνη θετική εξέλιξη είναι η έναρξη υποβολής προτάσεων για την Επιχειρηματικότητα Νέων, μέσω του νέου Επενδυτικού νόμου.
ΔΗΜΟΣΙΟ
Την αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων στο Δημόσιο από 1ης Ιουλίου 2011, μέχρι τη θέσπιση του νέου ενιαίου μισθολογίου, έχει ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο του εφαρμοστικού νόμου. Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει και τη μισθολογική προαγωγή του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Οι ωριμάνσεις αναστέλλονται για να συνυπολογιστούν στο νέο ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του Δημοσίου. Επίσης, θα είναι αυξημένη η παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
ΜΙΣΘΩΤΟΙ
Υποτίθεται ότι από την 1η Ιουλίου θα μπουν αυξήσεις της τάξης του 1,6% (ευρωπαϊκός πληθωρισμός), στη βάση της ΕΓΣΣΕ, για το 2011, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ήδη στο 5μηνο του τρέχοντος έτους, η απασχόληση έχει μειωθεί κατά 30%, ενώ θραύση κάνει η εκ περιτροπής εργασία, οπότε η όποια αύξηση μισθών καταντά απλώς ευφημισμός.
Αλλά ακόμη και στις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να πληρώνουν κανονικά και δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στο προσωπικό τους και δώσουν και το 1,6% -άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις κλαδικές συμβάσεις- οι εργαζόμενοι θα ανακαλύψουν όχι μόνον ότι η αύξηση εξανεμίζεται από τον ελληνικό πληθωρισμό, που είναι σαφώς μεγαλύτερος από τον ευρωπαϊκό, αλλά και από την αύξηση της παρακράτησης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, εξαιτίας των αλλαγών στο αφορολόγητο –αλλαγές που σε τούτη την «ευνομούμενη» πολιτεία ισχύουν στη μέση της χρονιάς.
ΚΑΡΤΕΣ
Να σημειωθεί ότι υποτίθεται πως από την 1η Ιουλίου θα είναι υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Επίσης, υποτίθεται ότι την ίδια ημερομηνία θα ήταν δυνατή η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας –και η μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών για τις συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις. Όσο για τη φορο-κάρτα, μετά την αναμπουμπούλα και την άτακτη υποχώρηση για το ποσό επιστροφής των αποδείξεων, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ
Από την περασμένη Παρασκευή, 1η Ιουλίου άρχισε η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ στις Τράπεζες από τις οποίες λαμβάνουν τη σύνταξή τους. Η διαδικασία αυτή η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και ο συνταξιούχος είναι υποχρεωμένος να προσέλθει αυτοπροσώπως στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων.
Στην ανακοίνωση του Ιδρύματος επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση -θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής- να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου και όχι στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξή του.
Εκτός από το μέτρο της φυσικής παρουσίας του συνταξιούχου, προωθείται διάταξη με την οποία στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου που συντάσσονται θα αναγράφονται επιπλέον ο ΑΦΜ, ο ΑΔΤ και ο ΑΜΚΑ του θανόντος. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό τη μηναία ενημέρωση του μητρώου των συνταξιούχων με τους θανάτους, ώστε οι υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προβαίνουν εγκαίρως στη διακοπή της συνταξιοδότησης των θανόντων. Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εκτιμά ότι με την απογραφή των συνταξιούχων μέσω των τραπεζών και την άμεση γνωστοποίηση του θανάτου συνταξιούχων, θα αντιμετωπισθούν φαινόμενα είσπραξης συντάξεων ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει από συγγενείς τους ή πρόσωπα που δεν είναι δικαιούχοι. Ήδη έλεγχος ο οποίος διεξήχθη σε 38 υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και αφορoύσε 1.660 υπερήλικες συνταξιούχους αποκάλυψε 244 συνταξιούχους στους οποίους καταβάλλονταν συντάξεις μετά το θάνατό τους.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΑΕΕ
Αυστηρές ποινές που φτάνουν έως και την αναστολή καταβολής της σύνταξης προβλέπονται για όσους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ εργάζονται. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, επίσης. Οι «ποινές» είναι σε άμεση συνάρτηση με την ηλικία του συνταξιούχου, αλλά και το πότε ασφαλίστηκε. Συγκεκριμένα προβλέπεται πως οι νέες ρυθμίσεις έχουν άμεση εφαρμογή για τους συνταξιούχους που ασφαλίστηκαν στο ταμείο μετά τη δημοσίευση του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου (δηλαδή μετά τις 15 Ιουλίου 2010). Για τους συνταξιούχους που ασφαλίστηκαν πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2013.
 Όσον αφορά στις ποινές, προβλέπονται τα εξής: Σε περίπτωση που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης (κύριας και επικουρικής). Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους οι συνταξιούχοι πρέπει να καταβάλουν τις προβλεπόμενες εισφορές προσαυξημένες κατά 50%. Παράλληλα σε περίπτωση που η κύρια σύνταξη υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, το επιπλέον ποσό περικόπτεται. Δηλαδή περικόπτεται το ποσό που υπερβαίνει τα 1.980 ευρώ. Όσον αφορά στους συνταξιούχους αναπηρίας προβλέπονται τα εξής: «Εάν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται, και κερδίζουν, ανάλογα με το βαθμό της αναπηρίας τους, περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, σύμφωνα με τους γενικούς όρους αμοιβής, διακόπτεται η σύνταξή τους ή οι συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές».
«ΚΛΕΙΣΤΑ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Ο νόμος προβλέπει ότι τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν τέσσερις μήνες μετά την ψήφισή του (έγινε στις 16 Φεβρουαρίου) και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Υποτίθεται ότι τα κλειστά επαγγέλματα είναι περί τα 400. Αλλά οι λίστες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν φτάνουν καν τα 150 (136 συν μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και ορκωτούς, που το «παλεύουν» ακόμη).
Η νομοθεσία αναφέρει ότι όλα τα επαγγέλματα ανοίγουν αυτόματα βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας, που έχει μείνει γνωστή ως «Μπόλκενσταϊν». Η οδηγία προβλέπει πλήρη απελευθέρωση όλων των υπηρεσιών εντός της ΕΕ. Πλέον δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό προσώπων που μπορούν να τα ασκήσουν, ούτε άδεια μετά από εκτίμηση για ανάγκη. Δεν υπάρχουν πλέον γεωγραφικοί περιορισμοί, ούτε ελάχιστες αποστάσεις. Παράλληλα το ίδιο άτομο μπορεί να έχει περισσότερες από μια εγκαταστάσεις, και μπορεί να πουλάει όποιο προϊόν θέλει, χωρίς πλαφόν στην κατώτατη τιμή. Η ρύθμιση αφορά όλα τα επαγγέλματα, εκτός από αυτά που αναφέρονται στο Μνημόνιο, δηλαδή του δικηγόρου, του μηχανικού – αρχιτέκτοντα, του συμβολαιογράφου και του ορκωτού ελεγκτή.
Τα επαγγέλματα που πλέον μπορεί να ασκεί όποιος θέλει είναι: Αισθητικός, Αμπιγιέρ, Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης, Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Χορού, Αργυραμοιβός, Αρτοποιός, Αρχαιοπώλης, Ασφαλιστικός Πράκτορας, Ασφαλιστικός Σύμβουλος, Γομωτής-πυροδότης, Γραφείο Συμβούλων Εργασίας, Γραφείο Τελετών, Διαγνωστικά Κέντρα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Διασώστης ασθενοφόρου, Διερμηνέας, Δύτης, Εικονολήπτης, Εκμίσθωση Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής, Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών και Μοτοσικλετών, Ενεχυροδανειστής, Επιβατικά ταξί Δημόσιας Χρήσης (αγοραία), Επισκέπτης Υγείας, Επιχείρηση Εμπόρων Αρχαίων ή Νεότερων Κινητών Μνημείων, Επιχείρηση Ενοικίασης Λιμουζινών, Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, Επιχείρηση Τουριστικών Λεωφορείων, Ερασιτεχνική Σχολή Χορού, Εργοθεραπευτής, Εφημεριδοπώλης, Ηλεκτρολόγος, Ηλεκτρονικός, Ηλεκτροσυγκολλητής, Ηχολήπτης, Θαλάσσιο ταξί, Θερμαστής, Ιδιωτικά ΚΤΕΟ, Κολλέγια, Ιδιωτικά Σχολεία, Καπνοπώλης, Καταδυτικές Υπηρεσίες Αναψυχής, Καταδυτικό Συνεργείο, Κατασκευή, Επισκευή, Εισαγωγή και Εμπορία Όπλων, Κατασκευή, Επισκευή, Εισαγωγή Πυρομαχικών, Εκρηκτικών Υλών, Κροτίδων κλπ, Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος επί θαλασσοπλοούντων πλοίων, Κλειθροποιός, Κοινωνικός Λειτουργός, Κομμωτής-κουρέας, Κρεοπώλης-εκδοροσφαγέας, Λάντζα (Μηχανοκίνητου Σκάφους), Λειτουργία Γραφείων Ιδιωτικών Ερευνών, Λειτουργία Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, Λιανικό Εμπόριο, Λιμενεργάτης, Λογιστής Φοροτέχνης, Λογοθεραπευτής, Μαία, Μακιγιέρ, Μακινίστας, Μελισσοκόμος, Μεσιτικά Επαγγέλματα, Μεταφραστής, Ναυαγοσώστης, Ναυτικός Πράκτορας, Ξεναγός, Ξυλουργός, Οδικοί μεταφορείς επιβατών, Οδοντοτεχνίτης, Οικονομολόγος, Οξυγονοκολλητής, Οπλοπώλης, Οπτικός, Ορκωτός Εκτιμητής, Πυροτεχνουργός, Ραδιοηλεκτρολόγος, Ραδιοτεχνίτης, Ρυμουλκά, Σκηνογράφος-ενδυματολόγος, Σκηνοθέτης, Συντηρητής Αρχαιοτήτων, Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης, Σύσταση Οδοντιατρικής Εταιρείας, Τεχνικός Αερίων Καυσίμων, Τεχνικός Ανελκυστήρων, Τεχνικός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής, Τεχνικός αυτοκινήτων – Οχημάτων, Τεχνικός Αυτοματισμών, Τεχνικός Δικτύου Εκπομπής, Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού, Τεχνικός Εργαστηρίου Φωτογραφίας, Τεχνικός Εφαρμογών Οπτικής, Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων, Τεχνικός Κινητής Τηλεφωνίας και Τηλεπικοινωνιών, Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας, Τεχνικός μηχανημάτων έργων, Τεχνικός Μίξης Ήχου, Τεχνικός Μοτοποδηλάτων και Μοτοσυκλετών, Τεχνικός Οργάνων Μέτρησης, Τεχνικός Περιελίξεων Ηλεκτρικών Μηχανών, Τεχνικός Ροής Προγράμματος, Τεχνικός Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής, Τεχνικός Συντήρησης Βιβλιακού και Αρχειακού Υλικού, Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων, Τεχνικός Συστημάτων Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Πληροφορίας, Τεχνικός της Βιομηχανίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, Τεχνικός Φαρμάκων, Καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων, Τεχνικός Χρωματικού Ελέγχου Ταινίας, Τεχνίτης Βαφής, Τεχνίτης Εγκαταστάσεων Θέρμανσης, Τεχνίτης Εξαερωτήρων - Αναμεικτήρων (καρμπυρατέρ), Τεχνίτης Μοτοσυκλετών και Μοτοποδηλάτων, Τεχνίτης Περιποίησης Χεριών και Ποδιών, Τεχνίτης Σκηνικών,
Τεχνίτης Συσκευών Υγραερίου, Τεχνίτης Συστημάτων Εξαγωγής Καυσαερίων,
Τεχνίτης Τροχών, Τεχνίτης ψηφιακών ταχογράφων, Υδραυλικός, Υπηρεσίες Αγροτουρισμού, Υπηρεσίες Άθλησης, Υπηρεσίες Ασφαλείας, Υπηρεσίες Δασοκομίας, Υπηρεσίες Διαφήμισης, Υπηρεσίες Εκμίσθωσης Αυτοκινήτων, Υπηρεσίες Ελέγχου και Εκπαίδευσης, Υπηρεσίες Κατασκευών, Υπηρεσίες Οργάνωσης Εκδηλώσεων, Εκθέσεων, Υπηρεσίες Πιστοποίησης, Υπηρεσίες Συντήρησης και Υποστήριξης Γραφείων, Φορτοεκφορτωτής, Φροντιστής, Φύλακας Κατασχεμένου Πλοίου, Φυσικοθεραπευτής, Χημικός Ναυτιλίας, Ψυκτικός, Ψυχολόγος, Ωδεία-Μουσικές Σχολές.
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ
Και μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει τουλάχιστον και μια θετική, άμεσης εφαρμογής, εξέλιξη: άρχισε από την 1η Ιουλίου η υποβολή επενδυτικών σχεδίων για ένταξη στο ειδικό καθεστώς «Επιχειρηματικότητα των Νέων» στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου. Πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στο πλαίσιο επενδυτικού νόμου δημιουργείται καθεστώς για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, το οποίο για το 2011 έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο ειδικό καθεστώς αφορά νέους επιχειρηματίες, ηλικίας 18 έως 40 ετών και απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είτε έχουν ιδρυθεί από 1-1-2011 και έπειτα είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες ίδρυσής τους κατά τον χρόνο κατάθεσης της επενδυτικής τους πρότασης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο επιχειρηματίας να είναι κάτω των 40 ετών για τις ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τις υπόλοιπες εταιρικές μορφές να συμμετέχει πρόσωπο κάτω των 40 ετών με πάνω από 50% στο εταιρικό κεφάλαιο και να ασκεί αποκλειστικά τη διαχείριση της εταιρίας. Το ελάχιστο ύψος επένδυσης που απαιτείται για τις μικρές επιχειρήσεις είναι τα 150.000 ευρώ, ενώ για τις πολύ μικρές είναι τα 100.000 ευρώ. Τα είδη της ενίσχυσης που προβλέπονται είναι η επιχορήγηση και η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing). Οι δαπάνες που ενισχύονται αφορούν στην ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης. Δηλαδή από τις αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης, μέχρι τους τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης και δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση, καθώς και διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους προς το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως δημοτικά τέλη κ.λπ. Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται και η ενίσχυση δαπανών για μισθοδοσία.
Τα επενδυτικά σχέδια υποβάλλονται έως 31 Αυγούστου 2011, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων (www.ependyseis.gr) και έπειτα σε έντυπη μορφή στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών. Για τις επιχειρήσεις που ιδρύονται και λειτουργούν στις Περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Ν. Αιγαίου, Β. Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας: Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Κοραή 4, 6ος όροφος, Τ.Κ. 10564, Αθήνα, τηλ.: 2103258800-4).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger