Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ - ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Αρκετοί κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Κύρια προϊόντα: το ελαιόλαδο και οι ελιές, τα δαμάσκηνα (μαύρα και ξινά), το μέλι, τα τυροκομικά (κατσικίσιο τυρί, τραχανάς, κλπ), τα αμύγδαλα.


ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ και ΕΛΙΕΣ
Ως βάση όλων των συνταγών της παραδοσιακής κουζίνας, το ελαιόλαδο κατέχει εξέχουσα θέση στην ελληνική διατροφή. Το ελαιόλαδο Σκοπέλου διακρίνεται πανελλαδικώς για την αγνότητά του και την εξαιρετική του γεύση.




ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ
Το παινεμένο τυρί που παράγεται από το γίδινο γάλα στα ντόπια τυροκομεία είναι θαυμάσιο συνοδευτικό για τα περισσότερα φαγητά και τις σαλάτες. Αυτό το τυρί χρησιμοποιείται στην κατασκευή της παραδοσιακής Σκοπελίτικης τυρόπιτας που σερβίρεται σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και φούρνους.

ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
Τα γνωστά σε όλους δαμάσκηνα Σκοπέλου παράγονται ακόμη και σήμερα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.
ΜΑΥΡΑ δαμάσκηνα απλωμένα στον ήλιο ΞΙΝΑ δαμάσκηνα απλωμένα στον ήλιο


ΜΕΛΙ
Το μέλι Σκοπέλου φημίζεται για την καλή του ποιότητα, το άρωμά του και την εξαιρετική γεύση του σε παγκόσμια κλίμακα. Τη μεγάλη του ποικιλομορφία σε γεύσεις και αρώματα την οφείλει στην πλούσια χλωρίδα του νησιού που απαρτίζεται από πολυάριθμα άγρια φυτά. Θα τα βρείτε σε όλα τα τοπικά σούπερ-μάρκετ.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες της Γλώσσας και κυρίως οι αγρότισσες, μέσα από την συλλογική τους προσπάθεια δημιουργούν και για την προσωπική τους πρόοδο. Η φαντασία, η τόλμη και το ταλέντο αυτών των γυναικών, σωστά διοχετευμένα, αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της Γλώσσας. Από το εκθετήριο των προϊόντων που κατασκευάζουν οι ίδιες, μπορεί κανείς να προμηθευτεί παραδοσιακά γλυκά με τις αυθεντικές τοπικές συνταγές. Τηλέφωνο: 24240 33590.
skopelos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger