Hellenic Seaways - Άμεση & Εύκολη Online Kράτηση‎

Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Απογραφόμαστε από την Τρίτη στον τόπο διαμονής μας


Στην τελική ευθεία η προετοιμασία στη Μαγνησία με κάποια προβλήματα στις Β. Σποράδες

Απογραφόμαστε εκεί όπου μένουμε, ακόμη και οι μετανάστες που στερούνται εγγράφων νόμιμης παραμονής στη χώρα.
Οι προετοιμασίες για την απογραφή του πληθυσμού της χώρας, που θα διενεργηθεί από την Τρίτη 10 Μαΐου έως και τις 24 Μαΐου, βρίσκονται και στη Μαγνησία στην τελική ευθεία με την ταχύρυθμη κατάρτιση των 950 απογραφέων που επιλέχθηκαν μεταξύ 1.900 αιτήσεων.
Ωστόσο προβλήματα επάρκειας τακτικών απογραφέων με κίνδυνο καθυστέρησης ή ακύρωσης της απογραφής, φαίνεται να υπάρχουν στα νησιά όπως για παράδειγμα στη Σκιάθο που απαιτούνται 34 απογραφείς και το προχθεσινό σεμινάριο παρακολούθησαν τελικά 24 άτομα από τα 36 που είχαν υποβάλει αιτήσεις συμμετοχής.


Δεκαπενθήμερη διάρκεια και σημαντικές διευκολύνσεις όπως η δυνατότητα να γίνει η απογραφή και με… ραντεβού με ένα από τα μέλη των οικογενειών που θα συμπληρώσουν το ειδικό ερωτηματολόγιο, παρέχονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), για την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011 που θα διεξαχθεί το δεκαπενθήμερο από 10 έως και 24 Μαΐου 2011.
Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της απογραφής, προβλέπεται να γίνει η καταμέτρηση των νοικοκυριών και της σύνθεσής τους, η καταγραφή των μελών των νοικοκυριών και των δημογραφικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών τους, καθώς και η καταγραφή των χαρακτηριστικών και ανέσεων όλων των κατοικιών. Έχει προβλεφθεί να γίνει απογραφή ακόμη και σε περιπτώσεις που οι απογραφείς συναντήσουν νοικοκυριά όπου δεν ομιλείται η ελληνική γλώσσα καθώς, εκτός από διερμηνείς, υπάρχουν ειδικά ερωτηματολόγια σε διάφορες γλώσσες, ενώ όλοι οι απογραφείς μιλούν τουλάχιστον Αγγλικά.
Εκτός του ερωτηματολογίου για το επάγγελμα, το επίπεδο εκπαίδευσης και την κατάσταση απασχόλησης, θα απογραφούν αυθαίρετα κτίσματα χωρίς κανέναν έλεγχο νομιμότητας, άστεγοι από τα κέντρα σίτισης, αυτοκίνητα, καυστήρες και θέσεις πάρκιν.
Οι πληροφορίες των ατόμων και των νοικοκυριών είναι απολύτως εμπιστευτικές, προστατεύονται από απόρρητο, θα ενταχθούν στο σύστημα ανώνυμα και δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλον σκοπό. Τα στοιχεία του κάθε ατόμου και νοικοκυριού είναι απολύτως εμπιστευτικά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία και κατά συνέπεια δεν υπάρχει ζήτημα απόκρυψης πραγματικών στοιχείων.
Έμπειρο στέλεχος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. στο Βόλο αναφέρει για παράδειγμα ότι ο απογραφόμενος δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναφέρει την πραγματική επιφάνεια της κατοικίας του ακόμη κι αν στο έντυπο Ε9 της Εφορίας ή στο Δήμο δηλώνει διαφορετική (πιθανότατα μικρότερη) επιφάνεια.
Εκτός από την εμπιστευτικότητα των στοιχείων, επισημαίνεται πως ο απογραφόμενος δεν υπογράφει στο ερωτηματολόγιο για να επιβεβαιώσει την ακρίβεια ή τη γνησιότητα των στοιχείων.
Ωστόσο σε περίπτωση αμφιβολίας, ακόμη και για την ταυτότητα του απογραφέα που θα φέρει ειδική κονκάρδα με στοιχεία κ.λπ., οι απογραφόμενοι θα μπορούν να τηλεφωνούν στον επόπτη ή στον αριθμό της κεντρικής υπηρεσίας της ΕΛΣΤΑΤ (213 135 2138-2140) και να εξακριβώνουν την ταυτότητα του απογραφέα τους.
Στη Μαγνησία υποβλήθηκαν συνολικά περίπου 1.900 αιτήσεις, ενώ απαιτούνται 843 τακτικοί απογραφείς, 84 εφεδρικοί και 10 ειδικοί, δηλαδή απογραφείς που θα κάνουν την απογραφή σε συλλογικά καταλύματα όπως Νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ορφανοτροφεία κ.λπ.
Ωστόσο στα νησιά των Β. Σποράδων. Λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου και των εποχιακών εργασιών, το ενδιαφέρον υποψήφιων απογραφέων δεν είναι ζωηρό. Κάθε απογραφέας θα αποζημιωθεί με 1,70 ευρώ για κάθε κατοικία και 1,30 ευρώ για κάθε άτομο και εκτιμάται ότι καταγράφοντας 150 – 170 κατοικίες με 3,5 άτομα κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό στις δύο εβδομάδες της απογραφής, να πετύχει αποζημίωση 500-700 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία απογραφή του 2001, ο πληθυσμός της χώρας ήταν 10.964.200, ενώ στα μέσα του 2009 υπολογιζόταν σε 11.282.751 κατοίκους. Τα αποτελέσματα της απογραφής πρέπει να δημοσιοποιηθούν ώς τις 31 Μαρτίου του 2014, ωστόσο τα βασικά στοιχεία του πληθυσμού ανά κοινότητα και ανά φύλο θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2011.

Πώς θα γίνει η απογραφή
- Η συνέντευξη θα είναι διάρκειας 24 λεπτών.
- Σε περίπτωση απουσίας ο απογραφέας θα αφήνει στην πόρτα σημείωμα με τον αριθμό του τηλεφώνου του.
- Αρκεί ένα μέλος της οικογένειας για να δώσει τις πληροφορίες για κάθε σπίτι.
- Ο πληθυσμός θα απογραφεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας του.
- Δεν απαιτείται μετακίνηση στον τόπο διατήρησης οικογενειακής μερίδας ή εκλογικών δικαιωμάτων.
- Κατά την απογραφή δεν χρειάζεται η επίδειξη κανενός εγγράφου, ταυτότητας, διαβατηρίου, ΑΦΜ κ.λπ.
- Δεν θα ζητηθούν από κανέναν χαρτιά μόνιμης παραμονής.
- Οι μετανάστες θα απογραφούν χωρίς να επιδεικνύουν χαρτιά νόμιμης παραμονής. Θα υπάρχουν διαθέσιμοι διερμηνείς, καθώς επίσης και ερωτηματολόγια μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες.

Σύντομο URL: http://deliverme.gr/?p=7956

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου