Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ...

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη
Μια απλή παρατήρηση της παρουσίασης της ειδησεογραφίας σε δύο διαφορετικά έντυπα έχει τη σημασία της. Μπορεί εύκολα να βοηθήσει τον όποιο αναγνώστη να βγάλει τα συμπεράσματά του για τις συγκρινόμενες πηγές παροχής πληροφοριών. Κυρίως, τον βοηθά να δει κατά πόσο μια εφημερίδα είναι αξιόπιστη, ανεξάρτητη, αδέσμευτη και αντικειμενική, αφής στιγμής υπάρχει συγκεκριμένο μέτρο σύγκρισης.
Μια απλή παρατήρηση δύο εφημερίδων που εκδίδονται στη Θεσσαλία, δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε διαφορετικά συμπεράσματα, ανεξάρτητα της ηλικίας, της πολιτικής πεποίθησης και του μορφωτικού επιπέδου του όποιου αναγνώστη.
Διαβάζω καθημερινά, μέρες τώρα, από άνετη καρέκλα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (πραγματικό Υπόδειγμα παροχής ιατρικών υπηρεσιών) την ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ και τη ΘΕΣΣΑΛΙΑ, τις δύο εφημερίδες που κατά κύριο λόγο επιλέγουν οι θεσσαλοί για την καθημερινή ενημέρωσή τους. Η σύγκρισή τους αναπόφευκτη. Την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ παραδοσιακά επιλέγουν οι Λαρισαίοι και την εφημερίδα "Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ" προτιμούν οι Μάγνητες. Αμφότερες οι επιλογές χαρακτηρίζονται από στοιχεία εντοπιότητας και την κατά μέρους εμβάθυνση των ρεπορτάζ σε συγκεκριμένες και μόνο περιοχές.
Συγκρίνοντάς τες στις σειρές που ακολουθούν, θα περιοριστώ σε ένα σημερινό χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφορετικής προσέγγισης ενός θέματος, από τα...
πολλά που σημειώνονται καθημερινά.
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σε πρωτοσέλιδό της (αλλά και με αναφορές σε 2 ξεχωριστές σελίδες εντός του εντύπου) αναφέρεται στο θέμα της αναστολής εισαγωγής σπουδαστών στο Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΤΕΙ Λάρισας στη Καρδίτσα, κατά το εκπαιδευτικό έτος 2011-12. Γι' αυτή την εν μια νυκτί απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, ένωσαν τη φωνή διαμαρτυρίας τους τόσο φορείς του νομού Καρδίτσας, όσο και ολόκληρης της Θεσσαλίας. Αποτέλεσμα ήταν σήμερα, Τετάρτη 18 Μαϊού 2001, να επισκεφθεί μια ιδιαίτερα μεγάλη και πολύβουη αντιπροσωπεία τον υφυπουργό Παιδείας κ. Πανάρετο. Παρά τη μαζική συμμετοχή φορέων, καθηγητών και σπουδαστών του Τμήματος που ταξίδεψαν με λεωφορεία και ιδιωτικά μέσα στην Αθήνα, το Υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πανάρετος, εμμένει στην απόφασή του για τη μη εισαγωγή νέων σπουδαστών στο Τμήμα και δεν πρόκειται να συμπεριλάβει το Τμήμα στο μηχανογραφικό δελτίο. Στην αντιπροσωπεία αξίζει ειδικά να σημειωθεί ότι συμμετείχαν οι βουλευτές κ. Ν. Σαλαγιάννης, Μ. Θεοχάρη, Κ. Τσιάρας και Σπ. Ταλιαδούρος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Τσιάκος, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός, οι Δήμαρχοι Καρδίτσας κ. Κ. Παπαλός και Αργιθέας κ. Χρ. Καναβός, ο πρώην δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας κ. Απ. Αθανασίου, οι αντιδήμαρχοι Πλαστήρα και Παλαμά κ. Αθ. Μαλέτσικας και Δημ. Πάττας, ο πρόεδρος της Ν.Ε. του Τ.Ε.Ε. κ. Β. Τσιώνας, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας κ. Β. Καπνογιάννης, η αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Ρ. Χατζοπούλου, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ κ. Β. Παππάς, ο πολιτευτής κ. Ν. Παππάς, ο δημοτικός σύμβουλος Αργιθέας κ. Δημ. Παπακώστας, ο προϊστάμενος του Τμήματος κ. Ι. Χουλιάρας και οι καθηγητής κ. Περ. Μπίρτσας και Μιχ. Βραχνάκης, εκπρόσωπος των σπουδαστών και ο κ. Φωτ. Φυτσιλής ως εκπρόσωπος του βουλευτή και πρώην προέδρου της Βουλής κ. Δ. Σιούφα.
Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ για το ίδιο θέμα δεν αφιερώνει στάλα μελάνης (!). Ούτε μονόστηλο. Τι κι αν το ΤΕΙ ανήκει στην περιφέρεια που φέρει το όνομά της εφημερίδος, τι κι αν ασχολείται με θέματα που αφορούν την περιοχή, οι συντάκτες της έχουν δώσει το στίγμα τους. Όντας γνωστές οι ...καλές σχέσεις που έχουν με ισχυρό βουλευτή της ΝΔ από τη Μαγνησία, ο οποίος διακαώς επιθυμούσε να λάβει το χρίσμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, για τους γνωρίζοντες είναι "δικαιολογημένη" η απουσία αναφοράς πρωτοβουλιών άλλων πολιτευτών της ΝΔ (τόσο του νομού, όσο και της ευρύτερης περιοχής), αλλά κυρίως είναι πολυσημειωμένη πια η πολεμική που ασκεί η εφημερίδα στον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη, κ. Κ. Αγοραστό. Δεν είναι τυχαίο που η ΘΕΣΣΑΛΙΑ, αν και κινείται "δεξιόστροφα" έχει σχεδόν καθημερινά δελτία τύπου του αποτυχόντα υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια, κ. Παπατόλια.
Εκτός από το να μποϊκοτάρει τις πρωτοβουλίες Αγοραστού, η εν λόγω εφημερίδα με τη συγκεκριμένη στάση της και την εκκωφαντική σιωπή της για σημαντικά θέματα που αφορούν τους γειτονικούς θεσσαλικούς νομούς, διατηρεί ένα έντονο κλίμα διαμάχης μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, κόντρα στη διάθεση πολλών για την καλλιέργεια μια κουλτούρας για ενωμένη (και πιο ισχυρή) θεσσαλική ταυτότητα. Μια επιλογή για την οποία καθημερινά κρίνεται και για την οποία χάνει αναγνώστες, σε μια περίοδο που τους χρειάζεται για τη βιωσιμότητά της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου