Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Κάλεσμα Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για την Υγεία

 
ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ (ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ)
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι ,γυναίκες, μετανάστες, άνεργοι, συνταξιούχοι.
Με τα μέτρα που εξάγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση για την υγεία, προωθούνται νέες άγριες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων και συρρίκνωση των ήδη ανεπαρκών δημόσιων νοσοκομείων και μονάδων του ΙΚΑ. Πρέπει να σημάνουν γενικό ξεσηκωμό!
Όλοι μαζί μπορούμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη δεχτούμε περικοπές και καμιά συμμετοχή στη πληρωμή για φάρμακα και εξετάσεις. Καμία δημόσια υπηρεσία να μη κλείσει, να μη μειωθούν τα νοσοκομειακά κρεβάτια. Με τα μέτρα περιορίζονται δραστικά οι κρατικές δαπάνες για την δημόσια υγεία κατά 1δις 300εκατ€ το 2011, ενώ θα μειώνονται κατά 350εκατ € κάθε χρόνο μέχρι το 2015. Την ίδια στιγμή που τεράστια κέρδη εξασφαλίζει η εργοδοσία από την εκμετάλλευση της δουλειάς μας, που δεν παίρνει μέτρα για να μη σακατευόμαστε από τα εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες θέλουν να πληρώνουμε και να ξαναπληρώνουμε στις επιχειρήσεις των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Η «ενδιάμεση έκθεση», της επιτροπής του Υπουργείου υγείας, προτείνει να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, των νέων αγροτών, ενώ θα επιβληθούν εισφορές και στους συνταξιούχους αγρότες. Σχεδιάζεται μείωση των εργοδωτικών εισφορών. Ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας στους ασφαλισμένους και ο Εθνικός οργανισμός Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποτελούν τον μηχανισμό επιβολής του «βασικού πακέτου παροχών» με περικοπή εκατοντάδων φαρμάκων, εργαστηριακών εξετάσεων και υγειονομικού υλικού που θα πληρώνεται εξ’ ολοκλήρου από τους ασθενείς. Ήδη πληρώσαμε από την τσέπη μας και πολύ ακριβά για βασικά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, που έχουν τεθεί εκτός συνταγογράφησης. Οι περικοπές με τις λίστες, η συνταγογράφηση αντιγράφων αντί για πρωτότυπα φάρμακα βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και επιβαρύνουν την τσέπη μας. Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης «πληρώνεται» από το πενιχρό εισόδημα εργαζόμενων και λαού. Την ίδια στιγμή οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θησαυρίζουν.
Ο «εξορθολογισμός» και το «νοικοκύρεμα» , που επικαλείται η κυβέρνηση είναι το πρόσχημα για να εφαρμόσει αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα. Η κυβέρνηση με το νέο «υγειονομικό χάρτη» και την «αξιολόγηση» των δημόσιων μονάδων υγείας προωθεί το κλείσιμο, τη συγχώνευση, των δημόσιων νοσοκομείων, μονάδων του ΙΚΑ και τη κατάργηση δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών. Γίνεται με κριτήριο αν είναι κερδοφόρες για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους. Γι’ αυτό όσα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και μονάδες υγείας του ΙΚΑ απομείνουν θα κοστολογούν και θα πωλούν ακριβότερα τις υπηρεσίες τους ως επιχειρήσεις επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς. Λιγότερες «δημόσιες» υπηρεσίες υγείας σημαίνει και αύξηση του χρόνου αναμονής στις λίστες και εξαναγκασμό των ασθενών να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα υγείας ή στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Γι’ αυτό θα εντατικοποιηθεί παραπέρα η δουλειά των υγειονομικών, επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, συνδέεται ο μισθός με την αποδοτικότητα προκείμενου οι δημόσιες υπηρεσίες να εξασφαλίζουν φτηνό και ευέλικτο εργατικό , επιστημονικό προσωπικό.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!!!
Η υγεία, μπορεί να παρέχεται ως κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα, ισότιμα και δωρεάν σε όλους, χωρίς εισφορές και πληρωμές, χωρίς διακρίσεις. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει και μπορεί να παρέχεται σε όλους όσους το έχουν ανάγκη.. Μπορεί να υπάρχει πρόληψη ,έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών, δραστική μείωση των επαγγελματικών ασθενειών και εργατικών ατυχημάτων. Υπάρχει πλούτος και τα επιστημονικά και τεχνολογικά μέσα, που το επιτρέπουν. Το εμπόδιο είναι τα μεγάλα συμφέροντα! Γι’ αυτό χρειάζεται ένα καλά οργανωμένο κίνημα της συμμαχίας της Εργατικής Τάξης, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, που θα παλεύει για τη προστασία της υγείας του λαού για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσουμε τη πάλη μας, για αλλαγή των συσχετισμών δύναμης. Γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουν οι αρνητικοί συσχετισμοί δύναμης. Να χάσουν έδαφος οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας (τα κόμματα του κεφαλαίου ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ). Να χάσουν έδαφος οι δυνάμεις αυτές που προσχηματικά επικαλούνται τους συσχετισμούς για να δικαιολογήσουν το συμβιβασμό τους με κάποια μερεμέτια του σημερινού, βαθύτατα ταξικού συστήματος υγείας. Τώρα να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία, στην τρόικα να κλιμακώσουμε τους αγώνες. Καλούμε τα σωματεία να συζητήσουν και να πάρουν στα χέρια τους το μεγάλο αυτό πρόβλημα για τη ζωή του λαού.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
  1. Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο σε όλες τις βαθμίδες του, σύγχρονα εξοπλισμένο, με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Να καταργηθούν οι εισφορές στο κλάδο υγείας για όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες και τους φτωχούς αγρότες.
  2. Κατάργηση των 5 € και κάθε πληρωμής, συμμετοχής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες στις δημόσιες μονάδες υγείας.
  3. Να απαγορευτούν άμεσα οι συμβάσεις ανάμεσα στο δημόσιο τομέα και στα ασφαλιστικά ταμεία με τον ιδιωτικό τομέα. Να κοινωνικοποιηθούν όσες ιδιωτικές μονάδες υγείας πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις για σύγχρονη, ποιοτική λειτουργία τους.
  4. Κανένας άνεργος, ανασφάλιστος ή μετανάστης, χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τον ίδιο και την οικογένειά του.
  5. Κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μη κλείσει, να μην συγχωνευτεί. Καμία κατάργηση των δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.
  6. Ανάπτυξη σε όλες τις πόλεις δημόσια Κέντρα Υγείας, που να καλύπτουν δωρεάν όλο τον πληθυσμό(Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους κά), τις ανάγκες πρόληψης , υγείας και ασφάλειας κλπ
  7. Κρατικό φορέα έρευνας παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο φάρμακο.
  8. Πλήρη εξοπλισμό των δημόσιων υπηρεσιών υγείας με εξοπλισμό βιοϊατρικής τεχνολογίας.

Τα εργατικά κέντρα
ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΑΡΤΑΣ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΖΑΚΥΝΘΟΥ – ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ - ΛΑΡΙΣΑΣ – ΛΑΥΡΙΟΥ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΝΑΟΥΣΑΣ – ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ - ΣΑΜΟΥ - ΦΩΚΙΔΑΣ.

Ομοσπονδίες
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ –ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓ/ΤΩΝ & ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΙΚΑ-ΕΤΜ) – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΠΟΤΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger