Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Στο χείλος της καταστροφής εργαζόμενοι του Δ. Βόλου

 
Στο χείλος της οικονομικής καταστροφής βρίσκονται εργαζόμενοι στο νέο ενιαίο Δήμο Βόλου. Ο αριθμός των απλήρωτων εργαζομένων φαίνεται να αγγίζει τα 500 άτομα, ορισμένοι εκ των οποίων δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος για δέκα ολόκληρους μήνες! Εκτός από το ζήτημα της καθημερινής διαβίωσης, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και τον «εφιάλτη» των «απειλών» από τράπεζες για δάνεια που έχουν λάβει και για τα οποία οι δόσεις δεν πληρώθηκαν για το β’ εξάμηνο του 2010 από τη στιγμή που το υπόλοιπο των λογαριασμών μισθοδοσίας τους ήταν μηδενικό. Οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν ούτε πότε θα πληρωθούν ούτε αν θα συνεχίσουν να ανήκουν στο εργατικό δυναμικό του νέου Δήμου Βόλου, από τη στιγμή που διετή επιχειρησιακά σχέδια δράσεις στις εταιρίες και οργανισμούς που απασχολούνται δεν έχουν καταρτιστεί με αποτέλεσμα το εργασιακό τους μέλλον να είναι αβέβαιο.
Για το «Γολγοθά» που βιώνουν, μίλησαν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Βόλου, σε συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους των παρατάξεων των μειοψηφιών του δημοτικού συμβουλίου. Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, Ντίνα Φώτου, μίλησε για περισσότερους από 500 απλήρωτους. Σε Καλλιτεχνικό, Κοινωφελή Επιχείρηση «Ιωνία», ΔΙΕΚ, ΔΗΚΙ, ΔΗΤΕΒ, Δημοτικό Ραδιόφωνο, πρώην δήμους Αισωνίας, Αγριάς και Αρτέμιδας, υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, που δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους για διάστημα από δύο έως δέκα μήνες.
Όπως ανέφερε η κ. Φώτου, ζητήθηκαν από την αρμόδια αντιδήμαρχο Οικονομικών, Νατάσσα Οικονόμου, στοιχεία για τον αριθμό των απλήρωτων εργαζομένων και σαφείς απαντήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ωστόσο ο Σύλλογος δεν έλαβε καμία επίσημη απάντηση.
Το ζήτημα της καθημερινής διαβίωσης με άδεια πορτοφόλια δεν είναι το μοναδικό μαρτύριο που βιώνουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στο Δήμο Βόλου. Έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και τις τραπεζικές... προειδοποιήσεις. Αρκετοί από τους εργαζόμενους έχουν λάβει δάνεια, οι δόσεις των οποίων παρακρατούνται από τις τράπεζες απευθείας από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας τους. Δεδομένου όμως ότι τα υπόλοιπα είναι μηδενικά στους λογαριασμούς τους, οι δόσεις των δανείων δεν έχουν πληρωθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2010, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μείζον ζήτημα.
Στη συνάντηση στην οποία οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν και στο ζήτημα των Κέντρων Παιδιού για τα οποία διεκδικούν να δημιουργηθεί διεύθυνση στο Δήμο Βόλου και να μην ενταχθούν σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Για το ζήτημα, οι εργαζόμενοι αναμένεται να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Μεγάλη Δευτέρα.
Παρέμβαση ΛΑΣ
Το οικονομικό αδιέξοδο των εργαζομένων στο Δήμο Βόλου, στάθηκε αφορμή για παρέμβαση προς τη Δημοτική Αρχή Βόλου, από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Η παράταξη κατέθεσε επερώτηση προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ζητώντας άμεσες απαντήσεις και ενέργειες για τη λύση του προβλήματος.
«Παρά το γεγονός ότι η νέα Δημοτική Αρχή έχει κλείσει ήδη τέσσερις μήνες θητείας, συνεχίζεται ο εμπαιγμός των εργαζομένων, με επίπτωση πάνω από 500 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου ή χωρίς καθόλου συμβάσεις στο νέο ενιαίο Δήμο Βόλου, να παραμένουν απλήρωτοι από 2 έως και 9 μήνες, ενώ παραμένουν απλήρωτες οι ασφαλιστικές τους εισφορές ακόμη και στο μόνιμο προσωπικό του Δήμου, καθώς και η καταβολή από την πλευρά του Δήμου, των δόσεων των δανείων τους, από το Παρακαταθηκών και Δανείων και των Τραπεζών, σύμφωνα με την ενημέρωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας», αναφέρουν στο κείμενο της επερώτησής τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Απ. Νάνος, Κ. Νίκου, Απ. Ριζόπουλος και Μ. Κοντάκης και ζητούν ακριβή στοιχεία για τους απλήρωτους εργαζόμενους και χρονοδιαγράμματα καταβολής των δεδουλευμένων τους.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger