Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Στοπ στα “ψιλά γράμματα” στις ετικέτες τροφίμων από Ε.Ε.

photo: Brunhilde Reinig
Οι ετικέτες των τροφίμων πρέπει να είναι ξεκάθαρες και να ενημερώνουν τον καταναλωτή για κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο για την υγεία του, σύμφωνα με έκθεση που ενέκρινε η επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ στις 19 Απριλίου.
Συνολικά η έκθεση δέχθηκε 420 τροπολογίες και μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές που προτείνονται είναι οι εξής;
Μέγεθος: τα γράμματα στις συσκευασίες δεν μπορούν να είναι μικρότερα από 1,2 χιλιοστά για να διαβάζονται ευκολότερα.
Αλλεργιογόνα: εκτός από τα συσκευασμένα τρόφιμα, σαφής ενημέρωση για την παρουσία αλλεργιογόνων θα πρέπει να παρέχεται στα φρέσκα, μη συσκευασμένα τρόφιμα και στα εστιατόρια.
Ημερομηνία κατάψυξης: θα πρέπει να αναγράφεται καθαρά η ημέρα κατάψυξης στα μη κατεργασμένα πουλερικά, κρέατα και ψάρια.
Προέλευση: θα πρέπει να αναγράφεται σαφώς η προέλευση κάθε ενιαίου προϊόντος (όπως, φρούτα λαχανικά, κρέατα, ψάρια και πουλερικά) και ορισμένων μεταποιημένων τροφίμων. Θα πρέπει επίσης να αναγράφονται η χώρα γέννησης, εκτροφής και σφαγής του ζώου όταν αυτές διαφέρουν, κάτι στο οποίο έχει εκφράσει την αντίθεσή του το συμβούλιο.
Προαιρετικά: στο εμπρός μέρος της συσκευασίας η τοποθέτηση τέτοιων πληροφοριών θα είναι προαιρετική.
Υποχρεωτικά: στο πίσω μέρος της συσκευασίας θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται η περιεκτικότητα σε λίπη, κορεσμένα λίπη, ζάχαρη, αλάτι, πρωτεΐνες υδατάνθρακες, τεχνητά τρανς-λιπαρά και ενέργεια (θερμίδες)-
Υποκατάστατα: σαφής ένδειξη της παρουσίας υποκατάστατων όπως το τεχνητό “τυρί” ή συγκολλημένα κρέατα.
Εξαιρούνται: τα οινοπνευματώδη, οι συσκευασίες δώρου, τα εποχικά γλυκά, τα γεύματα άμεσης κατανάλωσης και τα χειροποίητα τρόφιμα από μικρούς παραγωγούς.
Οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσουν στις 10 Μαΐου και ελπίζεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger