Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Συνέντευξη Κ. Καρτάλη, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ και Προέδρου Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 16.4.2011

   

    Βγαίνουν τα νούμερα ή έχουμε μπει σε φαύλο κύκλο;

   

    Tα νούμερα όπως διαμορφώνονται ζητούν διορθωτικές παρεμβάσεις, ιδίως στον τομέα των εσόδων που υστερεί ανησυχητικά. Ο κύκλος δεν είναι φαύλος αλλά κινδυνεύει να βαθύνει καθώς επηρεάζεται άμεσα και από τις διεθνείς εξελίξεις. Ορθά ο Πρωθυπουργός μιλά για ένα οδικό χάρτη που θα συνδέει προσπάθειες και στόχους. Ο οδικός αυτός χάρτης πρέπει να προβλέπει τρία τουλάχιστον πράγματα: ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος (με άλλα λόγια να βγούμε από την κρίση όχι μόνο με τους αριθμούς αλλά και με τους ανθρώπους), ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και μία σύγχρονη δημόσια διοίκηση που θα λειτουργεί επιτελικά. Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με σημειακές παρεμβάσεις.

   

    Την εβδομάδα που πέρασε έγιναν πολλές συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας του ΠΑΣΟΚ. Τι προτείνατε;

   

    Στις πρόσφατες συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας ζήτησα να μας κατατεθεί μία αποτίμηση των μέτρων που ελήφθησαν μέχρι σήμερα, ως προς την απόδοση τους, τους λόγους που δεν απέδωσαν, το χρόνο που χρειάστηκε για να φέρουν αποτελέσματα. Το αίτημα μου αυτό δεν έχει ανακριτικό χαρακτήρα. Απλά δεν είναι δυνατόν να κρίνεις το επόμενο πρόγραμμα μέτρων αν δεν έχεις την πλήρη εικόνα της απόδοσης του προηγούμενου. Τώρα αν διαπιστώνονται ευθύνες για την μη απόδοση των μέτρων είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να εξετασθεί με προσοχή. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος μας και κάθε ημέρα που περνά σε αυτήν την οικονομική κρίση, μετρά (ή μάλλον χρεώνεται) διπλά. Ζήτησα επίσης την εκτίμηση για το χρόνο απορρόφησης των νομοσχεδίων που ψηφίζουμε. Ορισμένοι πιστεύουν ότι όταν ψηφίζεις ένα νομοσχέδιο, λύνεται το πρόβλημα…

   

    Υπάρχει πρόβλημα με το νομοθετικό έργο;

   

    Πρόβλημα δεν υπάρχει με τη στενή έννοια. Απλά πολλά νομοσχέδια περιλαμβάνουν (δυστυχώς πολλές) εξουσιοδοτήσεις για την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων ή προεδρικών διαταγμάτων. Αν δεν εκδώσεις έγκαιρα μία τέτοια απόφαση ή ακόμη περισσότερο ένα κρίσιμο προεδρικό διάταγμα, κινδυνεύει να χαθεί η ουσία του μητρικού νόμου. Εχω προτείνει να παρακολουθεί η Βουλή την έκδοση αυτών των αποφάσεων ή των Π.Δ. ώστε οι βουλευτές να γνωρίζουν πότε ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εξουσιοδοτήσεων που έδωσαν προς το αρμόδιο κατά περίπτωση Υπουργείο.

   

    Μήπως έχει δίκιο η Β. Παπανδρέου που ζητά αναδιάρθρωση;

   

    Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση είναι δύσκολη γιατί τρομάζει αυτομάτως την κοινή γνώμη και τις αγορές. Είναι δύσκολη επίσης γιατί διαφέρουν οι τεχνικοί όροι που μπορεί να επιλεγούν. Η άποψη μου είναι ότι προέχει η αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και δρομολογηθεί. Σε κάθε περίπτωση θυμίζω ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής αποφασίσθηκε ότι αν το χρέος μίας χώρας δεν είναι βιώσιμο, θα πρέπει να δρομολογηθούν διευθετήσεις του. Αν φθάσουμε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να έχουμε πρώτα λύσει μία σειρά από θέματα όπως ένα καλύτερα οργανωμένα Κράτος, αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, περισσότερο εύρωστες τράπεζες, υγιέστερη επιχειρηματικότητα.

   

    Εσείς τι θα αλλάζατε στην οικονομική πολιτική;

   

    Θα επέμενα στην ανάπτυξη γιατί έχει ισχυρό πολλαπλασιαστή και επαναφέρει πόρους στην οικονομία. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένταση στις αναπτυξιακές μας προσπάθειες. Αλλωστε ήδη δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για τις νέες επενδύσεις ύψους 3.2 δις ευρώ. Είναι βέβαια προφανές ότι το όφελος για την οικονομία δεν θα έρθει άμεσα καθώς θα χρειαστεί χρόνος για να επανακυκλοφορήσουν οι πόροι. Επιμένω ότι χρειάζεται να διεκδικήσουμε και άλλες (ευρωπαϊκές) λύσεις, όπως τη μείωση της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα έργα στο 15%, την εμπροσθοβαρή κοινοτική χρηματοδότηση (ώστε να καταθέσουμε την εθνική συμμετοχή σε 2ο χρόνο), την έκδοση ομολόγων έργου. Όλα αυτά με μεγάλη προσοχή, υπό την έννοια ότι τα έργα που θα επιλεγούν πρέπει να παράγουν ανάπτυξη. Να μην είναι δηλαδή απλά έργα που βελτιώνουν την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

   

    Οι εμπλεκόμενοι στον τομέα των κατασκευών κατηγορούν το υπουργείο Περιβάλλοντος για «καταστροφικό παιχνίδι». Συμφωνείτε;

   

    Δεν συμφωνώ. Οποτε τηρήθηκε η περιβαλλοντική νομοθεσία, μία επένδυση απέκτησε την απαιτούμενη ταχύτητα. Οποτε παρεκκλίναμε από την περιβαλλοντική νομοθεσία, η επένδυση είτε επιβραδύνθηκε ή και σταμάτησε. Οφείλω βέβαια να σημειώσω ότι η γραφειοκρατία δεν βοηθά και οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων εξαντλούν τις αντοχές των επενδυτών. Εκεί χρειάζεται άμεση τακτοποίηση, όπως τακτοποίηση χρειάζεται η χωροταξική και πολεοδομική πολιτική της χώρας που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και να τηρείται από όλους. Διαβάζω λ.χ. για την πρόθεση επαναπροώθησης της πολιτικής τουριστικής κατοικίας με αυτονόμηση στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό σε σχέση με το ΥΠΕΚΑ. Δεν με βρίσκει σύμφωνο.

   

    Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι ρεαλιστικός στόχος;

   

    Στο εύρος των 50 δις ευρώ μέχρι το 2015, όχι. Αλλά σε ένα σημαντικό ποσοστό, νομίζω πως ναι αν βέβαια δρομολογηθεί συντονισμένα και βεβαίως χωρίς εκπτώσεις στο περιβάλλον. Με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ουσιαστικά πείθουμε τους «φίλους» μας στο εξωτερικό ότι καταβάλλουμε και εμείς προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας προβλήματα. Θα είναι εξαιρετικά σημαντικό να επαναγοράσουμε μέρος του δημοσίου χρέους της χώρας με τα έσοδα από τη δημόσια περιουσία. Επισημαίνω μόνο ότι θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η χώρα θα υπάρχει και μετά το μνημόνιο, με άλλα λόγια ότι θα χρειαστούμε κινητή και ακίνητη περιουσία και μετά το 2013.

   

    Υπάρχει περίπτωση να επαναστατήσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ;

   

    Να επαναστατήσει, δεν νομίζω. Η ΚΟ στηρίζει την προσπάθεια και έχει υποχρέωση να εκφράζει τις απόψεις της. Η κριτική με προτάσεις πρέπει να είναι καλοδεχούμενη.

   

    Ποιες είναι οι βασικές ενστάσεις σας;

   

    Η βαρύτητα στο κοινωνικό κράτος, οι αναγκαίες αλλαγές στο μνημόνιο και η διασφάλιση των «δαπανών του μέλλοντος», δηλαδή αυτών που αφορούν στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην καινοτομία, στο περιβάλλον.

   

    Υπάρχουν ομάδες ή μεταφέρετε, όπως λέτε, την αγωνία των πολιτών;

   

    Δεν υπάρχουν ομάδες και καλό είναι να μη στοχοποιείται η λειτουργία της ΚΟ. Ο βουλευτής δεν μπορεί να είναι βουβός και είναι πολύ φθηνή η ερμηνεία ότι η κριτική των βουλευτών κατατίθενται λόγω της αγωνίας για την επανεκλογή. Επικίνδυνη δεν είναι η κριτική, αλλά η σιωπή.

   

    Ποια είναι η γνώμη σας για το ενδεχόμενο εκλογών;

   

    Δεν μου αρέσει. Θεωρώ ότι θα μας οδηγήσει εκτός ευρωπαϊκών λύσεων και αυτό θα είναι οδυνηρό για τη χώρα. Eνδεχομένως θα εκκινήσουν (οι εκλογές) την αργή πορεία προς τη δραχμή.

   

    Ανασχηματισμός;

   

    Το ερώτημα στον κ. Πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger