Κυριακή 17 Απριλίου 2011

“Έφυγε” ο Νίκος Παπάζογλου

"Έφυγε" από τη ζωή ο Νίκος Παπάζογλου μετά από την άνιση μάχη που έδινε τα τελευταία δυο χρόνια με τον καρκίνο.
Ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης πάλευε για τη ζωή του, ενώ μόλις πριν από μία εβδομάδα είχε πάρει εξιτίριο από το "Διαβαλκανικό Κέντρο" όπου νοσηλευόταν.  Η κηδεία του θα γίνει αύριο στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντα στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης
Ο αγαπημένος τραγουδοποιός γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1948 στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη του συστηματική επαφή με τη μουσική έγινε μέσω συγκροτημάτων την περίοδο 1965-1970. Την ίδια εποχή έγραψε τα πρώτα του τραγούδια, μερικά από τα οποία τραγούδησε ο Πασχάλης Αρβανιτίδης, δημιουργώντας παράλληλα ένα μικρό στούντιο με χειροποίητα μηχανήματα στη Θεσσαλονίκη.
Το 1972 με ένα πολύ καλό συγκρότημα τους "Ζηλωτής (Zealot)" επιχείρησε να κατακτήσει τη διεθνή αγορά κατά το πρωτότυπο των Aphrodite`s Child. Για το σκοπό αυτό μετακόμισε στο Αachen της Δυτικής Γερμανίας. Ηχογραφήθηκαν έξι τραγούδια  στο Mιλάνο αλλά πλέον υπάρχουν μόνο σε ελάχιστες συλλογές.
Το 1976, τραγουδώντας στους "Αχαρνής" του Διονύση Σαββόπουλου, συναντά τον Μανώλη Ρασούλη και το 1978 η "καλή παρέα" (Μανώλης Ρασούλης, Νίκος Ξυδάκης, Διονύσης Σαββόπουλος και Νίκος Παπάζογλου) δημιουργεί το δίσκο "Η Εκδίκηση της Γυφτιάς".
Ακολουθούν "Τα Δήθεν" και το 1983 όλα όσα υπήρχαν σε σχέδια και σημειώσεις συγκεντρώνονται στο δίσκο "Χαράτσι" που προτείνει ένα "είδος μεικτό και μόνιμο". Ακολουθεί το "Μέσω Νεφών" το 1986, τα "Σύνεργα" το 1991 και ένα χρόνο αργότερα η "Επιτόπιος Ηχογράφησις" στο θέατρο του Λυκαβηττού (30 Σεπτεμβρίου 1991). Τον Απρίλιο του 1995 κυκλοφόρησε η δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Όταν Κινδυνεύεις Παίξε την Πουρούδα" -στην κυπριακή διάλεκτο- σημαίνει το κλάξον ποδηλάτου.Το 2005 κυκλοφόρησε η τελευταια του δουλεια το "Μάισσα Σελήνη".
Την ημέρα της κυκλοφορίας της Μάισσας, ο Νίκος Παπάζογλου κέρδισε το Βραβείο Μουσικής στα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) για τη μουσική του στην ταινία η "Νοσταλγός".


O ΝΙΚΟΣ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΌΤΑΝ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ
ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΚΕΠΆΣΕΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger