Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Επισημάνσεις αναφορικά με τον τρόπο είσπραξης των προστίμων για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.

     
ΠΡΟΣ : τους δήμους της Χώρας
               Δ/νσεις Οικ/κών Υπηρεσιών   
ΘΕΜΑ: Επισημάνσεις αναφορικά με τον τρόπο είσπραξης των προστίμων για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.
Σχετ: Το υπ΄ αριθμ. 2515/5/218-ξγ/11-1-2011 έγγραφο του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας/Διεύθυνση Τροχαίας

    Κατόπιν του ανωτέρω σχετικού, φωτ/φο του οποίου επισυνάπτεται, εφιστούμε την προσοχή σας επί της εφαρμογής των κατωτέρω επισημάνσεων, αναφορικά με τη διαδικασία είσπραξης των εν θέματι προστίμων.
     Σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα του άρθρου 8 του ν. 3897/2010, το οποίο αντικατέστησε την παρ. 2 του άρθρου 104 του ν. 2696/99 (Κ.Ο.Κ.), μετά την αρχική πράξη καταγραφής-βεβαίωσης της παράβασης και την πάροδο της 3ήμερης προθεσμίας για την υποβολή τυχόν αντιρρήσεων από τον παραβάτη, ο Διοικητής της Αστυνομικής Υπηρεσίας προβαίνει στην επικύρωση του προστίμου και εφόσον αυτό καταβληθεί (στα ΕΛ.ΤΑ, ή το δικαιούχο Δήμο) εντός 10 ημερών από την ημερομηνία βεβαίωσής του, το ποσό μειώνεται κατά το ήμισυ, εκτός εάν πρόκειται για τις εξής περιπτώσεις:
α) της παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 2696/99 (σήμανση εργασιών που εκτελούνται στις οδούς), όπου το πρόστιμο καταβάλλεται ολόκληρο, καθώς και
β) των παρ. 4 και 5 του άρθρου 86 του ν. 2696/99 (δελτία τεχνικού ελέγχου), όπου το πρόστιμο καταβάλλεται μειωμένο στο ένα όγδοο (δηλ. από 400 ευρώ μειώνεται σε 50 ευρώ), εφόσον οι κάτοχοι και οι οδηγοί των οχημάτων προσκομίσουν εντός προθεσμίας δέκα ημερών στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές  που επέβαλαν το διοικητικό πρόστιμο, ισχύον δελτίο τεχνικού ελέγχου.
    Υπό το πρίσμα των ανωτέρω και δεδομένου ότι η καταγραφή-βεβαίωση της παράβασης της προεκτεθείσας περίπτωσης β) διενεργείται από αστυνομικό όργανο, η δε επιβολή της επικυρώνεται, όπως προελέχθη, από το Διοικητή της Υπηρεσίας του αστυνομικού οργάνου, επισημαίνεται, προς αποφυγή τυχόν διαδικαστικών λαθών, ότι κατά την είσπραξη των σχετικών προστίμων από τους δήμους, το προαναφερόμενο μειωμένο ποσό των 50 ευρώ δεν τυγχάνει της, κατ΄ άρθρο 104 παρ. 2 του ν. 2696/99, προβλεπόμενης μείωσης κατά το ήμισυ (λόγω καταβολής του εντός 10 ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης).
Σε περίπτωση δε συρροής παραβάσεων (άρθρο 104 παρ. 6 ν. 2696/99), δεδομένου ότι το εν λόγω διοικητικό πρόστιμο (παράβαση Κ.Τ.Ε.Ο.) δεν επιδέχεται περαιτέρω μείωσης, υπολογίζεται αυτοτελώς και αναγράφεται διακριτά από το συνολικό ποσό των υπολοίπων παραβάσεων, το οποίο δύναται να μειωθεί κατά το ήμισυ στην περίπτωση καταβολής αυτού εντός 10 ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger