Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ειδικός φόρος και στις... γκαζόζες!

 

Ευτυχώς έβρεξε αρκετά όλο το χειμώνα και με βεβαιότητα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι... νερό έχουμε (!) και ακόμα δεν έχει ειδικό φόρο, μόνο ΦΠΑ

Τον... καημό από το διπλασιασμό των τιμών των αλκοολούχων ποτών λόγω αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης τον... πνίξαμε στο ποτό, τώρα θα πρέπει να πιούμε και πολλές ... γκαζόζες για να χωνέψουμε τη νέα αύξηση.
Από τις ανακοινώσεις προκύπτει ότι το νέο κύμα έμμεσων φόρων περιλαμβάνει και ειδικό φόρο στα μη αλκοολούχα ποτά, δηλαδή στα αναψυκτικά και τους χυμούς.
Με βάση τους άλλους ειδικούς φόρους, αλλά και την προηγούμενη αύξηση στα αλκοολούχα η αύξηση της τιμής θα είναι μεγάλη.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε όποιο προϊόν υπάρχει ειδικός φόρος του κράτους η συνολική φορολογία αγγίζει το 1/3ο της τιμής.
Με σημερινή προτεινόμενη τιμή τα 50 λεπτά τα αναψυκτικά πωλούνται συνήθως 70 λεπτά, άρα η τιμή αναμένεται να εκτιναχθεί τουλάχιστον στο 1 ευρώ και... βλέπουμε.
Δεν είναι όμως το μόνο μαύρο... μαντάτο. Η τρύπα στα έσοδα, δηλαδή η αδυναμία του κράτους να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και να εισπράξει... ορθόδοξα τους φόρους οδηγεί και πάλι στην... ανορθόδοξη τακτική των έμμεσων φόρων, να πληρώσουν δηλαδή όλοι τα σπασμένα λίγων.
Έτσι έρχεται νέος γύρος αυξήσεων του ΦΠΑ σε προϊόντα που έχουν συντελεστή 13%, τα οποία θα πάνε στο συντελεστή 23%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger