Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ο τουρισμός φέτος πάει για διψήφιο άλμα στις αφίξεις



Διψήφιο ποσοστό αύξησης «βλέπει» φέτος στις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Νικόλας Κανελλόπουλος και μιλώντας στην «Οικονομία» δίνει έμφαση στην εξυγίανση του Οργανισμού, που επανέρχεται «σε τροχιά σύννομης και συνετής διαχείρισης προκειμένου να εκπληρώσει αποτελεσματικά την αποστολή του». Ερωτηθείς για την πορεία των αφίξεων το 2011, ο κ. Κανελλόπουλος απαντά:

 «Οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι εξόχως ενθαρρυντικές. Οι βασικές μας αγορές (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, ΗΠΑ) πάνε πολύ καλά και δείχνουν ότι θα μιλάμε για αυξήσεις που μπορεί να είναι και διψήφιες. Συγχρόνως, αγορές όπως η Ρωσία και το Ισραήλ συνεχίζουν δυναμικά με αυξητικές τάσεις. Η Ελλάδα συνολικά αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό με σημαντική σχέση ποιότητας/τιμής».
Ομως το υπ' αριθμόν ένα ζητούμενο για τον ΕΟΤ είναι να επανέλθει και πάλι σε σύννομη πορεία. Σε ποια φάση βρίσκεται η αναδιοργάνωσή του;
«Πέρυσι δώσαμε προτεραιότητα σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την εξυγίανση και την αναδιάρθρωση των δομών και της λειτουργίας του Οργανισμού. Αυτό το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό με τη συνδρομή και του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και την παραπομπή ορισμένων υποθέσεων κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος στη Δικαιοσύνη» σημειώνει ο κ. Κανελλόπουλος και συνεχίζει αναφερόμενος στα σωρευμένα χρέη: «Αναλάβαμε την υποχρέωση να εξυγιάνουμε τα οικονομικά του ΕΟΤ, ώστε να απαλλαγεί από το βαρύ φορτίο των ανεξόφλητων υποχρεώσεων που είχαν αναληφθεί αλόγιστα στο παρελθόν, και το οποίο έφτασε τα 120 εκατ. ευρώ. Στόχος μας ήταν να αποκαταστήσουμε τη φερεγγυότητα της χώρας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ετσι, ο ΕΟΤ έχει επανέλθει σε τροχιά σύννομης και συνετής διαχείρισης προκειμένου να είναι σε θέση να εκπληρώσει αποτελεσματικά την αποστολή του». Στο ερώτημα τι γίνεται με τα Γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού ο κ. Κανελλόπουλος απαντά ότι η αναδιοργάνωσή τους βρίσκεται στην τελική φάση και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε ότι αποτελούν το σημαντικότερο εργαλείο για την προσέλκυση τουριστών και το άνοιγμα σε νέες αγορές. Πλέον δεν θα αποτελούν Γραφεία Ενημέρωσης Πολιτών, αλλά μέσα από την κατάλληλη στελέχωση και την οργάνωσή τους με area ma­nagers θα ασχολούνται αποκλειστικά με την προσέλκυση τουριστών στη χώρα μας».
Παράλληλα όμως φημολογείται ότι θα κλείσετε και Γραφεία Πληροφοριών. Είναι αλήθεια;
«Προχωρήσαμε σε αλλαγές και μεγιστοποιήσαμε τη λειτουργικότητα και παράλληλα μειώσαμε τις δαπάνες από τα υπέρογκα μισθώματα. Μετά το κλείσιμο του γραφείου του ΕΟΤ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αναζητείται νέος καταλληλότερος χώρος με δυνατότητα δημιουργίας info-kiosk, σε συνεργασία με τη διοίκηση του αεροδρομίου.
Επίσης, σύντομα θα λειτουργήσει στο κέντρο της Αθήνας το νέο Γραφείο στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, σε νέο κτίριο που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού».
ΚΑΜΠΑΝΙΑ
Οι μεγάλοι στόχοι για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
O κ. Κανελλόπουλος, επισημαίνει ότι ο ΕΟΤ με νέα επικοινωνιακή στρατηγική, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο, θα προβάλει δυναμικά τη χώρα μας ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κάνει αναφορά στις πρωτοβουλίες που «τρέχουν» για την προώθηση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Οπως λέει, «στην πρωτεύουσα γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από τα συναρμόδια υπουργεία και τον Δήμο της Αθήνας, προκειμένου να εξαλειφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα φαινόμενα (και οι αιτίες που τα προκαλούν), που αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης, αποθαρρύνουν τους δυνητικούς τουρίστες και απογοητεύουν τους επισκέπτες της.
Το υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού «τρέχει» παράλληλα δύο προγράμματα. Με το «Athens Εvery Week» επιδιώκεται να καθιερωθεί διεθνώς η Αθήνα ως προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, προσφέροντας στους επισκέπτες της πλούτο εμπειριών, αξιοθέατα και εκδηλώσεις. Με το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών» επιδιώκεται η πόλη να αποτελέσει φέτος την μήτρα υποδοχής πολιτιστικών δραστηριοτήτων από χώρες της Μέσης Ανατολής, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην πόλη να αξιοποιήσει τον ιδιαίτερο εμβληματικό ρόλο της όχι μόνο στο κομμάτι του πολιτισμού, αλλά και στην εκμετάλλευση κάθε δυνατότητας για την ειρήνευση σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή».
Η εξυγίανση του οργανισμού
Αναλάβαμε την υποχρέωση να εξυγιάνουμε τα οικονομικά του ΕΟΤ, ώστε να απαλλαγεί από το βαρύ φορτίο των χρεών που έφταναν τα 120 εκατ. Ετσι σήμερα είναι σε θέση να εκ­πλη­ρώσει αποτελεσματικά την αποστολή του
Εφη Καραγεώργου
Powered By Blogger