Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Πλούσια δράση για τα ζητήματα της Υγείας - Πρόνοιας

Πολύμορφες δραστηριότητες από τις δυνάμεις του ΚΚΕ και τις αγωνιστικές συσπειρώσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος, ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης
Από παρέμβαση στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενάντια στο χαράτσι των 5 ευρώ
Motion Team
Ολο το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή και το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Υγεία - Πρόνοια, οι δυνάμεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, όσο και το ΠΑΜΕ και οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, στην ΠΑΣΕΒΕ, στο ΜΑΣ και την ΟΓΕ, διοργάνωσαν πολύμορφες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης και οργάνωσης του λαού για τα ζητήματα της Υγείας - Πρόνοιας.
Πέρα από τις πρωτοβουλίες που έλαβε το ΠΑΜΕ, σημαντική ήταν και η αυτοτελής κομματική παρέμβαση, με αιχμή τις θέσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία. Η πλούσια και πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε αγκαλιάστηκε από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Εκείνο που αναδεικνύεται είναι πως η άμεση και δυναμική κινητοποίηση για ζητήματα ιδιαίτερα σοβαρά για τη ζωή όλου του λαού συμβάλλει όχι μόνο στο να δημιουργούνται αντιστάσεις στο λαό απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα, αλλά και να ανοίγεται πλούσια συζήτηση για το σύνολο των θέσεων του ΚΚΕ και της πολιτικής πρότασης διεξόδου του Κόμματος.
Στη Θεσσαλονίκη
Στο πλαίσιο αυτό, πλούσια ήταν η δράση που αναπτύχθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Η Λαϊκή Επιτροπή της Πολίχνης δυο φορές πραγματοποίησε παρέμβαση στο ΙΚΑ. Αντίστοιχα, οι δυνάμεις του ΚΚΕ προχώρησαν σε δράσεις σχεδόν σε όλα τα ιατρεία του ΙΚΑ (Τούμπα, Χαριλάου, Νεάπολη, Συκιές, Ευόσμου, Σταυρούπολης, στο νοσοκομείο του ΙΚΑ Παναγιά κ.ά.), αναδεικνύοντας τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις, με συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων κόντρα στο χαράτσι των 5 ευρώ, ώστε να εξετάζονται δωρεάν οι ασθενείς, έγιναν το προηγούμενο διάστημα και στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «ΑΧΕΠΑ» και «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.
Από τις κινητοποιήσεις στη Λάρισα, ενάντια στην απόφαση να διακοπεί η συνταγογράφηση στα ΚΑΠΗ
Την αγωνιστική δραστηριότητα του Κόμματος στους χώρους Υγείας υποδέχτηκαν με θέρμη, τόσο οι ασθενείς, όσο και οι εργαζόμενοι και γιατροί.Χαρακτηριστική των διαθέσεων τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων στα νοσοκομεία, είναι η περίπτωση στο «Παπανικολάου». Εκεί, σχεδόν αμέσως άρχισαν οι πιέσεις από τις διοικήσεις προς τους γιατρούς και το προσωπικό να μη δέχονται να εξετάζουν χωρίς την καταβολή των 5 ευρώ και γενικά να αντιταχθούν στην κινητοποίηση. Μάλιστα, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» κατέβηκε ο ίδιος ο διοικητής στο χώρο της κινητοποίησης.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, δυο εργαστήρια αποφάσισαν να αψηφήσουν τις πιέσεις και να εξετάζουν τους ασθενείς δωρεάν κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού. Αντίστοιχα, στο «ΑΧΕΠΑ», κάτω από τις πιέσεις της διοίκησης, μια ώρα μετά την έναρξη της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να σταματήσουν να εξετάζουν δωρεάν και στη συνέχεια σταμάτησε ο αποκλεισμός.
Αυτά τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά του κλίματος. Ο καλός σχεδιασμός των Οργανώσεων και η δουλειά προετοιμασίας της κινητοποίησης και του συμβολικού αποκλεισμού, καθώς και η αξιοποίηση οπαδών του Κόμματος και συνεργαζόμενων δυνάμεων με συγκεκριμένο σχέδιο, μπορούν να συμβάλλουν ώστε να αγκαλιάζεται τελικά μια συμβολική κινητοποίηση από πλατύτερες δυνάμεις και να ανοίγουν με αυτήν την αφορμή πιο ουσιαστικές συζητήσεις με τους εργαζόμενους, τους γιατρούς και τους ασθενείς.
Στη Θεσσαλία
Πολύμορφη ήταν η δραστηριότητα του Κόμματος για τα θέματα της Υγείας - Πρόνοιας και στη Θεσσαλία.
Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκαν δυο εκδηλώσεις του ΚΚΕ σε Βόλο και Λάρισα για τις αναδιαρθρώσεις στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας και την προβολή της πρότασης του ΚΚΕ για την Υγεία. Παράλληλα, δόθηκε συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας στην Καρδίτσα. Ακόμα, προγραμματίστηκαν μαζικές εξορμήσεις στα Νοσοκομεία Λάρισας και Τρικάλων, καθώς και στην πανθεσσαλική συγκέντρωση γιατρών και φαρμακοποιών που έγινε έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Την ίδια στιγμή, πρωτοβουλία για το θέμα της Υγείας - Πρόνοιας ανέλαβε και η «Λαϊκή Συσπείρωση», καταθέτοντας ψήφισμα σε 17 δημοτικά συμβούλια με αιτήματα: Την κατάργηση του 5ευρου και όλων των χαρατσιών στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτόν τον τομέα.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα Δημοτικά Συμβούλια Λάρισας, Τυρνάβου, Μουζακίου και Κιλελέρ. Ακόμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλης υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία, με το ΠΑΣΟΚ να τάσσεται κατά.
Είναι χαρακτηριστική η στάση των άλλων δυνάμεων στα δημοτικά συμβούλια απέναντι στη συγκεκριμένη αυτή πρόταση των εκλεγμένων του ΚΚΕ στην τοπική διοίκηση. Ετσι, στα Δημοτικά Συμβούλια Αγιάς, Αλμυρού, Φαρσάλων και Παλαμά το ψήφισμα απορρίφθηκε, καθώς το καταψήφισαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Ωστόσο, φαίνεται πως και οι εκπρόσωποι του δικομματισμού πιέζονται από τον ίδιο τον κόσμο που αγκομαχά κάτω από το βάρος των πρόσθετων χαρατσιών και των αυξανόμενων εξόδων για την Υγεία, καθώς στα Δημοτικά Συμβούλια Βόλου, Τεμπών, Σκοπέλου, Σκιάθου, Σοφάδων υιοθετήθηκε μεν το αίτημα για κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ, αλλά οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (στο πλευρό τους και οι δυνάμεις του ΣΥΝ στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου) απέρριψαν τα άλλα αιτήματα. Αναλόγως, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας, υπερψηφίστηκε το αίτημα για κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ και για δημόσια δωρεάν Υγεία, αλλά απορρίφθηκε το αίτημα για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η πρωτοβουλία αυτή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Θεσσαλία αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι δυνάμεις του ΚΚΕ που έχουν εκλεγεί στα όργανα της τοπικής διοίκησης μπορούν να συμβάλλουν στο να ανοίγει η συζήτηση και να αποκαλύπτεται η στάση των άλλων δυνάμεων για ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα.
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες από τις ταξικές δυνάμεις
Παράλληλα, το ΠΑΜΕ μαζί με την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ προχώρησαν σε μια σειρά πολύμορφων δραστηριοτήτων για το θέμα της Υγείας - Πρόνοιας, διοργανώνοντας περιοδείες και αποκλεισμούς των ταμείων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε: Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Γενικά Νοσοκομεία Λάρισας, Βόλου και Τρικάλων και στα Κέντρα Υγείας Τυρνάβου, Καλαμπάκας, Αλμυρού, Ζαγοράς, Σκιάθου και Σκοπέλου.
Και σε αυτές τις πολύμορφες κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων, κυριάρχησε θετικό κλίμα μεταξύ των ασθενών και των εργαζομένων. Μάλιστα, οι κινητοποιήσεις αυτές και το γεγονός ότι τα αιτήματα που προβάλλονται αγκαλιάζονται πλατιά από το λαό και τους εργαζόμενους και γιατρούς στα νοσοκομεία, φαίνεται ότι άσκησε πιέσεις και σε συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αναγκάστηκαν να παραβρεθούν στους συμβολικούς αποκλεισμούς. Ετσι, στα Νοσοκομεία Λάρισας, Βόλου και Καρδίτσας, ορισμένοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ αναγκάστηκαν να έρθουν στην κινητοποίηση, επικαλούμενοι απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ, που όμως όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν.
Απάντηση στα οξυμένα προβλήματα
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα, του πώς οι κομματικές δυνάμεις αναλαμβάνουν δράση με συγκεκριμένο σχέδιο σε συγκεκριμένο χώρο και με αφορμή ένα οξύ λαϊκό πρόβλημα ξεδιπλώνουν συνολικά την πολιτική του ΚΚΕ, αποτελεί η παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα Λάρισας στα ΚΑΠΗ της πόλης.
Αφορμή στάθηκε εγκύκλιος της Διοίκησης του ΙΚΑ, που απαγορεύει τη συνταγογράφηση από γιατρούς εκτός ΙΚΑ. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, και ιδιαίτερα στους συνταξιούχους, καθώς όποιος χρειάζεται συνταγογράφηση θα πρέπει να πάει στα ιατρεία του ΙΚΑ, κάτι που ωστόσο είναι δύσκολο τόσο γιατί δεν είναι πάντα εύκολη η μετακίνηση, όσο και γιατί οι τεράστιες ελλείψεις στο ΙΚΑ κάνουν δύσκολη ακόμα και την εύρεση γιατρού. Ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους στη Λάρισα, το πρόβλημα δεν ήταν τόσο έντονο προηγουμένως, καθώς σε όλα τα ΚΑΠΗ της πόλης υπήρχαν γιατροί που μπορούσαν να συνταγογραφήσουν και οι οποίοι πληρώνονταν από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου (πλην ενός ΚΑΠΗ, το οποίο καλυπτόταν από το ΙΚΑ).
Με αιχμή αυτό το σοβαρό εμπόδιο, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Λάρισας, σε συνεργασία και με το Σωματείο Συνταξιούχων του ΙΚΑ, πήρε την πρωτοβουλία και προχώρησε σε περιοδείες, πλήθος ομιλιών, συζητήσεις, καθώς και τη διοργάνωση σύσκεψης και διαμαρτυρίας με τη συμβολική κατάληψη του ΙΚΑ.
Με αφορμή - κρίκο τη συνταγογράφηση, άνοιξε η συζήτηση συνολικά για τα ζητήματα της Υγείας - Πρόνοιας. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων στα ΚΑΠΗ αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα, ενώ γενικευμένη ήταν η συμφωνία τους με τα αιτήματα που πρόβαλε η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα, παρόλο που στην πλειοψηφία τους είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Η παρέμβαση για τη συνταγογράφηση στους συνταξιούχους στα ΚΑΠΗ στη Λάρισα αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς τα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά στη ζωή αποτελούν κρίκους που μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν όχι μόνο για την οργάνωση του αγώνα και τη διεκδίκηση πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά για το ξεδίπλωμα συνολικά της πολιτικής του ΚΚΕ για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα και την ανάδειξη της πολιτικής πρότασης διεξόδου του Κόμματος.http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6126068&publDate=1/3/2011
Powered By Blogger