Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Πνίγεται στο αίμα ο λιβυκός λαός

ΡΙΠΟΛΗ._
Υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και δυνάμεων έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Λιβύης, ενώ τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι και μισθοφόροι εξαπέλυσαν, αργά το απόγευμα, αντεπιθέσεις σε πόλεις, που βρίσκονται κοντά στην Τρίπολη, προκειμένου να τις επαναθέσουν υπό τον έλεγχό τους. Ο αριθμός των νεκρών παραμένει άγνωστος με ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις να μιλούν για 700 επιβεβαιωμένους νεκρούς, αν και ιατρικές και δημοσιογραφικές πηγές έκαναν λόγο για χιλιάδες, για σκηνές κόλασης και χάους. Διαστάσεις μαζικής εξόδου λαμβάνει η προσπάθεια ξένων αλλά και Λίβυων να φύγουν από τη χώρα, με τις Τυνησία και Αίγυπτο να έχουν δεχθεί, ήδη, χιλιάδες πρόσφυγες ενώ με πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη ξένες χώρες προσπαθούν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους, τουρίστες ή εργαζόμενους.
Συνοπτικά, και με δεδομένη τη συγκεχυμένη ροή των πληροφοριών, φαίνεται ότι οι πόλεις Βεγγάζη, Τομπρούκ, Ντέρνα, Ζουάρα, αλ Μπάιντα αλλά και τα περισσότερα λιμάνια από όπου εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος του λιβυκού πετρελαίου, όπως η Σύρτη, έχουν περάσει στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, οι οποίοι φέρονται να έχουν οργανωθεί, να προσπαθούν να λειτουργήσουν τις υπηρεσίες και να διατηρήσουν την ασφάλεια με επιτροπές περιφρούρησης όπου συμμετέχουν και οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αποσκιρτήσει. Την ίδια ώρα, σκληρές μάχες σημειώνονταν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας στην πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.
Νέα εμφάνιση Καντάφι - και οι φύλαρχοι εναντίον του
Προς τους κατοίκους της συγκεκριμένης πόλης, απευθύνθηκε, σχεδόν, αποκλειστικά σε νέο διάγγελμα, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι καλώντας τους «να μαζέψουν τα παιδιά τους από τους δρόμους, τα οποία έχουν πάρει ναρκωτικά και χειραγωγούνται». Δύο μέρες μετά το πολύωρο παραληρηματικό διάγγελμά του, κατά το οποίο κατηγόρησε, εμμέσως, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Δύση γενικώς, για «προσπάθεια ανατροπής του», ο Καντάφι κατηγόρησε, χθες, την αλ Κάιντα και τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις, αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι η οργάνωση «αλ Κάιντα του Μάγρεμπ» ελάχιστη σχέση έχει με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ασχέτως αν έσπευσε να εκφράσει υποστήριξη στους «Λίβυους μουσουλμάνους». Η Επιτροπή Γενικής Ασφάλειας του λιβυκού λαού, που ελέγχεται από τον Καντάφι, κάλεσε «όλους τους διαδηλωτές να αφήσουν τα όπλα τους» προσφέροντάς τους χρήματα για να «δώσουν πληροφορίες για όσους οργάνωσαν τις διαδηλώσεις».
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, και ενώ πληροφορίες ανέφεραν τεταμένη ηρεμία στην Τρίπολη όπου πολλές μαρτυρίες μιλούσαν για δεκάδες νεκρούς στους δρόμους που θάβονταν όπως όπως στην παραλία, στην αλ Μπάιντα, η οποία ελέγχεται από αντικαθεστωτικές δυνάμεις, συνεδρίασαν, χθες, φύλαρχοι από μεγάλο μέρος της χώρας. Οι φύλαρχοι διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην άσκηση εξουσίας και στον έλεγχο της χώρας, και ουσιαστικά ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες της ηγεσίας του Καντάφι. Οπως μετέδωσε αργά το βράδυ το δίκτυο al Jazeera, η συνέλευση των φυλάρχων αποφάσισε να υποστηρίξει τους διαδηλωτές καταδικάζοντας τη βία εναντίον τους. Ρόλο στην απόφασή τους φέρεται να διαδραμάτισε το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα του στρατεύματος έχει περάσει με την πλευρά των διαδηλωτών αρνούμενο να εκτελέσει εντολές για δολοφονίες διαδηλωτών, κάτι που διέψευσε ο γιος Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, αλλά επιβεβαιώνουν μαρτυρίες που αναφέρουν δεκάδες εκτελεσμένους στρατιώτες.
Χθες, την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο Λίβυος πρέσβης στην Ιορδανία. Ο παραιτηθείς υπουργός Δικαιοσύνης επανήλθε, χθες, με δηλώσεις του τονίζοντας ότι ο Καντάφι δεν θα φύγει ποτέ από τη Λιβύη και θα προτιμήσει «ν' αυτοκτονήσει». Για ανυπολόγιστο αριθμό νεκρών και για εκτενέστατη δράση μισθοφόρων έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο πρώην προσωπάρχης του Καντάφι, που είχε αυτομολήσει πριν αρκετές βδομάδες στο Παρίσι.
Ομπάμα: «τα πάντα ανοιχτά»
«Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα αντίδρασης» δήλωνε, χθες, μετά από πολλές μέρες σιωπής και έντονες επικρίσεις γι' αυτό, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε «την σκανδαλώδη χρήση βίας» κατά πολιτών και μίλησε για «λουτρά αίματος». Προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για το θέμα και διαβεβαίωσε για την ασφαλή απομάκρυνση όλων των Αμερικανών από τη Λιβύη. Ο Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικώς με το Γάλλο Πρόεδρο και το Βρετανό πρωθυπουργό, στους οποίους τόνισε ότι «τα τεκταινόμενα στη Λιβύη θα πρέπει ν' αντιμετωπιστούν από την ενωμένη διεθνή κοινότητα ως σύνολο».
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι επέμεινε ότι «όλα είναι ανοιχτά», αναφέροντας ως παράδειγμα την υιοθέτηση κυρώσεων, οικονομικών και διπλωματικών, τον ορισμό ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, αποφεύγοντας, όμως, επισταμένα να αναφερθεί σε στρατιωτική επέμβαση, παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις. Για αναγκαιότητα «ανάληψης διεθνούς δράσης» μίλησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν. Παρόλα αυτά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αργά την Τρίτη, αρκέστηκε να καταδικάσει ομόφωνα τη βία και να ζητήσει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι αλλά χωρίς τίποτε περισσότερο. Ενώ αρκετοί αξιωματούχοι μιλούν για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε χωρίς σχετική εντολή του ΟΗΕ.
http://www2.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger