Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Μην ξεχαστούμε είμαστε στο αποκορύφωμα της απόκριας στην Σκόπελο δυο λόγια λοιπόν!



Τις δύο τελευταίες εβδομάδες της Αποκριάς στη Σκόπελο όλος ο κόσμος νέοι, γέροι και παιδιά συνηθίζουν να διασκεδάζουν μεταμφιεσμένοι γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι στους δρόμους στις γειτονιές. Αυτοί οι μεταμφιεσμένοι λέγονται μουτσούνες, μασκαράδες λόγω της μάσκας την οποία φοράνε. Μάλιστα συνηθίζουν να δίνουν μικρές παραστάσεις όπου βρεθούν μιμούμενοι και σατιρίζοντας διάφορα γεγονότα της καθημερινής ζωής, ανθρώπινους χαρακτήρες, ακόμη και συντοπίτες τους.
Πιο αριστοκρατικές μεταμφιέσεις φορούν οι “Μπράμδες”. Εκείνοι φορούν καλά μαντήλια και τοπικές ενδυμασίες (φουστανέλες, βράκες, τουαλέτες της εποχής) και πολλά τσαπράζια ασημένια. Γυρίζουν από γειτονιά σε γειτονιά και τραγουδούν το επικό τραγούδι της “Βλάχας”:
Άντε να πάμε Βλάχα στον πέρα καφενέ
Να σε τρατάρω Βλάχα σουμάδα κι αργιλε…
Δε θέλω τη σουμάδα ούτε τον αργιλέ
Μον θέλω ένα λουκούμι κι ένα γλυκό καφέ…
Οι Μπράμδες μαζεύονται την Κυριακή της τυρινής στις πλατείες της Παναγίας Παπαμελετίου, στο Γυφτόρεμα, στο Μύλο, στον Αι – Γιάννη και στο Χριστό τραγουδούν και χορεύουν ενώ οι νοικοκύρηδες τους κερνούν ρυζόγαλο, γαλακτομπούρεκο και άφθονο κρασί .
Επίσης την ίδια Κυριακή συναντάμε και το έθιμο της “τράτας” κατά το οποίο μασκαράδες μουντζούρηδες σκαρώνουν με καλάμια ένα καΐκι την τράτα και περνάνε από γειτονιά σε γειτονιά λέγοντας ευτράπελα τραγούδια αυτοσχεδιάζοντας και πειράζοντας τους παρευρισκόμενους. Το μπουλούκι που ακολουθεί την τράτα με τους “τραταραίους” αποτελείται από λογής λογής μασκαρεμένους οι οποίοι τραγουδούν, πίνουν και κερνιόνται τα ρυζόγαλα από τις νοικοκυρές ενώ κατά το σούρουπο η πορεία αυτή καταλήγει στην παραλία όπου και θα “φουντάρουν” στη θάλασσα την τράτα τους.
Το γλέντι όμως και οι χοροί θα συνεχίσουν στα σπίτια μέχρι τις πρωινές ώρες. Πρόκειται για έθιμο που αναπαριστά τους κουρσάρους που παλιότερα λυμαίνονταν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και αποτελούσαν τον φόβο και τον τρόμο των κατοίκων.
Την Καθαρή Δευτέρα όλοι οι Σκοπελίτες θα ξεχυθούν στους αγρούς και στις ακρογιαλιές για να γιορτάσουν με χορούς και τραγούδια την έναρξη της νηστίσιμης περιόδου της Μ. Σαρακοστής. Αυτή μέρα τρώνε θαλασσινά (αχινούς, φούσκες, μύδια, πεταλίδες) ταραμά ή ταραμοσαλάτα , τουρσιά, τη λαγάνα, ελιές, ενώ πίνουν άφθονο κρασί. Συνηθίζουν μάλιστα να σχηματίζουν με λουλάκι στο μέτωπό τους έναν σταυρό και στο αυτί τους κρεμούν ένα κλωνί ζουμπούλια μυρωδάτα. Η διασκέδαση τελειώνει αργά τη νύχτα οπότε και οι παρέες χωρίζουν ενώ εύχονται χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή.
Το skopelosnews θέλει να σας ευχηθεί γρήγορα να πέραση η μπόρα της τρόικας και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή μας στα ήθη και τα έθιμα μας
Η νέα τάξη πραγμάτων δεν επιθυμεί να θυμόμαστε τίποτα από την ιστορία μας 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευκαιρια ειναι να συναντηθουμε ολοι μαζι και να φτιαξουμε την τρατα

Powered By Blogger