Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ απέκλεισαν τη Σόλωνος


Να παραμείνουν στο κτίριο της Νομικής, που κατέλαβαν από την Τρίτη, αποφάσισαν οι μετανάστες κατά τη συνέλευσή τους, που έληξε αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Νίκος Γιαννόπουλος, «αποφάσισαν να μην μετακινηθούν σε άλλο χώρο, διότι αφενός θεωρούν ότι δεν ενοχλούν κανέναν, δεδομένου ότι στο κτίριο δεν γίνονται μαθήματα, και αφετέρου διότι εκτιμούν ότι το άλλο κτίριο, που τους προτάθηκε, δεν πληρεί τις προδιαγραφές (ασφαλείας), που είχαν συμφωνηθεί».

Φαίνεται λοιπόν ότι οι χτεσινές πολύωρες διαβουλεύσεις με τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες τους εξασφάλισαν κτίριο για την παραμονή τους, καθώς και το ό,τι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος και η κοινωνία ασχολείται επί μέρες με το θέμα τους, δεν ικανοποιούν τους μετανάστες!

«Παρά τις αντιξοότητες εξασφαλίσαμε σήμερα κτίριο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, στο κέντρο της Αθήνας, για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής - οι οποίες μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μεριμνήσουν για την εγκατάσταση και την υποστήριξη των μεταναστών στο χώρο αυτό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι κατηγορηματικός ως προς το ότι και ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί αλλά και το άσυλο δεν θα καταργηθεί!

Συμφώνησαν οι ΜΚΟ, αλλά …

Χθες, μετά από πολύωρες συσκέψεις οι πρυτανικές αρχές ήρθαν σε συμφωνία με τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις για την μεταφορά των μεταναστών σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη.

Ωστόσο, σήμερα, οι μετανάστες έκλεισαν την κεντρική πύλη της Νομικής και σε δηλώσεις τους σε ΜΜΕ τόνιζαν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν.

Παράλληλα, σήμερα το πρωί ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης επισκέφτηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε. Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, όπως έλεγαν εισαγγελικές πηγές.

Ο κ. Τέντες επισήμανε ότι η κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που διεξάγεται είναι προς κάθε κατεύθυνση και αφορά όχι μόνο πιθανά αδικήματα των πρυτανικών αρχών αλλά και των διακινητών των αλλοδαπών μεταναστών και των αρμοδίων αρχών, καθώς οι αλλοδαποί έφθασαν στην Αθήνα από την Κρήτη.

Ακόμη, διευκρινίστηκε ότι εάν υπάρξουν ύποπτοι θα κληθούν μέσα στις επόμενες ώρες να καταθέσουν και σε περίπτωση που υπάρξουν αδικήματα, θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι υπάρχουν ευθύνες από τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τους διακινητές των λαθρομεταναστών. Ο πρύτανης εξέφρασε την αγωνία του για να μην υπάρξει βίαια εκκένωση της Νομικής Σχολής, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τέντες επισήμανε ότι εάν δεν ζητηθεί από τις πρυτανικές αρχές δεν μπορεί να γίνει επέμβαση στο κτίριο της Νομικής.

Την ίδια ώρα, έντονο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει το γεγονός και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ακόμη και συνεργείο της νοτιοκορεάτικης τηλεόρασης, βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να το καλύψει.

Έκπληκτοι οι Νοτιοκορεάτες δημοσιογράφοι, ζητούν από τους Έλληνες συναδέλφους τους, να τους περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο της Νομικής, αλλά και να τους εξηγήσουν το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι αρμόδιοι υπουργοί έδειχναν αποφασισμένοι να μη νομιμοποιηθεί κανένας παράνομος μετανάστης. Οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν: «Μέσα σε λίγο καιρό θέσαμε τους όρους για συντεταγμένη μεταναστευτική πολιτική μετά από την αδράνεια των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Με την αναθεώρηση του μεταναστευτικού νόμου 3386/05 χτυπάμε τη μαύρη εργασία ενσωματώνοντας την ευρωπαϊκή οδηγία. Η συγκεκριμένη κατάληψη είναι βίαιη και εκβιαστική. Πυροδοτεί την πόλωση και κάνει κακό στους μετανάστες. Με αυτές τις πρακτικές συγκαλύπτονται υπαρκτά προβλήματα. Η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να προστατέψει το άσυλο και το κράτος δικαίου. Δεν υποκύπτουμε στη βία».

«Βρείτε άμεση λύση»

Το μεσημέρι της Τετάρτης και έπειτα από ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς εντολές για άμεση λύση του προβλήματος και εφαρμογή των νόμων. Επιπλέον, από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά λέγοντας: «Αριστερά και πρόοδος δεν είναι η ανομία... δεν είναι να επενδύεις σε μια κοινωνία μπάχαλο, να χαίρεσαι με εικόνες καταστροφής που κάνουν το γύρο του κόσμου».

Και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης πάντως εξέφρασε τη βούληση να βρεθεί ειρηνική λύση χωρίς κατασταλτικά μέτρα, ενώ δεν τέθηκε θέμα άρσης του άσυλου.

Οι θέσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε από την κυβέρνηση να αναγγείλει μέτρα υπέρ των μεταναστών, ενώ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν φταίνε οι μετανάστες για την κρίση μας». Τέλος, για άλλη μια φορά κυβερνητικοί κύκλοι ξεκαθάριζαν πως θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο ειρηνικής λύσης και η αστυνομία θα επέμβει μόνο σε περίπτωση που σημειωθούν εγκληματικές πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου