Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΛΟΙΟ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ Δεμένα και σήμερα τα βαπόρια, νέα απεργία και στις προβλήτες της COSCO

 

Στον ρυθμό των απεργιακών κινητοποιήσεων και σήμερα ο Πειραιάς.

Την τέταρτη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων διανύουν σήμερα οι ναυτεργάτες, με τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» να καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., μπροστά στο πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ», στον Άγιο Διονύσιο. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με 48ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΠΝΟ, ενώ στη συνεδρίασή της την Τετάρτη η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση του απεργιακού αγώνα με νέα 48ωρη απεργία που συνεχίζεται μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Όλοι στον απεργιακό αγώνα, στους καταπέλτες των πλοίων, για την επιτυχία της απεργίας. Να μη λύσει κάβος, να μη γυρίσει προπέλα. Όλοι και όλα θα κριθούν στους καταπέλτες», τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα δύο σωματεία. Χαιρετίζουν την καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην κινητοποίηση και τους καλούν με την ίδια αποφασιστικότητα να κάνουν δική τους υπόθεση τη συνέχιση του αγώνα.

Με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι ναυτεργάτες δίνουν απάντηση στην προκλητική και αδιάλλακτη στάση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), που προτείνει την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις ψίχουλα. «Μόνο οι ναυτεργάτες με την πάλη τους μπορούν να δώσουν απάντηση στην επιθετικότητα και αδιαλλαξία των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, που επιδιώκουν τη συντριβή του συνόλου των δικαιωμάτων μας. Δεν υποχωρούμε!», καταλήγουν ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Στο μεταξύ, με κοινό τους κείμενο τα δύο σωματεία απευθύνονται και στο επιβατικό κοινό ενημερώνοντάς το για τα δίκαια αιτήματα της κινητοποίησης και ζητώντας τη συμπαράστασή του. «Δίνουμε απεργιακό αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, με βάση τις ανάγκες μας. Δίνουμε αγώνα για επάνδρωση των πλοίων με αριθμό πληρωμάτων τέτοιο, που θα προστατεύει τη ζωή και την ασφάλεια, τόσο τη δική μας, όσο και τη δική σας. Δίνουμε αγώνα για ικανοποιητική σύνδεση των νησιών μας, για φτηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όλο τον χρόνο. Ο αγώνας μας είναι αγώνας που αφορά και εσάς. Είμαστε στην ίδια πλευρά, σας θέλουμε στο πλευρό μας», αναφέρουν.

Απεργούν σήμερα οι λιμενεργάτες

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, όπως αποφασίστηκε στη χτεσινή μαζική Γενική Συνέλευση του σωματείου τους (ΕΝΕΔΕΠ), τιμώντας τη μνήμη του συναδέλφου Δημήτρη Δαγκλή, ο οποίος στα 46 του χρόνια, τη μέρα αυτή το 2021, έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς, απαιτώντας την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της ζωής και υγείας τους, διεκδικώντας ίση αμοιβή για ίση εργασία σε όλο το λιμάνι.

Η σημερινή απεργία είναι συνέχεια της προχτεσινής κοινής απεργιακής κινητοποίησης, που νέκρωσε από άκρη σε άκρη, το λιμάνι, τις προβλήτες, τη ναυπηγοεπισκευή. Κάτω από την πίεση του αγώνα των εργαζομένων, η εργοδοσία, παρά την αρχικά αδιάλλακτη στάση της, ζήτησε να συναντηθεί με το σωματείο των εργαζομένων στις 4 Νοέμβρη.

Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει και το μνημόσυνο για τον Δ. Δαγκλή. «Το λιμάνι κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, θα κλείνει», ανέφερε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ.

Σημειώνεται ότι τη «μαύρη» αυτή επέτειο διαλέγει η εργοδοσία του λιμανιού, για να εξαπολύσουν απειλές και εκβιασμούς στους λιμενεργάτες, για να πάνε για δουλειά παρά την αποφασισμένη απεργία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ΕΝΕΔΕΠ «οι δουλέμποροι της Dport - ανήμερα της επετείου του θανάτου του συναδέλφου μας Δημήτρη Δαγκλή που σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας, με προκηρυγμένη 24ωρη απεργία από το σωματείο, έπειτα από την πιο μαζική Γενική Συνέλευση των τελευταίων ετών, που έχει στο επίκεντρο τα θέματα υγείας και ασφάλειας για να μη θρηνήσουμε άλλον συνάδελφο, παίρνει και απειλεί συναδέλφους να κατέβουν για δουλειά στις 03.00 τα ξημερώματα. Κάνουμε καθαρό πως αν το κάνουν πράξη δεν θα έχουν μέρος να κρυφτούν»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger