Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Στη Σκόπελο το μεγαλύτερο μυκηναϊκό ξίφος - Ο Askos που σκανάρει το νησί


 Ένα μεγάλο πολυεθνικό πρόγραμμα ξεκίνησε στο νησί των Σποράδων με στόχο τον εντοπισμό νέων αρχαιολογικών θέσεων

Ατρόμητοι Κρητικοί, σκληροτράχηλοι πολεμιστές, ταξίδεψαν με πρωτοποριακά για την εποχή τους πλοία τον 15ο π.Χ. αιώνα από την Κνωσό στη Σκόπελο και την κατοίκησαν. Οι πρώτοι οικιστές ήταν ο Πεπάρηθος, από τον οποίο και το νησί απέκτησε την αρχαία του ονομασία και ο αδερφός του, ο Στάφυλος, γιος του Θησέα ή του Διόνυσου και της Αριάδνης. Ο μύθος μάλιστα λέει ότι ο Στάφυλος ήταν μεταξύ των 50 Αργοναυτών που πήραν μέρος στην εκστρατεία της Κολχίδας, βοηθώντας τον Ιάσονα να φέρει το Χρυσόμαλλον Δέρας. 

Image

 

Το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο ξίφος της αρχαιότητας

Ο Στάφυλος είναι ο πιο σπουδαίος και πιο γνωστός αρχαιολογικό χώρος της Σκοπέλου, καθώς η έρευνα έφερε στο φως οικιστικά κατάλοιπα που χρονολογούνται στη Μυκηναϊκή Εποχή
Από τα ευρήματα ξεχωρίζει ένα εντυπωσιακό ξίφος, μήκους 32 εκατοστών που αποτελεί το μεγαλύτερο από όσα έχουν βρεθεί ως τώρα στον ελλαδικό χώρο. Το ξίφος, που βρέθηκε στον περίφημο μυκηναϊκό τάφος, ο οποίος αποδίδεται στον πρώτο οικιστή, τον Στάφυλο, φέρει σφυρήλατη διακόσμηση και λαβή επικαλυμμένη με φύλλα χρυσού. Το σπουδαίο αυτό εύρημα εκτίθεται σήμερα - και ήδη από το 1936 όταν το έφερε στο φως ο αρχαιολόγος Νικόλαος Πλάτωνας - στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. 

Image

 

Image

 

 

 

Η Σκόπελος σκανάρεται από στεριά και αέρα

Ο αρχαιολογικός πλούτος της Σκοπέλου είναι ακόμη ανεξερεύνητος. Έχοντας αυτό κατά νου, το υπουργείο Πολιτισμού και το Πολωνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, με την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, εκπονούν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σκαναρίσματος του νησιού, με την ονομασία Ancient Skopelos Survey – AskoS. 

Όπως είπε στη Voria η προϊσταμένη της ΕΦΑ Μαγνησίας, Δρ. Ανθή Μπάτζιου, «στόχος του προγράμματος είναι η  κατανόηση των κοινωνικο-πολιτικών εξελίξεων κατά την 3η και 2η χιλιετία π.Χ. στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα στις Βόρειες Σποράδες. Σκοπός του δε να εξερευνήσει συνολικά το νησί, χωρίς ανασκαφικές εργασίες αλλά μόνο με εντατική επιφανειακή έρευνα με επίγεια και εναέρια μέσα για τον εντοπισμό αρχαιολογικών θέσεων. Οι αρχαιότητες όλων των ιστορικών περιόδων που ενδεχομένως αναγνωριστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα καταγραφούν και θα μελετηθούν από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας».

Image

 

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε φέτος τον Σεπτέμβριο, θα υλοποιείται κάθε χρόνο τον ίδιο μήνα, μέχρι το 2028 και ήδη έχει δώσει νέα και ενδιαφέροντα στοιχεία που μελετώνται και θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα. 

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει με τους Δρ.Ανθή Μπάτζιου, Συνδιευθύντρια του προγράμματος και τους αρχαιολόγους Ιάκωβο Γεωργίου και Δημήτρη Αγνουσιώτη.

Υπό την αιγίδα  του Πολωνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, συμμετέχουν τρεις επιστημονικοί φορείς, το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας με επί κεφαλής την καθηγήτρια Agata Ulanowska, Συνδιευθύντρια του προγράμματος, το Ινστιτούτο του Καρόλου του Πανεπιστημίου της Πράγας με τον καθηγητή Peter Pavúk και το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης με εκπρόσωπο τον Dr. Filip Francović, ενώ παίρνουν μέρος μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές από τα παραπάνω πανεπιστήμια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα.Γράψτε την άποψη σας με κόσμιο τρόπο.Δυστυχώς κάποιοι σε ψηλά γραφεία ενοχλούνται ιδιαιτέρως που δίνουμε σε όλους την δυνατότητα σχολιασμού στα γεγονότα και τις εξελίξεις.
Τις αναρτήσεις και τα σχόλια τα διαβάζουν στα πολιτικά γραφεία.Για αυτό το λόγο χρησιμοποιήστε εύστοχα και έξυπνα,την ελευθερία λόγου που σας παρέχει το παρών μπλογκ,χωρίς ύβρεις και χωρίς χαρακτηρισμούς.
ΥΓ....Παρακαλώ μην γράφετε σχόλια με greeklish,είναι κουραστικό για όσους θέλουν να διαβάσουν το σχόλιο σας και για μένα,γιατί τα πιο πολλά πάνε αυτόματα στα ανεπιθύμητα και πρέπει να τα επαναφέρω.