Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Ημίμετρα και σε βάθος - βάθος χρόνου τα μέτρα για τους ΑΜΕΑ στα επιβατηγά πλοία


Τα πρόσφατα περιστατικά που προκάλεσαν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις για την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για την μετακίνηση των ΑΜΕΑ μέσω των Ε/Γ πλοίων έφεραν στο προσκήνιο τη γύμνια του κράτους για την προστασία αυτών που ταξιδεύουν.

Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώθηκε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε κανένα θεσμικό πλαίσιο για τις υποδομές στα πλοία και οι κάθε Ναυτιλιακή εταιρία αποφάσιζε μόνη της τα σχετικά μέτρα!!!
Η χώρα με το μεγαλύτερο Ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο στην Ευρώπη κανένας Υπουργός Ε.Ν. από τους 47 που πέρασαν από το ΥΕΝ (μετά την μεταπολίτευση) δεν μερίμνησε για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ.
Η πρόσφατα κοινωνική αποδοκιμασία ανάγκασε το ΥΕΝ να προχωρήσει σε διακηρύξεις και διάφορα αποσπασματικά μέτρα που οι επίσημοι εκπρόσωποι των ΑΜΕΑ χαρακτήρισαν ημίμετρα.
Τα μέτρα αυτά είναι τα παρακάτω:
Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αφού υπογραφεί από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη αναμένεται να πάρει το «δρόμο» για έγκριση και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι υγιεινής, ασανσέρ πρόσβασης στα καταστρώματα και ειδικές ράμπες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έχουν συγκεκριμένο ορίζοντα υλοποίησης τα τρία χρόνια και θα αφορούν τα πλοία που είναι σε πλήρη δρομολογιακή λειτουργία, ενώ όποιο καινούργιο πλοίο εισέλθει στην ακτοπλοϊκή αγορά θα πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα.
Το ίδιο θα ισχύει και για τα νέα, υπό ναυπήγηση, «πράσινα» πλοία που θα κατασκευαστούν στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger