Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Σκόπελος: Διακοπές στην πρωταγωνίστρια των Σποράδων

 Η Σκόπελος θα σε πείσει σε χρόνο ντε-τε ότι ήρθες στο σωστό μέρος για τις διακοπές σου

Σκόπελος, Σποράδες, διακοπές στη Σκόπελο

Η Σκόπελος είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια των Σποράδων. Το μπλε του Αιγαίου μπερδεύεται με το πυκνό πράσινο. Ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που σαγηνεύει με την πρώτη ματιά. Είναι ένα από τα πιο πράσινα νησιά στην Ελλάδα, με βλάστηση που φθάνει στις ακτές της θάλασσας γιαυτό και οι παραλίες της έχουν χαρακτηριστικά γαλαζοπράσινα νερά. 

Βόλτες στους γραφικούς οικισμούς της Χώρας και της Γλώσσας με τα κεραμίδια και τα ξύλινα παντζούρια των αμφιθεατρικά χτισμένων σπιτιών και στα σοκάκια του Λιμανιού. Ακόμη, αφιέρωσε λίγο χρόνο και γνώρισε την σκοπελίτικη αγγειοπλαστική και τη ρεμπέτικη λαϊκή μουσική.

Η Σκόπελος θα σε πείσει σε χρόνο ντε-τε ότι ήρθες στο σωστό μέρος για τις διακοπές σου.

Παραλίες 

Η “κινηματογραφική” Καστάνη, η παραλία που γυρίστηκε η χολιγουντιανή ταινία Mamma Mia θα σε μαγέψει. Ένας πανέμορφος κόλπος με ψιλό βότσαλο, εύκολα προσβάσιμη που αξίζει να μείνεις μέχρι το ηλιοβασίλεμα καθώς φημίζεται για την όμορφη θέα που προσφέρει.

Αντίστοιχα όμορφη είναι και η Μηλιά. Με θέα το νησάκι Δασιά, απολαμβάνεις βουτιές σε νερά που θυμίζουν πισίνα. Εϊναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bar.

Βορειοανατολικά του νησιού αξίζει να επισκεφθείς το Περιβόλι. Η διαδρομή είναι αρκετά μεγάλη όμως περνώντας μέσα από το πυκνό δάσος θα ζήσεις μια εμπειρία μοναδική. Η παραλία βέβαια θα σε ανταμείψει για τον κόπο σου. Εντυπωσιακοί βράχοι, ψιλό βότσαλο και άμμος ανακατεύονται στα γαλαζοπράσινα νερά.

Ακόμη μια επιλογή κοντά στη Χώρα είναι η παραλία του Αγνώντα. Η πυκνή βλάστηση δεσπόζει και σε αυτή την πλευρά του νησιού. Εδώ υπάρχει και ένα λιμανάκι από το οποίο έχεις τη δυνατότητα να εξερευνήσεις μερικές από απρόσιτες παραλίες γύρω της Σκοπέλου νοικιάζοντας κάποιο φουσκωτό σκάφος.

Στην Αλόννησο έχεις τη δυνατότητα να καταδυθείς στο πρώτο θαλάσσιο πάρκο της Ελλάδας και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Στο θαλάσσιο πάρκο υπάρχουν 6 νησιά και περίπου 20 βραχονησίδες, που φιλοξενούν πλούσια θαλάσσια ζωή, συμπεριλαμβανομένης της μεσογειακής φώκιας. Φθάνεις εκεί σε 20 λεπτά με καραβάκι από την Σκόπελο και κοστίζει μόλις 13 ευρώ.

Αν πάλι θέλεις διακοπές μακριά από τα πλήθη, υπάρχουν αμέτρητοι βραχώδεις όρμοι και κολπίσκοι για να κάνεις μπάνιο. Ένας από τους πιο γνωστούς είναι ο Αμάραντος.

Πεντανόστιμες σκοπελίτικες γεύσεις

Στην σκόπελο το φαγητό είναι μια ιδιαίτερη υπόθεση. Οι σπεσιαλιτέ του νησιού θα ξετρελάνουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Τα ντόπια πιάτα που ξεχωρίζουν είναι η τηγανιτή στριφτή τυρόπιτα, το αργομαγειρεμένο χοιρινό με δαμάσκηνα και ο ροφός στιφάδο. Για τους γλυκατζήδες το νησί έχει μεριμνήσει με εκλεκτά προϊόντα. Μην φύγεις από την Σκόπελο αν δεν δοκιμάσεις γλυκίμαστα όπως τα χαμαλιά (γλυκά με βάση το αμύγδαλο), τους ροζέδες (γλυκά με καρύδια) και το αυγάτο (γλυκό του κουταλιού δαμάσκηνο).

Τα μοναστήρια του Όρους Παλούκι 

Η Σκόπελος διαθέτει και θρησκευτική κληρονομιά. Στο νοτιοανατολικό της τμήμα επισκέψου το Όρος Παλούκι με τα μεταβυζαντινά μοναστήρια με σημαντικά κειμήλια, εικόνες και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Η Μονή Μεταμόρφωσης του Χριστού και της Αγίας Βαρβάρας είναι δύο από τα παλαιότερα μοναστήρια που θα έχεις την ευκαιρία να δεις κατά τη διάρκεια των διακοπών σου στη Σκόπελο. Χτισμένα μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα.

Οι ντόπιοι προτείνουν τη Μονή του Τιμίου Προδρόμου που διαθέτει ένα περίτεχνα διακοσμημένο ξύλινο τέμπλο Τέλος, η Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου η οποία μοιάζει με φρούριο, έχει επίσης εκπληκτική θέα στο Αιγαίο.

https://www.vradini.gr/tourismos/skopelos-diakopes-stin-protagonistria-ton-sporadon/504894/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger