Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Εκτεθειμένες οι υπηρεσίες Λιμενικού στα νησιά των Βορείων Σποράδων

 Λόγω του συστήματος μεταθέσεων αναφέρει η ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδας


Για ακόμη μια φορά το αποτυχημένο σύστημα μεταθέσεων άφησε εκτεθειμένες τις υπηρεσίες των Β. Σποράδων και τους υπηρετούντες συναδέλφους σε αυτές, αναφέρει η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, βιώνοντας τα τελευταία χρόνια τις αρνητικές επιπτώσεις του ΠΔ μεταθέσεων 11/21 διαπιστώνεται η σταθερή μείωση των στελεχών που υπηρετούν στις Λιμενικές Αρχές Σκιάθου -Σκοπέλου -Αλοννήσου στις οποίες παράλληλα παρατηρείται αύξηση των υπηρεσιακών αναγκών ταυτόχρονα με την έλευση επιχειρησιακών μέσων δημιουργώντας απαιτήσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό.

Από το 2020 και έπειτα η ενίσχυση των νησιών γίνεται με το σταγονόμετρο ενώ το 2023 για πρώτη φορά στην ιστορία του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ η κληρωτίδα του συστήματος μετέθεσε συναδέλφους από τις Β. Σποράδες σε άλλα νησιά τα οποία μετά από πολλά έτη υπηρεσίας είχαν εκφράσει την επιθυμία να μετατεθούν στον τόπο συμφερόντων τους. Η υπηρεσία τους τιμώρησε για αυτό.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των τραγελαφικών καταστάσεων ήταν η προσφυγή των συναδέλφων στη δικαιοσύνη αλλά και οι παραιτήσεις αρκετών από αυτούς, επισημαίνουν οι συνδικαλιστές.

Σύμφωνα με διάταξη νόμου που ψηφίστηκε το 2022 (η Π.Ο.Λ την είχε καταγγείλει στη Βουλή) η διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων μπορεί να μεταβάλλεται κάθε φορά με σχετική Υ.Α ανάλογα με τη δέσμευση πιστώσεων.

Έτσι λοιπόν φέτος εφαρμόστηκε ένα διαφορετικό σύστημα από αυτό που ήξεραν οι συνάδελφοι που τον Γενάρη δήλωσαν επιθυμία μετάθεσης σε άλλες υπηρεσίες από αυτές που τον Ιούνιο η Διοίκηση εμφάνισε. Και σαν να μην έφτανε αυτό τα στελέχη με πολλά έτη υπηρεσίας και με τα περισσότερα μόρια αποκλείστηκαν από τις μεταθέσεις!

«Ο λόγος παραμένει κρυφό μυστικό και όλοι μας κάνουμε σενάρια επιστημονικής φαντασίας για το σκεπτικό της φετινής διαδικασίας. Το μόνο βέβαιο είναι πως του χρόνου κάτι καινούργιο και απρόβλεπτο θα σκαρφιστούν αυτοί που διαμορφώνουν το καθεστώς των μεταθέσεων», τονίζει η ΕΠΛΣ.


Το αξιοπερίεργο είναι πως ενώ πολλοί ακολούθησαν την στάση της Π.Ο.Λ. καταγγέλλοντας την φετινή διαδικασία στο τέλος κατά ένα μαγικό τρόπο αποδέχτηκαν αδιαμαρτύρητα το αποτέλεσμα, μιας και στην ουσία μετατίθενται αυτοί που η Υπουργική απόφαση είχε καθορίσει πριν την έναρξη των συμβουλίων μεταθέσεων.

Συνεπάγεται πως η σύγκλιση των συμβουλίων μεταθέσεων απλά επικυρώνει τις μεταθέσεις που από πριν είχαν αποφασιστεί.

Το μόνο βέβαιο είναι πως με την παρουσία της Π.Ο.Λ. στα συμβούλια μεταθέσεων κάτι τέτοιο δεν θα περνούσε.
Ίσως αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι ακόμη και σήμερα στηρίζουν το ΠΔ μεταθέσεων 11/21 φαλκιδεύοντας το μέλλον των συναδέλφων.

Η ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος κάνοντας λόγο για τις μεταθέσεις στις Β. Σποράδες θεωρεί εξίσου σημαντικό με την ενίσχυση και τις περιπτώσεις των συναδέλφων που έχουν μείνει εγκλωβισμένοι για πολλά έτη στις νησιωτικές υπηρεσίες αφού η ανομβρία των μεταθέσεων έχει οδηγήσει σε τέλμα τις οικογένειες συναδέλφων που σε ηλικία των 45-50 παλεύουν όχι για την αξιοπρεπή συνταξιοδότησή τους (όπως οι προηγούμενες γενιές) αλλά για μια μετάθεση στα σπίτια τους. Το συνδικαλιστικό όργανο που το 2020 κατά τη ψήφιση του νόμου 4676/20 προχώρησε σε ένστολη διαμαρτυρία όταν οι υπόλοιποι χτυπούσαν παλαμάκια για το τέλειο σύστημα μεταθέσεων, συνεχίζει να καταγγέλλει αυτούς που δίνουν και φέτος φρούδες ελπίδες στους συναδέλφους ότι …του χρόνου θα μετατεθούν.

Στα αξιοσημείωτα των φετινών μεταθέσεων είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων των συναδέλφων που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους σοβαρά προβλήματα υγείας, αφού μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες της ΠΟΛ, την προσφυγή στο ΣτΕ για το ΠΔ 86/22 αλλά και τις νομικές ενέργειες της Ομοσπονδίας, το Αρχηγείο υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει μετά από πολλά έτη συμβούλιο μεταθέσεων για αυτές τις περιπτώσεις συναδέλφων.

Συνεπάγεται πως για να φύγει κάποιος από ένα νησί θα πρέπει να αρρωστήσει ή να αποσπαστεί στον τόπο επιλογής του, ανανεώνοντας (σαν συμβασιούχος) ανά 6μηνο την σχέση του με αυτούς που διατείνονται πως με την παρέμβασή τους ο συνάδελφος μετακινήθηκε εκεί που έπρεπε να είχε δικαιωματικά μετατεθεί εδώ και πολλά έτη.

«Ως ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος ακολουθήσαμε τον δύσκολο δρόμο πρωτοστατώντας στην ίδρυση της Π.Ο.Λ., κόντρα στις προβλέψεις και σε αυτούς που τους βολεύει η συνδικαλιστική αφωνία. Θα συνεχίσουμε στηρίζοντας τους συναδέλφους των Β. Σποράδων πραγματοποιώντας διαρκώς συναντήσεις ενημερωτικές εκδηλώσεις και παρεμβαίνοντας με κάθε τρόπο όταν αυτό απαιτηθεί», τονίζουν οι συνδικαλιστές του Λιμενικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger