Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Να παρθούν μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών μελισσοκόμων

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των βιοπαλαιστών μελισσοκόμων, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. 

Στο κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Έξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Βασίλης Μεταξάς (φωτ) και Μανώλης Συντυχάκης, αναφέρονται τα εξής:

«Οι μελισσοκόμοι βλέπουν κάθε χρόνο να οξύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση της δραστηριότητάς τους και να επιδεινώνονται οι προοπτικές επιβίωσής τους.

Στις ανακοινώσεις των Μελισσοκομικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας τους επισημαίνονται τα εξής:

  • Φέτος έχει παρατηρηθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα (π.χ. στη Ροδόπη, στον Έβρο, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στην Εύβοια κ.α.) μια μεγάλη και ασυνήθιστη έξαρση της παρουσίας των μελισσοφάγων, οι οποίοι παρεμποδίζουν την εργασία των μελισσοσμηνών, ενώ εξαιτίας του φαινομένου αυτού έχουν παρατηρηθεί μεγάλες απώλειες σε νέες βασίλισσες κατά το στάδιο της αναπαραγωγής τους.

  • Συνεχίζεται η αντιμετώπιση του μελισσοκόμου ως εν δυνάμει εμπρηστή με περιορισμούς στις τοποθετήσεις των κυψελών, απαγορεύσεις εισόδου στα δάση και εξοντωτικά πρόστιμα, ενώ παράλληλα προωθείται το διάπλατο άνοιγμα της πόρτας στους επιχειρηματικούς ομίλους για τη διαχείριση των δασών.

  • Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των 15 ευρώ ανά κυψέλη που προβλέφθηκε, λόγω των καταστροφών στα τοπικά οικοσυστήματα από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές έτους 2023, πέρα από το ότι είναι πολύ κατώτερη του χαμένου εισοδήματος, καταγράφονται και αποκλεισμοί περιοχών, αλλά και μετακινούμενων μελισσοκόμων (με έδρα εκτός των καθορισμένων περιοχών) που υπέστησαν ανάλογες συνέπειες.

Παράλληλα, παραμένουν όλα τα διαχρονικά προβλήματα, όπως οι χαμηλές τιμές από τους μεταποιητές - μεγαλεμπόρους, το μεγάλο κόστος παραγωγής, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές - ελληνοποιήσεις, οι αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν την έκταση των ζημιών κλπ.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστούν:

- Αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς σε μελισσοκομικό κεφάλαιο και παραγωγή για το σύνολο των αιτίων που την προκάλεσαν (φυσικές καταστροφές, ασθένειες, μελισσοφάγοι κλπ.).

- Επέκταση της ενίσχυσης των 15 ευρώ ανά κυψέλη σε όλες τις περιοχές και σε όλους τους μελισσοκόμους, που έχουν πληγεί και λήψη μέτρων για την πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μελισσοκόμων.

- Άρση των εμποδίων στη μελισσοκομική δραστηριότητα.

- Καταπολέμηση των αθρόων εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων».


                                                                                                         24/06/2024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια είναι ελεύθερα για τον καθένα.Γράψτε την άποψη σας με κόσμιο τρόπο.Δυστυχώς κάποιοι σε ψηλά γραφεία ενοχλούνται ιδιαιτέρως που δίνουμε σε όλους την δυνατότητα σχολιασμού στα γεγονότα και τις εξελίξεις.
Τις αναρτήσεις και τα σχόλια τα διαβάζουν στα πολιτικά γραφεία.Για αυτό το λόγο χρησιμοποιήστε εύστοχα και έξυπνα,την ελευθερία λόγου που σας παρέχει το παρών μπλογκ,χωρίς ύβρεις και χωρίς χαρακτηρισμούς.
ΥΓ....Παρακαλώ μην γράφετε σχόλια με greeklish,είναι κουραστικό για όσους θέλουν να διαβάσουν το σχόλιο σας και για μένα,γιατί τα πιο πολλά πάνε αυτόματα στα ανεπιθύμητα και πρέπει να τα επαναφέρω.